Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti Ekonomisi

Başlangıç Noktası lideri ve Enerjinin Geleceği topluluğunun kurucusu Erdem Sezer’in Finans Dünyası Dergisi’ndeki köşe yazısı.

Şuan 250-300 milyar dolar mertebesinde ölçeklenen Nesnelerin İnterneti pazarı, 2020 yılına gelindiğinde 400 – 450 milyar dolarlık büyük bir pazar haline gelerek kendi yarattığı ekonomiyi büyütecek.

İnternet of Things yani Nesnelerin İnterneti uzun bir süredir gündemde olan ancak bugünlerde oldukça sık duyduğumuz ve büyük ihtimalle gelecek zaman içerisinde her ortamda karşımıza çıkacak bir kavram olma yolunda hızla ilerliyor. Konsept olarak ilk kez 1999 yılında İngiliz teknoloji kanaat önderi Kevin Ashton tarafından kullanılan bu kavram, gelişen teknoloji ve haberleşme araçları ile birlikte ortaya çıktığı ilk günkü halinden bugüne kıyasla daha geniş bir çevreye yayıldı. Günümüzde ise ev ve bina otomasyonundan sanayi, enerji, sağlık ve ulaşım sektörüne kadar birçok alanda ve sektörde kullanıldığın görmek mümkün.

Neyin nesi bu Nesnelerin İnterneti?

Nesnelerin İnterneti denildiğinde aslında her türlü sensör, cihaz gibi benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu bir ağ ile bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol üzerinden birbirleriyle iletişim içinde oldukları büyük bir sistemden bahsediyoruz. Bir diğer ifadeyle dünya çapında bilinen çeşitli haberleşme protokolleri üzerinden birbirleri ile konuşan ve birbirine bağlanarak, veri paylaşan akıllı ve dinamik bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak da tanımlanabilir.

Kökenleri 1800’lerdeki telegraf ve radyo gibi cihazlara dayansa da 1989’da Tim Berners-Lee’nin World Wide Web’i yayınlaması ve ardından 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki bazı akademisyenlerin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem, o günün koşullarında Nesnelerin İnterneti’nin altyapısını oluşturması bakımından vizyoner yaklaşımlardı. Çevrim içi ve gerçek zamanlı olan bu kameralı sistem ise temel olarak kahve makinesinin görüntüsünü dakikada 3 kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu.

Erdem SEZER 

AKSA Enerji, Analiz ve Ticaret  Stratejileri Müdürü 

esezer@outlook.com

FİNANS DÜNYASI / MAYIS-HAZİRAN 2018

 Sayfa/52

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 

https://youtu.be/gfjkCLLhZnw

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Doğal AfetNesnelerin İnternetiYeşil Dönüşüm

IoT Sensörleri ile Orman Yangınlarının Önlenmesi

5GNesnelerin İnterneti

IoT’Nin Bir Sonraki Adımı 5G Mi?

Nesnelerin İnternetiSürdürülebilirlik

Nesnelerin İnterneti Daha Sürdürülebilir Bir Gelecek Yaratmaya Yardımcı Oluyor

Nesnelerin İnternetiTeknoloji

Üretimde Artırılmış Gerçeklik

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.