Dünya gün geçtikçe blokzincir teknolojisinin kripto paraların yanı sıra birçok farklı endüstride, birçok farklı alanda kullanıldığını daha iyi anlıyor.
2021 yılında da blokzincir teknolojisinin kripto para biriminin ötesinde, tüm dünyada çeşitli amaçlar için endüstrilerde daha yaygın olarak kullanılması bekleniyor. Özellikle pandemiden sonra tedarik zinciri, lojistik ve finansal hizmetlerde blokzincir teknolojisinin kullanımı arttı. 2021 yılı boyunca da blokzincir teknolojisi çok daha fazla kullanılacak gibi görünüyor.
Tedarik Zinciri Optimizasyonu
Tedarik zinciri endüstrisinde, özellikle mal akışı ve lojistik alanında birçok engel bulunuyor. Bu sektörler, kâğıt ağırlıklı süreçleriyle biliniyor ve günlük operasyonlarda birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor.
Tedarik zincirlerin optimize edilmesi, yalnızca malların veya ham maddelerin A noktasından B noktasına uygun maliyetli nakliyesi anlamına gelmiyor. Dijitalleştirme, şeffaflık ve verilerin dağıtık olarak depolanması da tedarik zinciri optimizasyonunun önemli parçaları haline geldi.
Uzun mesafeler, çok sayıda taraf, büyük hacimli belge, veri ve karşılıklı güven, blokzincirleri ile dijital olarak en iyi şekilde eşleştirilebilir. Dağıtık bir defter teknolojisi, büyük hacimli verileri kaydetmek, depolamak ve önceden tanımlanmış bir hedef gruba her ayrıntıya erişim sağlamak için oldukça ideal bir ortam sunuyor.
Uzmanlara göre, dağıtık defter teknolojisinin tedarik zinciri yönetimine entegrasyonu bu yılın en sıcak blokzincir trendlerinden biri.
Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC)
Merkez Bankası destekli dijital para birimleri 2020’de de oldukça sıcak bir konuydu. Çin CBDC’lerde dünya çapında bir rol oynamak isterken Avrupa ve İngiltere şu ana kadar bu konuya oldukça temkinli bir yaklaşım sergiledi.
Hizmet Olarak Blokzincir
Hizmet olarak dağıtım modeli, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zeka (AI) dahil olmak üzere teknoloji trendlerinin hızla benimsenmesi için kilit bir rol oynuyor. Amazon, IBM ve Microsoft gibi şirketlerin tümü, işletmelerin altyapı ve becerilere ön yatırım yapmadan teknolojiden yararlanmasına olanak tanıyan araçlar ve platformlar sunması veya geliştirmesiyle birlikte blokzincirin, bir sonraki hizmet modeli olması oldukça muhtemel.
Kullanıcıların blokzincirde kendi dijital ürünlerini geliştirmelerine olanak tanıyan bulut tabanlı bir hizmet olan BaaS, 2020’de büyük bir önem gördü ve birçok girişim ve işletme tarafından kullanılıyor. Dijital ürünler, akıllı sözleşmeler, dApp’ler (merkezi olmayan uygulamalar) veya blokzinciri tabanlı altyapının kurulum gereksinimleri olmadan çalışabilen diğer hizmetler olabilir.
NFT’lerin Yükselişi
NFT’ler son zamanlarda popülerliğini fazlasıyla arttırdı. Non-Fungible Token, yani değiştirilemeyen token’lar, esasen bir blokzincirde bulunan ve bu nedenle benzersizlikleri nedeniyle değeri olduğu söylenebilen dijital varlıklardır. Bu varlıklar resimler, müzikler, kaynak kodu ya sözleşmeler olabiliyor.
Bazıları tarafından “dijital koleksiyon” olarak bilinen bu ürünler, basitçe çoğaltılamaz ve kopyalanamaz, bu da ekonomik kıtlık ilkesini dijital varlıklar alanında ilk kez devreye sokuyor. Bitcoin tokenleri blokzincir tarafından doğrulanmış dolar faturaları gibiyse, NFT’lere de blokzinciri tarafından doğrulanmış sanat eserleri diyebiliriz.
Blokzincir teknolojisine olan ilgi her ne kadar başlangıçta kripto para birimlerinin yükselişiyle artmış olsa da bugünlerde teknolojinin potansiyeli birçok endüstrinin ilgisini çekmiş durumda ve kurumlar gün geçtikçe dağıtık defter teknolojilerine daha fazla yatırım yapıyor.
Bu yazı alıntıdır.