EğitimYapay Zeka

Eğitimde Yapay Zekâ Trendlerine Bakış

Konu: Yapay zekâ, küresel eğitim pazarında en hızlı büyüyen teknolojilerin başında geliyor. Günümüzde henüz kavramsal modelleme ve pilot aşamasında bulunan yapay zekâ kullanım alanları yakın gelecekte uygulama fazına geçtiğinde eğitim endüstrisinde ne tür yenilikler bizleri bekliyor?

Sektör büyüklüğü: Avustralyalı araştırma şirketi HolonIQ’ya göre 6 trilyon dolar olan eğitim sektöründe 2018 yılında yapay zekâ teknolojilerine 800 milyon dolar yatırım gerçekleştirilmiştir. 2025 yılında ise bu pazarın 6 milyar dolara erişmesi bekleniyor.

Kaynak: HolonIQ

Peki, eğitimde bugüne kadar yapay zekâ destekli ne tür gelişmeler ile karşılaştık?

Görüntü: Sınıf içi eğitimde öğrencilerin eğitim içeriği hakkındaki görüşlerini duygu durumu üzerinden anlayan sistemlerden, uzaktan eğitimde öğrenci tanıma (know your student) sistemleri ile suiistimalleri önleme uygulamaları

Ses İşleme: Metinleri sese dönüştürme uygulamaları ile eğitimde destekleyici uygulamalar

Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing): İntihal tespitinden, yabancı dil öğreniminde geri bildirim mekanizmalarına uzanan farklı uygulama alanları

Algoritmalar: Kişiselleştirilmiş eğitim içeriklerinin ve öğrenci eğitim yatkınlıklarına göre içerik sunan teknolojiler

Donanım: Laboratuvardan sınıf içi ortamlarda çalışan robotik süreç otomasyonları ve diğer akıllı cihazlar ile entegre birçok yazılım geliştirmeleri

Pazarın %33 bileşen büyüme ile 2025’te 6 milyar dolara erişmesine giden yolculukta yakın gelecekte ne tür kullanım alanlarının gelişmesini bekliyoruz?

Eğitim süreçleri: Öğretmenleri destekleyici, akıllı sınıf uygulamaları, eğitimde öğrenci odaklı kişiselleştirilmiş içeriklerin öğrencilere sunulmasını sağlayacak. Sanal öğretmenler ile öğretmenlere eşlik eden, yönetsel ve operasyonel faaliyetleri üstlenen robo-asistanlar sınıfların bir parçası olacak.

Sınav ve Değerlendirme Mekanizmaları: Yapay zekâ destekli otomatik ve kişisel sınav uygulamaları, ödev ve projelerde anlık geri bildirim veren mekanizmalar. Öğrencinin öğrenim ve ilgi düzeyi ile otomatik ödev, projeler ve görevlendirmeler sunan algoritmaların pilot fazından uygulama fazına geçmesi bekleniyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme: Kurum (üniversite) ve aday eşleştirme algoritmalarına ilişkin kavramsal modellemeler geliştirilirken; öğrencilerin ilgi alanlarını belirleyen ve bu doğrultuda okul çalışmalarına etkin katılım sağlayabileceği tutundurma çalışmalarını destekleyici sistemler, öğrencilerin anlık sorularını cevaplayabilecek chatbot uygulamaları yaygın olarak kullanıma alınacaktır.

Eğitim Yönetimini İyileştirecek Yenilikçi İş Süreçleri: Eğitim haricinde veri yoğun diğer sektörlerde karşılaştığımız, sürekli tekrar eden operasyonel iş yükünün yapay zekâ destekli otomasyonu ile mekanikleştirilmesi, yönetsel faaliyetlerde karşılaşılabilecek risklerin önceden tespitini sağlayan uyarı metotları, gün geçtikçe artan dağınık verinin anlamlı hale getirilmesine destek çözümler ile eğitim stratejilerine girdi/ öneri sunan asistanlar pilot aşamasından uygulama aşamasına geçecektir.

Yapay Zekâ Destekli Dil Eğitimi: Ses tanıma teknolojisinin ilerlemesi (özellikle farklı dillerin korpuslarına uyumlanması) ile birlikte öğrencilerin mevcut seviyesinin tespiti ve bu seviyeye uygun içerik ve öğrenim modellerinin sunulması ve uygulanması dil eğitimine farklı bir bakış açısı getirecektir.

Kurumsal Eğitim 2.0: Kurum içi eğitimlerin personel odaklı dönüşümü, anlık performans izleme kabiliyeti ve personelin geleceğin iş gücü için hazırlığına çevik yaklaşımlar eğitim fonksiyonu bulunan birçok kurumun önemli yatırımları arasında yer alacaktır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Yapay Zeka

Çok Kısaca Yapay Zeka Ajanları

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir