GelecekSağlıkYapay Zeka

Geleceğin AI Doktorları

AI teknolojisi geçtiğimiz her gün bizi şaşırtmaya devam etmektedir. Geçtiğimiz son birkaç senede adından oldukça söz ettiren GPT-3 teknolojisinin ardından GPT-4 deneme sürümleri şimdiden sahnede yerini almaya başlamıştır. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT başarılarına bir yenisini daha ekledi; Tıp sınavını geçmekle yetinemeyen ChatGPT oldukça nadir görülen bir hastalığı da teşhis edebildi!

Harvard Üniversitesinde görev yapan bilgisayar mühendisi Dr. Isaac Kohane ve takım arkadaşları ChatGPT’nin gerçek bir ortamda tıp hususunda başarısını sınamak için bir test gerçekleştirmişlerdir. ChatGPT uzmanlar tarafından geliştirilen oldukça zorlu ve vaka testi içeren bir tıp testi hazırlamış ve ChatGPT’yi teste tabi tutmuşlardır. Sonuçlar tıp dünyası oldukça iç açıcı olmuştur. Zira ChatGPT insan anatomisi, fizyoloji, farmakoloji ve patoloji gibi alanlarda oldukça derin bir anlayışa sahip olduğunu uzmanlara göstermiş ve beklentilerin üzerinde bir performans seyretmiştir.

GPT-4 ABD’de uygulana ulusal tıp sınavında her seferinde %90 üzerinde doğruluğa ulaşabilmektedir. Öyle ki yüz binde bir görülen nadir bir genetik hastalığı semptomlar üzerinden rahatlıkla tespit edebilmiş ve halihazırda çalışan birçok doktordan daha başarılı olduğunu ispat etmiştir.

Tüm bu gelişmelere AI’ın yakın bir gelecekte tıp sektöründe oldukça etkin bir rol alacağını habercisidir. Buna göre;

  • İleri teşhis tekniklerinde AI doktorlara yardımcı olabilir ve insan gözünden kaçabilecek detayları yakalayarak teşhis konusunda oldukça katkı sağlayabilir ve uzun kompleks metinleri özetleyip zamandan kazanmalarına yardımcı olabilecektir.
  • Halihazırda kişisel doktorların yaptığı tedavi yerine AI kişinin geçmiş tüm tıbbi verilerini hızlıca inceleyebilir ve kişiye uygun bir tedavi yöntemi reçetelendirebilir. İlaç geliştirmede özellikle yüklü miktarda veriyi kısa zamanda işleyerek doğru ilacın geliştirilmesi için uzmanlara destek sağlayabilecektir.
  • Uzaktan destekli sistemler ile hastalara hiç doktora gitmeden bile belirli konularda danışmanlık verebilir ve tedavi sunabilecektir.
  • Tıp öğrencilerinin eğitimlerinde gerçeğe dayanan kompleks senaryoları taklit ederek tıp öğrencilerinin eğitimine katkı verebilecek ve anlık özelleştirilmiş geribildirim sunabilecektir.

Tüm bu umut dolu vaatlere rağmen hâlihazırda GPT-4 eksikleri de bulunmaktadır. İlgili teknoloji bazen çok basit işlem hataları yapabilmekte ve sınırlı bilgi ile kritik varsayımlarda bulunabilmektedir.

Ayrıca halihazırda bu tip bir teknoloji oldukça yüklü ve kişisel veri ile çalıştığı için veri gizliği yönünden muazzam olmalı ve tıbbi bakımdan çıkabilecek hukuksal vb. benzeri problemler ile ilgili sorumluluk ve mevzuatları detaylandırılmalıdır.

Yesugay OBA

Yesugay OBA küresel bir danışmanlık şirketinde, yönetici danışman olarak çalışmakta, dijital strateji ve dönüşüm alanında hizmet vermektedir. Yesugay günümüz teknolojilerine ve teknolojinin kullanım alanlarına özel bir ilgi duymaktadır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Yapay Zeka

Çok Kısaca Yapay Zeka Ajanları

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir