Oyun sektörü, zaman içinde, kullanıcıların keyifli vakit geçirmek için tercih ettiği bir aktiviteden çok tam teşekküllü, yepyeni bir dünyaya dönüştü. İnovatif gelişmeler yaşanmaya devam ettikçe, tüketicilerin beklentisi de son teknolojiden faydalanan, ilgi çekici deneyimlere doğru kaymaya başladı.
Oyun geliştiricileri ise tüketicilere bekledikleri deneyimleri sunabilmek adına, pek çok teknoloji gibi, yapay zekâdan da çeşitli şekillerde faydalanmaya devam ediyor.
Yol Bulma
Yol bulma veya bir oyun içi karakterin navigasyonunu kodlama, oyun geliştirmede önemli rol oynuyor. Oyun evreninin son dönemdeki açık doğası göz önüne alındığında; geliştiricilerin, bir karakter için yol çizerken birkaç faktörü hesaba katması gerekiyor.
Örneğin; bir kullanıcının oyundaki ana görevi esnasında, karakterini keşfetmeye karar vermesi oyun geliştiriciler için farklı senaryolar anlamına geliyor. Karakter, yakınındaki karakterlerle nasıl etkileşime girecek? Arazide nasıl gezinecek? Birincil görevin durumu, oyun içi geçiş noktaları arasında izleyeceği yolu nasıl etkileyecek? Bu noktalar gibi değerlendirilmesi gereken pek çok konu bulunuyor.
Yapay zekâ ise bu karmaşık senaryoların çözülmesinde önemli role sahip. Bir oyun motoruna yapay zekâ yerleştirildiğinde, oyunun mantığı gerçek zamanlı olarak değişebiliyor ve kullanıcının o esnada verdiği tüm kararlara göre aksiyon alınabiliyor.
Nesne Algılama
Oyun içi evrende gezinirken, karakterin rastlayabileceği çok sayıda nesne bulunur. Ancak oyun içi karakterin sadece birkaç satırlık bir koddan ibaret olduğunu düşünecek olursak, bu karakterin, bir nesnenin sunduğu her varyasyonu tanımlamakta zorlanabileceğini söyleyebiliriz.
Örneğin; karakterin, oyun içinde rastladığı bir aracı, yanlışlıkla ağaç ya da farklı bir obje olarak tanımlaması ve sürmeyi reddetmesi kullanıcının oyun deneyimini ve oyundan aldığı zevki olumsuz yönde etkiliyor. Yapay zekâ ise nesneleri ve bu nesnelerin çeşitli varyasyonlarını doğru şekilde tanımlama yeteneğine sahip olduğundan, oyun geliştiriciler tarafından akıllı oyun karakterleri yaratmak için sıkça kullanılıyor.
Karakter Tasarımı
Karakter tasarımları geliştikçe kullanıcıların da beklentileri bu yönde artıyor. Oyun geliştiricileri artık insana en yakın karakterleri tasarlamak için çalışıyor. Bu da karakterlerin duygusal tonlar ve yüz ifadeleri ile tepki verebilmeleri anlamına geliyor.
Duygusal derinliği olan bir hikâyede, karakterin inandırıcı bir rol oynayabilmesini sağlama noktasında ise devreye yapay zekâ giriyor. Derin öğrenme algoritmaları biçimindeki yapay zekâ, oyun içi mekanikleri işleyerek uygun duyguların gösterilmesine yardımcı oluyor. Algoritmalar ayrıca karakter hareketleri, sesleri ve diyaloglarını da bilgilendiriyor.
Karmaşık Oyun Senaryoları
Oyunlar, gün geçtikçe daha ucu açık hale geliyor. Kullanıcının, oyun esnasında yapabileceği neredeyse sonsuz tercih bulunuyor. Ancak bir seçimin, diğerini nasıl etkileyeceğini tercih etmek ve tüm olasılıkları önden kodlamak oyun geliştiriciler için oldukça zor bir işken, bazı durumlarda hikâyenin hangi yöne gitmesi gerektiğini doğru şekilde tahmin etmek neredeyse imkansız hale geliyor.
Yapay zekâ, oyun geliştirme için Sonlu Durum Makinesi (FSM) modellerinin oluşturulmasında da da kritik etkene sahip. Bu modeller, geliştiricilerin birden fazla senaryoyu tek bir pakette kodlamasına ve oyun motorunun izlenecek ideal yolu hesaplamasına olanak sunuyor. Böylelikle geliştiriciler, kullanıcılara oyun içinde sınırsız bir özgürlük sunabiliyor.
Oyun Analizi
Oyun kod tabanları daha karmaşık hale geldikçe, kodları gözden geçirmek ve hataları düzeltmek de bir o kadar zorlaşıyor. Yapay zekâ, bu noktada, kod testlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek, koddaki hataları ve olası kesintileri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılıyor.
Yapay zekânın hatalı kod yayınlarını önlemesi, geliştiricilere harekete geçmeleri ve sürümlerindeki büyük sorunları ortadan kaldırmaları için zamanında uyarılar veriyor.
Bu yazı alıntıdır.