PazarlamaYapay Zeka

Yapay Zeka Teknolojileri Pazarlama Araştırmalarına Yön Veriyor

Dijital yatırımları olan araştırma şirketleri, pandemi döneminde markalara en az sorun ile en kısa sürede çözüm üretecek şekilde hizmet vermeye odaklanırken, markalar ise bu süreçte kolay uygulanabilen ve güvenilir sonuçlar sunan dijital çözümler arayışına yöneliyor.

Konu ile ilgili olarak Nöropazarlama Danışmanı Seda Genç, “Klasik pazarlama araştırmalarında çalışmaların belli bir katılımcı grubuyla gerçekleştiriliyor olması, pandemi döneminde markaların alternatif araştırma yöntemlerine yönelmesine neden oldu. Dünyada, bu bağlamda nöropazarlama araştırmalarını online olarak yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak gerçekleştirebilen çok az sayıda şirket bulunuyor.

Pazarlama araştırmalarında yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin kullanımı dünya çapında Coca-Cola, Facebook, Lego, Heineken, Kantar, Microsoft gibi birçok markanın tercih ettiği bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor ve pazarlama araştırmalarının geleceğine de yön veriyor.” dedi.

 

Pandemi online çözümlere olan ilgiyi artırdı

Nöropazarlama Danışmanı Seda Genç, pandemiyle birlikte online nöropazarlama çözümlerinin hız kazandığını söyleyerek, bu sayede “eyetracking”, “EEG” gibi laboratuvar araştırmalarından elde edilen duygusal metriklerin de online olarak ölçümleme olanağı kazandığına dikkat çekerken, online çözümlerin pandemiyle birlikte markaların ve birçok araştırma şirketinin de dikkatini çekmeye başladığını sözlerine ekledi.

NeuroOnline araştırmalar hakkında da detaylı bilgiler veren Genç, şunları kaydetti: “Bu araştırmalarda katılımcılar, fiziksel bir ortamda bir araya gelinmesine gerek kalmadan, iletilen bir link aracılığıyla araştırmaya dahil ediliyor ve sorular yanıtlandıktan sonra cevaplar ilgili analizleri yapmak üzere bize ulaşıyor.

Online anketlerden farklı olarak iletilen linklerde her bir proje için programlanmış özel bir yazılım kullanılan araştırmalarda, sorulan sorular uzmanlar tarafından özel olarak kurgulanıyor.

Katılımcıların cevap hızları, nasıl bir cevap verdiği vs. birçok veriyle psikometrik ölçümler yaparak duygusal ilgilenim, motivasyon, hafızaya ve dikkate ilişkin birçok bilgiye ulaşılabiliyor. Üstelik laboratuvar çözümlerine kıyasla çok daha düşük maliyetle, daha kısa sürede ve yüksek güvenilirlikle içgörüler elde ediliyor.

Marka, kişi ya da görsellere karşı duygusal ve bilişsel ilişkileri anlamak için kullanılan IAT (Implicit Association Test), direkt olarak arzuya ilişkin motivasyonel bilgiler edinilmesini sağlayan FRT (Fast Response Test), katılımcılara bazı kelimeler göstererek markayla, ürünle nasıl ilişkili bulduğunu anlamaya yönelik sorular sorulan EAT (Explicit Association Test) ve kişinin mikro ifadelerinden yola çıkarak duygunun ne olduğunu tespit edildiği (öfke mi? mutluluk mu? tiksinme mi? vs.) FACS (yüz okuma) NeuroOnline çözümlerinden bazıları olarak karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Yapay Zeka

Çok Kısaca Yapay Zeka Ajanları

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir