Fintech

2022’de FinTech Gündemi

Son on senede gündemimize giren Finansal Teknoloji kavramı, büyük bir hızla gündemdeki konumunu yükselterek daha büyük kitleleri ilgilendiren yeni bir kategori olarak önemli bir gündem haline geldi.

Üstelik “Her şirket bir FinTech şirketi olacak”, “FinTech dünyayı yutacak” gibi iddalı söylemler sayesinde geleneksel dev şirketlerin de ilgisi bu tarafa döndü.

Gelin şimdi hızlıca 2022’nin Finansal Teknolojiler gündemine göz atalım.

SuperApp (Süper Uygulamalar)

Üzerinde en çok konuşulan ama hakkında en az bilinen konu olarak gündemin ilk sırasında Süper Uygulamalar sayılabilir. Süper Uygulamaların ayrılmaz ve en önemli bileşeni ödemeler olduğu için FinTech öngörülerimin içinde bu konuya yer vermek istedim.

Ülkemizde finans, telekom ve perakende sektörleri yeni teknolojileri kullanmak ve sektörel rekabette öne geçmek adına her zaman yeniliklere açık olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki benzerlerinden çok daha erken teknolojik yenilikleri sunan bu sektörler tüketiciden gelen ilgi ve kabul karşısında her zaman hazırlıklıdır.

2021 yılında ülkemizde SuperApp alanında en önemli örnek İBB & KOBiL iş birliği ile tanıtılan İstanbul Senin uygulaması oldu. Dünya örneklerinden farklı olarak kamu — birey ilişkisini 360 derece kapsama alanına alarak kolaylaştırmak amacıyla yola çıkan uygulama tüm diğer sektörler için ilham verici olması açısından çok önemli bir ilk oldu. Toplu taşıma, otopark ve diğer belediye işlemlerini tek bir kimlik altında ödemelerle başlayan uygulamanın yakın gelecekte finansal bir süper pazar yeri olması şaşırtıcı olmayacak.

Ayrıca mobil uygulamalarının kapsama alanlarını genişleten e-ticaret oyuncularının süper uygulama olma yolunda ayak seslerini duyuyoruz. Her sektörden köklü kurumların, yeni nesil dijital oyuncular ile rekabeti sayesinde süper uygulamalar ülkemizde kısa sürede hızla büyüyen bir iş modeli haline geliyor. Ancak başarı en hızlı, en büyük, en ünlü markaların değil, kullanıcıya hızlı, kolay ve basit bir tecrübeyi en güvenli şekilde sunanların olacak.

BNPL (Şimdi Al, Sonra Öde)

Buy Now Pay Later — BNPL başlığı inovasyon ve yatırım haberleriyle FinTech alanında en sık karşılaştığımız konulardan biri haline geldi.

Bu alanın öncüsü olan küresel markalar geçtiğimiz sene milyarlarca dolar değerlemelere ulaşarak aldıkları yatırımlarla gündemi belirledi. Bu gelişmeler, FinTech yatırımcıların BNPL’in potansiyeline olan inancının ne kadar büyük olduğunu bizlere bir kez daha göstermiş oldu.

Ülkemize kredi kartları taksit uygulamaları nedeniyle geç giriş yapabilen BNPL uygulamaları artan e-ticaret işlem sayıları ve azalan tüketici kredi skorları sayesinde kendine çok özel bir yer buldu. 2021 yılında büyük bir tanıtım ile pazara giren Kredim, sadece kendi iletişimini yapmak yerine, Şimdi Al Sonra Öde sloganı ile bu yeni iş modelinin tanıtımına ve büyük bir pazarın oluşmasına yatırım yapmış oldu.

2022 yılında bu alanda yeni markaları ve iş birliklerini göreceğimiz şimdiden belli. Özetle “taksit out, BNPL in” demek yanlış olmaz.

Dijital Müşteri

Dünya yıllardır dijitalleşiyor olmasına rağmen son yıllarda dijital sistemlere ve süreçlere geçiş hız kazandı. Pandemi dijital dönüşüm seyrini bariz etkiledi ve yıllardır değiştirmeye çalıştığımız davranış değişimleri bir anda hızlandı. Yüz yüze toplantılar, görüşmeler bir anda telefon ya da video görüşmelere dönüştü.

Yaşanan bu dönüşüme paralel olarak dijital müşteri sayısı da artış göstermeye ve kurumlar için yeni müşteri kazanmanın dijital yolları kullanılmaya başlandı. Gelişen yapay zeka ve biyometrik teknolojiler ile dijital müşteri edinme işlemlerimizi hızlı, basit ve güvenli bir şekilde yaparken, dijital müşteri doğrulama ihtiyacını da çözmüş oluyoruz.

2020 yılında başlayan pandeminin ardından peş peşe gelen Dijital Müşteri düzenlemeleri bu konudaki değişimi hızlandırdı. Bu değişimin önemli sonuçlarını göreceğimiz 2022 yılında artık finans sektörüne müşteri olmak ve güvenli işlemler yapmak sadece ve sadece dijital yöntemlerle mümkün olacak. Bu konuda hizmet veren şirketler arasında en çok dikkat çeken www.amani.ai yapay zekâ destekli kimlik doğrulama çözümlerinin doğruluk % başarısıyla öne çıkıyor.

Dijital Banka

Finansal Teknolojiler dünyasının en heyecan verici başlıklardan biri de kuşkusuz dijital bankacılık. Dünya genelinde yaklaşık on yıllık geçmişi olan dijital banka iş modeli için her ülkede farklı gelişmeler yaşandı.

Ülkemizde dijital banka düzenlemesinin Aralık 2021’de yayınlanması ile bu alanda yeni oyuncuları görmek için beklenen zaman gelmiş oldu. Bankalar, Telekom, Perakende ve FinTech şirketleri başta olmak üzere bir çok sektörün ilgi gösterdiği dijital banka konusunda başarı garantili sihirli formül henüz bulunmuş değil. Düzenlemenin henüz netleştiği göz önünde bulundurulunca bu yılın pazar büyüklüğü, hedef kitleler, ürün bileşenleri gibi temel konularda strateji tartışmaları ile geçmesi bekleniyor. 2023 öngörülerimi yazarken bu alandaki öncü yatırımları yazmayı dört gözle bekliyorum.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
FinansFintechTeknoloji

Finans Sektöründe AI ve Veri Analitiği Yetenek Havuzunun Genişletilmesi

FinansFintech

Alternatif Ödeme Yöntemleri

Big TechFintech

BigTech ve FinTech

Fintech

FinTech Sektöründe Öne Çıkan 2022 Tahminleri

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir