Etik

Yeni Bir İnternet?

Dün “World Wide Web”in 30. Yaşını kutladık.

Dünyanın en büyük fizik laboratuvarı, İsviçre’deki CERN’de HTML dilini geliştiren ve 1991 yılında (“Information Management: A Proposal” ismi ile taslak teklif ilk kez 1989 yılında yapılıyor) sayfaları “hyperlink”ler (bağlar) kullanarak birbirine bağlayan ve böylece teknik olarak ilk web sitesini yapan Sir Tim Bernes-Lee bugün 65 yaşında ve yola çıktığı zamanki internetin doğru yolda devam ettiği konusunda hayli kuşkulu. Özellikle sosyal medyanın yarattığı “gerçek ötesi” toplum algısından çok bunalmış olacak ki, tüm dünyayı daha dürüst ve doğru çalışan bir “internet sözleşmesi”nin paydaşı olmaya çağırıyor.

Southampton üniversitesinden Kieron O’Hara ve Wendy Hall de internetin dört ayrı dünyasından bahsediyor. John Perry Barlow’un (aynı zamanda Grateful Dead’in eski söz yazarı) hayal ettiği – 1996 yılı Davos buluşmasında “Bağımsız Siberuzay Bildirgesi” ile duyurulan, ucu anarşiye kadar varabilecek her şeye “açık internet”,  Habermas’ın değindiği ve otokratik ülkelerin sansürle birlikte gözetleyen “baskıcı internet”, Avrupa Birliği ilekelerine uygun yapıda şekillenen “denetimli internet” ve parayı verenin daha çok hizmet alabileceği “kapitalist internet”. Kuşkusuz, ne Barlow’un, ne de yolun başındaki internetin kurucu babalarının beklemediği bir gelişmeydi bu…

Başlangıç Noktası olarak, bundan çeyrek asır öncesine kadar kimsenin bilmediği bir iletişim şemsiyesinin, zaman ve mekân farkı tanımadan dünyanın her tarafını kapsamış durumda olduğuna ve daha önceden oluşmuş küçüklü büyüklü her türlü kurumun yerleştirdiği kuralları alt üst ettiğine inanıyoruz.

Endüstriler, haberleşme ve lojistik sistemleri, politik coğrafyalar, eğitim yapıları, şehirleşme gibi aklımıza gelebilecek her türlü süreç ve kurum yeni bir olguyla tanıştı. Artık yaşadığımız ekonomik, toplumsal ve politik olayları bir ucunda internet bağlantısı olmadan düşünemiyoruz.

İnternet öncesi dünyayla sonrası arasında bireysel, kurumsal ve toplumsal tüm katmanlarda farklılıklar oluşuyor. 1989 yılında TCP-IP’nin kamuya açılması ile Yakınçağ veya Endüstri Çağı diye tanımladığımız dönem sona erdi ve endüstri sonrası dönem başladı.

Bu yüzdendir ürettiğimiz tüm projeler, geçmişin dogmalarına takılı kalmaktan kurtulup, geleceğin sorunlarına çözüm aramaya odaklanıyor.

Bugün, yaşamlarımızı kökten değiştiren bu teknolojinin onuruna, sizlerle İnternet’in “doğum yeri”nden bir panel paylaşmak istiyoruz. Tim Berners Lee’nin kurucusu olduğu World Wide Web Consortium (W3C) ile World Wide Web Foundation’ın ortaklığında CERN’de düzenlenen, Internet Society European Regional Bureau Direktörü Frédéric Donck’un moderatörlüğünü üstlendiği panelde Lee’nin yanısıra, Kuzey Carolina Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi Berkman-Klein Center for Internet and Society’den Zeynep Tüfekçi de var.

İyi seyirler dileriz!

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
EkonomiEtikPolitika

Yapay Zeka, Sosyalizmi İşler Hale Getirebilir mi?

DünyaEtikSürdürülebilirlikUzay

Evrendeki Yerimizi Anlamak

EtikMakine ÖğrenmesiYapay Zeka

Yapay Zeka Yaratıcıları Neden Bilinç Çalışmalı?

EtikSürdürülebilirlik

STK'larda Sürdürülebilirlik

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.