KamuYapay Zeka

Kamu Yararı için Veri Paylaşımı

Konu: Bilinen bir gerçek var ki yapay zekâ elinizde ne kadar çok veri varsa o kadar iyi sonuç veren ve o kadar hızla kendini geliştirebilen bir teknoloji. Örneğin, Çin gibi nüfusun fazla ve demokratik bariyerlerin de görece daha zayıf olduğu yerler bu teknolojinin daha hızlı aşama kaydetmesine sebep oluyor. Fakat veri ile çalışan bu teknoloji, zaman zaman veri kıtlığı sebebiyle kamu yararı olan projelerin istedikleri hedeflere ulaşamamasına sebep oluyor. Ulaşsa bile hedeflenenden çok daha uzun fazla zaman alıyor. Bunu değiştirmenin bir yolu, teknoloji şirketlerinin kamu yararı için veri setlerini (en azından uygun gördüklerini) kamuoyu ile paylaşmaları.

Örnek: Bu sistem kısmen uygulanmaya başlandı. Kamu yararı amacıyla Facebook, Air France, Zillow gibi şirketlerin de içinde olduğu 150’nin üzerinde firma örneğin GovLab platformunda veri paylaşımı yapıyor.

Mahremiyete dikkat: Tabii ki verilerin kamuoyu ile paylaşılırken anonim olmasına, mahremiyet kanunlarına ters düşmemesi konusuna dikkat edilmeli. Örneğin, diyabet hastalığıyla ilgili bir çalışma için hastaların verilerin paylaşılıyorsa, bu paylaşım hastaları deşifre etmeden gerçekleşmeli. Hukukçuların yönlendirmesi bu sebeple hayati. Kamu yararı için olsa bile bireylere zarar vermemeliyiz.

Kötü niyetli kullanıma dikkat: Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise bu verilerin kötü amaçlarla kullanılmasının önüne geçmek. Veriyi yeni petrol olarak düşünürsek, teknolojiyi kötü niyetli amaçlar için kullanmak isteyenlere bu platformlar bir kanal açmamalı. Bunun için de verilerin kullanım amaçları iyi belirlenmeli ve verilerin kullanım hakkı denetlenebilir bir biçimde oluşturulmalı.

Potansiyel uygulama alanları: Veri işbirlikleri trafik, finansal eşitsizlik gibi konuları daha iyi analiz etmede yardımcı olabilir.

Türkiye’den firmalar neden olmasın: Türkiye’de farklı sektörlerden firmalar da bu veya benzer veri paylaşım platformlarına katılabilir ve bundan çok yarar sağlanabilir diye düşünüyorum.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Yapay Zeka

Çok Kısaca Yapay Zeka Ajanları

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir