Gizli Toplantı: Bloomberg’e göre, önde gelen Rus genetikçiler bu yaz Moskova’daki hükümet yetkilileriyle genetik düzenleme teknolojisi olan CRISPR ve genetiği değiştirilmiş bebekler yaratma önerilerini ve bili insanı Denis Rebrikov’un teklifini tartışmak için “gizli toplantı” düzenlediler.
Bu türün ilk çocukları geçen yıl Çin’de HIV-dayanıklı insanlar yapma projesinin bir parçası olarak doğdu. Bu girişim, etiksizlik eleştirisi ve ceza soruşturması nedeniyle durduruldu.
Putin’in seçimi: Şimdi soru şu; Rusya’nın, Çin’in düşürdüğü CRISPR copunu alıp almayacağı. Rusya’nın lideri sözcüsü Dmitry Peskov, Bloomberg’e pozisyon düzenlemeyi reddetti ve gen düzenlemenin “başkanlık meselesi” olmadığını söyledi.
Bununla birlikte, Bloomberg, Moskova’nın gen-düzenleme meclisine Putin’in en büyük kızı olan çocuk doktoru endokrinolog Maria Vorontsova’nın katıldığını bildirdi, ancak bu durum Kremlin tarafından henüz doğrulanmadı.
İkinci el raporlarında Vorontsova, bilimsel ilerlemenin yavaşlatılabileceğini düşünmediğini, ancak örneğin CRISPR bebeklerin üretiminin “devlet” kurumlarıyla sınırlandırarak kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, Bloomberg’e “bir etik kurul bu çok karmaşık konuyla ilgilenecek” dedi.
Genetiği değiştirilmiş geleceği tam olarak kimin kontrol etmesi gerektiği tartışmalı. Bilim adamları, IVF merkezleri veya Çin ve Rusya’dakiler gibi demokratik olmayan hükümetler mi kontrol sahibi olmalı?
“Eski bir güreşçi” olarak nitelendirilen Rus bilim adamı Rebrikov bazı cevaplar almaya çalıştığını söyledi. Haziran ayından itibaren Rebrikov halka açık bir şekilde genetik düzenlemek istediğini, böylece HIV’ye dirençli olduklarını ve kalıtsal DNA hatalarını düzeltmek için sağır çiftlerle birlikte yaptığı ve sonucunda çiftlerin çocuklarının duyabildiği çalışmalarını anlattı.
Şimdi, Rebikov’un çalıştığı bir enstitü olan Bloomberg, Kulakov Ulusal Kadın Hastalıkları ve Doğum Araştırma Merkezi’nin (Perinatoloji) kurduğu bir raporda, CRISPR’ın bu amaç için güvenliğini gözden geçirebilecek sağlık yetkililerine Ekim ayında başvuruda bulunmayı planlıyor.
Rebrikov Bloomberg’e verdiği demeçte, “Herkes sadece ilerliyor,” dedi. “Kuralların belirlenmesini istiyorum, ancak bunu kimse yapmıyor”.
Ucuz araba: Birçok bilim insanı embriyoları düzenlemenin ve bunları insanlara dönüştürmeye devam etmenin çok riskli olduğunu söylüyor. Ancak Rebikov, bunları yapmanın pahalı olmadığını ve maliyetlerin düşebileceğini söylüyor. Rebrikov, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Halen genetik olarak bir embriyoyu değiştirmek bir milyon ruble’ye (15.500 $) mal oluyor (bir sürü arabadan daha fazla) ancak fiyatlar artan kullanımla düşecek,” dedi. “Reklam panosunu şimdiden görebiliyorum: ‘Siz Seçin: Bir Hyundai Solaris mi yoksa bir Süper Çocuk mu?’ ”
Dire potansiyeli: Putin, gen düzenlemesi hakkında yaptığı bazı yorumlarda teknolojiyi nükleer bombaya benzetti ve acı çekmeyen askerler yaratma olasılığını öne sürdü. Bloomberg’e göre, Putin geçen yıl “tüm dünyanın geleceğini belirleyeceğini” söylediği genetik araştırmalara harcanması için 2 milyar dolar harcadı.