SağlıkYapay Zeka

Ruh Sağlığında Yapay Zeka Robotlarının Rolü

COVID-19’un fiziksel sağlığa yönelik açık tehlikesinin yanı sıra, zihinsel sağlık üzerindeki etkisine dair büyük bir endişe var. Birçoğumuz, 2020’nin şimdiye kadarki en stresli yıl olduğunu düşünüyoruz. Hastalanma korkusunun yanı sıra işler, finans ve azalan sosyal temas konusundaki belirsizliğin neden olduğu endişe, çoğumuzun eskisinden çok daha fazla stres altında olduğu anlamına geliyor.

Milyonlarca insan şu anki dönemde evden çalıştığı için, bu daha fazla egzersiz yapmak ve aile birlikte zamanın tadını çıkarmak anlamına gelmeli ve bu da artan mutluluk ve zindeliğe yol açmalıdır. Gerçekte, araştırmalar egzersiz ve rekreasyona daha az zaman harcarken çoğu durumda her zamankinden daha fazla çalıştığımızı gösteriyor.

Bunların çoğu, değişime uyum sağlamanın zorluklarına bağlı olabilir. Ne toplumda ne de iş dünyasında henüz uyum sağlayacak bir “yeni normal” yok. Dolayısıyla, değişen koşullar nedeniyle kazanılan stresin yakın zamanda yok olması muhtemel değildir.

Teknoloji değişimi yönetmemize yardımcı olabilir – bu yüzden değişimin yarattığı stres ve zihinsel baskılarla başa çıkmamıza da yardımcı olabilir mi? 11 ülkede 12.000’den fazla kişiyle konuşulduktan sonra, % 76’sının şirketlerinin şu anda iş gücünün ruh sağlığını korumak için daha fazlasını yapması gerektiğine inandığını, büyük bir çoğunluk ise iş yerindeki ruh sağlığı sorunlarının ev yaşamını etkilediğini söylüyor.

Bununla birlikte, bu ikilemin çözümünün nerede olabileceğine dair büyük bir ipucu, başka bir istatistik tarafından vurgulanmaktadır. Ankete katılanların % 85’i, işte yaşadıkları ruh sağlığı sorunları hakkında bir insan yerine bir robotla konuşmayı tercih edeceklerini söyledi. Bu kısmen, birçok insanın hala zihnin meseleleri hakkında açılmaya bağlı olduğunu hissettiği derin damgalanmayı göstermektedir. Hâlâ bunun sizi zayıf veya güvenilmez biri olarak işaretleyeceğine ve bunun üst düzey yetkililer tarafından güven veya sorumluluk alma şansını olumsuz etkileyebileceğine dair derin bir korku var. Öte yandan, yapay yeka danışmanlar veya robotik akıl sağlığı kaynakları fikrinin inkar edilemez avantajları olduğunu da yansıtıyor. Bunlar önyargı eksikliği, muhakeme veya sadece bilgileri ve kaynakları hızlı ve doğru bir şekilde dağıtma yeteneklerini içerebilir.

AI @ Work 2020 çalışmasının bulgularını kısa süre önce yayınlayan Oracle insan sermayesi yönetiminden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Emily He şöyle diyor: “Akıl sağlığı toplumumuz için her zaman önemli bir konu olmuştur ve pandemiden önce zaten büyük bir sorundu. Ancak COVID her ülkeyi, her işletmeyi, her kuruluşu, her aileyi etkiledi – bir gecede insanlar tüm bu dramatik değişiklikleri yapmak zorunda kaldı. “Bu arada insanlar da saatlerce çalışıyorlar çünkü iş ile sağlık arasındaki sınırı nereye çekeceğimizi bilmiyoruz – bütün gün aynı yerde oturuyoruz ve insanlar kendilerini inanılmaz derecede tükenmiş hissediyor.”

Araştırmanın bir alanında, insanların % 52’sinin şu anda pandeminin başlangıcından bu yana haftada en az beş ekstra saat çalıştığını ve % 35’inin şu anda fazladan 10 saatten fazla çalıştığını belirttiği tespit edildi.

Öyleyse şirketler, zihinsel olarak sağlıksız bir işgücünün getirdiği yaratıcılık ve üretkenlik düşüşünü azaltmak için ne yapabilir? Uzmanlara göre ilk adım, zihinsel sağlığa verilen önem ile fiziksel sağlık ve işyeri sağlık – güvenliğine verilenle önem aynı olmalıdır. İşverenlerin hepimiz ofise bağlıyken yapabilecekleri aynı fiziksel sağlık değerlendirmesi düzeyini gerçekleştirmeleri mümkün olmasa da – çalışma alanlarımızın rahat ve güvenli olmasını sağlamak gibi – akıl sağlığını izlemek ve değerlendirmek için atılabilecek adımlar vardır. En önemlisi, ihtiyaç duyulduğunda uygulanabilecek destek önlemleri vardır.

Emily He şöyle diyor: “Birçok yönden, İK ekiplerinin bir araya gelip bunu çözmesi gerekiyor – böyle bir krizi ele almanın bir planı yok ve çözümleri doğaçlama yapmanız gerekiyor.” Ayrıca Emily He, kendi çalıştığı firmada ve diğer firmalarda karşılaştığı bazı iyi uygulama örneklerine (Oracle, çocuk bakımı sorumluluklarını yönetmeleri için çalışanlara uzun süreli izin teklif etti)  dikkat çekti. Örneğin, yedek çocuk bakımı hizmetleri sunan Netflix ve ailelere evden okul çağındaki çocuklara yardımcı olmak için sanal bir eğitim hizmeti başlatan Pepsico gibi.

Diğer kuruluşlar, işgücü genelinde ruh sağlığının sıcaklığını ölçmek için sıklıkla haftalık anketler de dahil olmak üzere dijital “dinleme araçları” uyguladılar. Diğer bir yaygın yaklaşım, kaliteyi izlemek ve çalışanlar ile yönetim arasındaki iletişim sıklığını artırmaktır. “Evden çalışırken genellikle bir kopukluk veya izolasyon hissi vardır. Liderlerden sık sık haber almak önemlidir, bu nedenle birçok şirket şu anda yöneticilerle açık Soru-Cevap oturumları veya “bana her şeyi sor” oturumları düzenliyor – bunların hepsi sanal olarak yapılıyor. ”

Robotlarla zihinsel sağlık sorunlarını tartışma fikrinin ne kadar popüler hale geldiğini (veya alternatif olarak bunu insan yöneticilerle tartışmanın ne kadar popüler olmadığını) gösteren ilginç istatistiklere geçelim. Aslında çalışma, insanların % 82’sinin robotların zihinsel sağlıklarını insanlardan daha iyi destekleyebileceğine inandığını ortaya koyuyor.

Burada bazı bariz fırsatlar var. Sohbet robotu teknolojisi, günlük operasyonlar ve prosedürlerle ilgili soruları yanıtlamak için doğal dil teknolojisini kullanan özel yapım kişisel dijital asistanları giderek artan bir şekilde bulduğunuz birçok büyük kuruluşta coşkuyla benimsenmiştir.

Emily He şöyle diyor: “Doğru yardımı ve tavsiyeyi sağlaması için bir dijital asistanı eğitebilirseniz, bu çalışanlar için çok büyük bir yardım olacaktır. Teknoloji söz konusu olduğunda büyüleyici bulduğum şey, dijital asistanları ek iş arkadaşı olarak kullanan çalışanların yeni olmadığı, ancak damgalanma duygusundan dolayı ruh sağlığına ek bir boyutu var – insanlar bu soruları sorabilecekleri güvenli bir yer istiyor. Teknolojinin oynayabileceği rol budur, istediğiniz zaman tamamen özel bir şekilde soru sorabilir ve daha hızlı yardım alabilirsiniz. ”

Oracle anketinin ortaya koyduğu bulgular ve istatistikler, pandeminin başlamasından bu yana ortaya çıkan diğer birçok çalışmada da tekrarlanıyor. İnsanların yaşamları üzerindeki etkisini inceleyen bir başka çalışma, Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlandı. Araştırma, kilitlenmelerin, ekonomik kaygıların, kış havasının, zorunlu sosyal mesafenin ve izolasyonun getirdiği zihinsel sağlık streslerinin ortaya çıkan ‘mükemmel fırtınasından’ bahsediyor. Yetişkinlerin % 69’unun pandeminin yaşamları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söylediği,% 63’ü gelecek için endişeli ve % 53’ü “stresli veya endişeli” hissettiği tespit edildi.

Dünyanın pek çok yerinde enfeksiyon seviyelerinin arttığı ve hayatımızın büyük bir kısmında belirsizliğin devam ettiği karanlık kışın karanlık günlerine doğru ilerlerken, teknolojinin bazı heyecan verici olanaklar sunduğu açık. Artık çalışanlar, kuruluşlarından zihinsel sağlıkları için desteğe öncelik vermelerini beklediklerini açıkça belirttiler; bu kuruluşların, karşılaştığımız yeni zorluklara uygun yenilikçi çözümler geliştirip uygulayarak göreve yükselmesini beklemeliyiz. Aksi takdirde, akıl sağlığı krizinin işleri için yıkıcı etkileri olacağını görebilirler.

Evet buraya kadar yapay zeka teknolojileri kullanarak bu zorlu dönemlerde yanımızda olabilecek, ruh sağlığımıza destek olabilecek teknolojiler hakkında konuştuk. Hadi şimdi bu teknolojiye bir örnek verelim. Uygulamamızın adı Woebot Health. Google Play Store’dan ve App Store’dan indirilebilir olan bu uygulama, psikolojik danışman görevi üstlenen bir chatbot. Bilişsel davranışçı terapi etrafında şekillenen Woebot , size nasıl hissettiğinizi, neler yaşadığınızı günlük konuşma tadında soruyor. Akıl sağlığı hakkında da konuşan otonom robot, ruh halinize göre ihtiyaç duyabileceğiniz video veya başka araçlar da gönderebiliyor. Stanford üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmaya göre Woebot , 18-28 yaş arasındaki insanların endişe ve depresyon gibi problemlerinde oldukça etkileyici bir ilerleme kaydetmeyi başarmış. Oldukça ilginç ve deneysel bir sistem sunan Woebot , gelecekte terapi anlayışını da kökten değiştirebilir. Yapay zekanın karmaşık algoritmaların altında duygusal destek sunması oldukça ilginç bir deneyim.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Yapay Zeka

Çok Kısaca Yapay Zeka Ajanları

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir