BankacılıkKriptoparalar

10 Merkez Bankasından 9’u CBDC’yi Araştırıyor

Bank for International Settlements (BIS) tarafında yayınlanan bir araştırmaya göre, tüm dünyadaki merkez bankalarının %90’ı Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini (CBDC) piyasaya sürme konusunda istekli.  

Çalışma, 91 merkez bankasının CBDC’lere katılımlarının yanı sıra CBDC ihracı konusundaki niyetleri ve motivasyonları hakkındaydı. Rapora göre 10 merkez bankasından dokuzu merkez bankası dijital para birimlerini araştırıyor ve yarısından fazlası somut deneyler yürütüyor. Çin, dijital yuanı ile akımı başlattı bile.

BIS, stabilcoin’ler, Covid-19 salgını ve kripto para birimlerinin ortaya çıkmasının, özellikle gelişmiş ekonomilerde CBDC hamlesini hızlandırdığını tespit etti. Ek olarak, perakende CBDC’ler ileri aşamalara geçtikleri için daha fazla ivme kazandı. Anketteki verilerde şu ön plana çıktı; “Küresel olarak, merkez bankalarının üçte ikisinden fazlası, kısa veya orta vadede perakende CBDC çıkarabileceklerini düşünüyor.”

Öte yandan, toptan CBDC’ler, sınır ötesi ödeme verimliliğine doğru adım attıkları için öne çıkıyor.

BIS daha önce toptan CBDC’lerin ülkeler arasındaki yetki sınırları ve yönetişim hükümlerindeki farklılıklar gibi zorluklarla karşılaşacağını belirtmişti. Bu nedenle, teknik yeteneklerin geliştirilmesi ve büyük ölçekte test yapılmasını teşvik ederken, ülkelerin bu farklılıkları ele almasına yardımcı olmaya istekliydi.

Çalışmada çıkan sonuçlardan bir diğeri de “Merkez bankaları, CBDC’leri mevcut ödeme sistemlerinin sınırları çalışma saatleri gibi önemli sıkıntıları hafifletebilecek kapasitede görüyor.” şeklinde.

Analizlere göre kullanıma sunulduğunda, CBDC’lerin bankacılık sisteminin dışında kalan yaklaşık 1,7 milyar kişinin finansal katılımını sağlaması bekleniyor. Bunun nedeni, CBDC’lerin gerçek dünyadaki bir varlığa sabitlenmiş ve merkez bankaları tarafından desteklenen dijital varlıklar olması, yani tam olarak banknotların çalışma şekliyle bankaya karşı bir iddiayı temsil etmeleri.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
BankacılıkTeknoloji

Teknolojik Bir Gelişme Dijital Bankacılık:

Kriptoparalar

Sahra Altı Afrika’da Kripto ‘Ana Akım’ Haline Geliyor

BlockchainDijital paraKriptoparalarNFT

Kripto Para ve NFT

KriptoparalarNFT

Yatırımcılar Vergi Düzenlemelerini Dikkatle İzlemeli

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir