BlockchainDenetim

Big Four Blokzinciri Nasıl Kullanıyor?

Dünyanın en büyük denetim, muhasebe ve danışmanlık firmalarından oluşan Big Four (KPMG, Deloitte, PwC, EY) blokzinciri ve kripto teknolojilerinin sunduğu fırsatları nasıl değerlendiriyor?

Kripto para birimlerinin ve blokzinciri teknolojisinin potansiyelini hızlı bir şekilde kavrayan bu şirketler teknolojiyi, müşterilerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için kullanıyorlar. Kabaca baktığımızda 4 firmanın da kripto ve blokzinciri çalışmalarının benzer olduğunu görebiliyoruz. Decrypt ise Big Four’un bu teknolojiler üzerine yaptıkları çalışmaların detaylarını öğrenmek için şirketlerin yöneticilerine ulaştı.

KPMG

219.000 çalışan (2019)

Yıllık gelir 29,8 milyar dolar (2019)

KMPG’nin kripto bölümünün eş lideri olan Sam Wyner, şirketin kripto para birimi teknolojilerini araştırmaktan sorumlu. Kripto alanındaki üretkinliğiyle bilinen Wyner, kendisinin ve ekibinin yaptığı işi şu şekilde açıklıyor: “Söz konusu kurumsal blokzinciri olunca müşteriler bize blokzincirinin, onu çözmenin doğru yolu olabileceğini düşündükleri problemlerle geliyorlar. Müşterilerimize, iş durumlarına bakıp onları değerlendirerek ve blokzincirinin doğru çözüm olup olmadığını belirleyerek yardımcı oluyoruz.

KPMG’nin ilaç tedarik zincirini izlemek için kurduğu blokzinciri çözümüne buna örnek olarak gösterebiliriz.

Wyner kripto tarafında ise müşterilerin ürün stratejisi, uyum ve kara para aklamayı önleme konularında destek istediklerini söylüyor. Wyner şu anda KPMG’nin kripto para saklama hizmetlerine yönelik büyük bir ilgisi olduğunu da belirtti. Tüm bunların yanı sıra merkez bankası destekli dijital para birimleri de yine KPMG’nin yakından takip ettiği gelişmeler arasında yer alıyor.

Ernst & Young (EY)

284.000 çalışan (2019)

Yıllık gelir 36,4 milyar dolar

EY’ın blokzinciri için küresel inovasyon lideri Paul Brody ilk olarak kurumsal uygulamalara odaklandıklarını söylüyor: “Müşterilerimizin blokzinciri üzerinde etkili bir şekilde iş yapmalarına yardımcı olmak istiyoruz.

EY’ın OpsChain adını verdiği platform, şirketlerin token oluşturma, aktarma, satın alma ve satışını yönetmelerine yardımcı oluyor. OpsChain’i kullanan kurumlar arasında kan bağışlarını takip etmek için Canadian Blood Service, aşı izlenebilirliğini sağlamak için Merck Animal Health, İtalya’daki gıda takibini sağlamak içinse Spinosa gibi isimler yer alıyor.

Diğer taraftan şirketin sunduğu Blockchain Analyzer platformu, denetçilerin işlemleri toplu olarak izlemesine, işlem geçmişine bakmasına, blokzinciri ticari işlemlerine vergi kuralları uygulamasına olanak tanıyor. Brody’nin konuya yönelik ifadeleri şu şekilde: “Amacımız, hemen hemen her türlü vergi ve düzenleme sorununu veya blokzincirinde ticari işlemler yaparken zaman içinde karşılaşacağınız denetim ve uyum sorununu yönetmenize olanak tanıyan bir dizi araç oluşturmak.

PricewaterhouseCoopers (PwC)

276.005 çalışan (2019)

Gelir: 42,4 milyar dolar (2019)

Hollanda PwC’de kıdemli danışman ve blokzinciri uzmanı olan Alex de Vries, şirketin son iki yıldır blokzinciri ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü, çeşitli kavram kanıtları ürettiğini ve blokzincirini anlamak isteyen şirketlere teknolojiyi açıkladıklarını söylüyor.

De Vries artık endüstrinin, insanları blokzincirinin yararları hakkında eğitmek yerine çalışmalarını iki kez kontrol edip işlerini yürütmelerine yardımcı olduğu bir noktaya doğru olgunlaştığını belirtiyor: “İnsanlar bu teknolojiyi nasıl kullanacağımı aşağı yukarı anladılar. Deney aşamasına geçenler artık çok daha ciddi ve üretime geçmiş durumdalar. Doğal olarak inşa ettikleri şeyleri kontrol edecek birilerine ihtiyaçları var

PwC akıllı sözleşmeleri denetlemek için bu yıl İsviçre firması ChainSecurity ile ortaklık kurdu. Ayrıca Temmuz ayında Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından düzenlenen multi-milyon dolarlık bir gayrimenkul projesinde hisseleri token’laştıran akıllı sözleşmeyle ilgili bir değerlendirme olan ilk raporunu yayımladı.

Deloitte

312.000 çalışan sayısı (2019)

46,2 milyar dolar gelir (2019)

Deloitte çalışan sayısı bakımından Big Four’un en büyüğü. Deloitte’in Birleşik Krallık blokzinciri ekibini yöneten Tyler Welmans şirketin blokzincirine yönelik çalışmalarını şöyle açıklıyor: “Deloitte, iş dünyasının çoğu yerinde faaliyet gösteren bir firma. Geçtiğimiz beş yılda bizim rolümüz, blokzinciri ve kripto varlıkların sunduğu faydaları sistemimize yerleştirmek oldu.

Deloitte, blokzinciri teknolojisini kendi içine entegre ederek Lüksemburg’daki çalışanların öğle yemeği için Bitcoin ile ödeme yapmasına imkan sağlamıştı.

Bunun yanı sıra işletmelere blokzinciri teknolojisini nasıl uygulayabileceklerine dair stratejik danışmanlık veren şirket, blokzinciri projelerinin yanı sıra entegrasyon ve bakım uygulamalarına da yardımcı oluyor.

Standart bir Big Four hizmeti diyebileceğimiz vergi danışmalığında ise Deloitte’in blokzinciri ile ilişkili yaptığı çalışmalar arasında yer alıyor. Welmans, “Kripto varlıklarla uğraşan şirketlerin kuralları ve düzenlemeleri yorumlamasına yardımcı olabilecek türden becerilere sahibiz.” ifadelerini kullanıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında Deloitte’in 1488 kıdemli yöneticiye yaptığı bir anketin sonuçlarına göre yöneticilerin yüzde 55’i blokzinciri teknolojisini ilk 5 stratejik önceliği arasında görüyor. Yüzde 88’i ise bir şekilde bu teknolojinin ana akıma ulaşacağını söylüyor.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

BitcoinBlockchain

Blok Zinciri Şehirlerin Büyümesini Nasıl Destekleyebilir?

BlockchainDijital DönüşümGaming

Gelecek Vadeden Bir Sektör: GameFi

Blockchain

Blockchain Oyunlarına İlgi Artıyor

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir