GirişimcilikStart-up

Bir Start-up Kurucusunun Sahip Olması Gereken 5 Özellik

Bir girişimi sıfırdan inşa etmek zor olsa da daha zor ve kritik olan noktanın, onu en iyi şekilde yönetmek ve büyütmek ile hedeflerine ulaştırmak olduğu söylenebilir. Bu nedenle girişimi yönetecek kişi ya da kişilerin bazı yetenek ve donanımlara sahip olması, kalıcı bir başarıya ulaşmak için son derece büyük önem arz ediyor.

Peki, bir girişimi yönetecek kişinin hangi temel becerilere sahip olması gerekiyor?

Vizyon Sahibi Olmak

Bir kurucunun öncelikle vizyon sahibi olması ve yönettiği girişim için de net bir vizyon ortaya koyması gerekiyor. Bir vizyon yaratabilmenin yolu ise sektörde ve rakiplerde neler olup bittiğine dair yeterli bilgi ve öngörüye sahip olmaktan geçiyor.

Örneğin; bir seyahat sitesi kurarken hedef kitlenize, yalnızca, benzersiz bir seyahat sitesi kurduğunuzu söylemek yeterli olmuyor. Neyi benzersiz yaptığınıza ve rakiplerinizden ne şekilde ayrıştığınıza dair net bir çerçeveniz olması gerekiyor.

Temel Eğilimleri İzlemek ve Buna Göre Hareket Etmek

Bir girişimin başarılı olmasında, net bir vizyonunun olması önemli olsa da bu vizyonun ve bu doğrultuda belirlenen hedeflerin güncel tutulması daha da önemli bir nokta. Bu nedenle kurucuların, sektördeki rakipleri ve trendler hakkında bilgi sahibi olması, tüketicilerin beklenti ve taleplerindeki değişimi incelemesi ve adımlarını bu yönde atabilmesi gerekiyor.

Ekonomik, endüstriyel veya rekabetçi hareketleri sürekli takip etmek ve şirketlerini bu doğrultuda yönetmek, kurucuların en önemli görevleri arasında yer alıyor.

Ekibin Aynı Hedefe Odaklanmasını Sağlamak

Çalışanların vizyon konusunda net olmasını sağlamak ve tüm ekibin aynı yönde hareket ettiğinden emin olmak da bir kurucunun sahip olması gereken özellikler arasında yer alıyor. Ayrıca, çalışanlarının tamamının, vizyon ve hedeflerin belirlenmesinde rol oynamasını sağlamak da ekip sadakati açısından önem taşıyor. Aksi takdirde ekibin, kendilerine sunulan vizyonu kabul etmemesi veya bu vizyonu geliştirmek için verdikleri fikirlerin önemsenmediğini hissetmesi gibi durumlar, başarılı olmayı zorlaştırıyor.

Takdir ve Motive Etmek

Günümüzde pek çok yönetici, ne yazık ki ekibe dair memnuniyetsizliğini kolayca söylemekten çekinmezken; konu memnuniyetini belirtmeye geldiğinde, aynı açık sözlülüğü göstermiyor. Çalışanlar, yeni bir işe başlarken her ne kadar heyecanlı ve motivasyonu yüksek olsalar da bu duyguların canlı tutulmasını sağlamak, yöneticilere düşüyor.

Ekibinizin başarılarına maddi ya da manevi karşılıklar vermek, katkıları için onlara teşekkür etmek gibi basit fakat etkili davranışlar; onları sadece motive etmekle kalmıyor, daha verimli olmalarını ve çalıştıkları yere sadık olmalarını da sağlıyor.

Bütçe Yönetimi Yapabilmek

Bir girişimin, hedeflerine ulaşabilmesi için bütçe yönetimini en doğru şekilde yapması gerektiği karşı konulamaz bir gerçek. Bu nedenle kurucuların; bütçe yönetimi konusunda bilgili ve tecrübeli olmasının yanı sıra, inisiyatif alabilmesi de gerekiyor. İhtiyaçların karşılanması konusunda önceliklerin belirlenmesi, nakit akışlarının takip edilmesi, işe alınacak kişilere bütçe doğrultusunda karar verilmesi gibi konular CEO’ların öncelikli sorumlulukları arasında yer alıyor.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Girişimcilikİş Hayatı

Discover The Coolest Startup Ecosystem in Finland and how your startup can become part of it?

Girişimcilik

Discover The Coolest Ecosystem– Why Finland is the hub for global startups and how you can be a part of it?

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir