2021 yılının ilk günlerinden 3 Ocak’ta, Bitcoin’in 12. yaşını kutladık. O gün katıldığım bir canlı yayında bana sorulan ve önemli bulduğum bir soru şu şekilde idi;
“Sizce Bitcoin mevcut finansal sisteme nasıl entegre olacak?”
Mevcut finansal sistemi tartışmaya açarak başladığım yanıtımda, aslında entegrasyonun ‘çift yönlü’ olarak çoktan başladığına işaret etmeye çalışmıştım. Özellikle 2020 yılında duymaya başladığımız önemli açıklamalar dünya genelinde önemli kurumların Bitcoin yatırımları üzerineydi ve 2021 yılında bunun artarak devam edeceğinden bahsetmiştim. Ve işte daha 2021 yılının 2. ayı bile bitmeden çok çok önemli bir kurumsal yatırım haberini bugün aldık. Dünya devi Tesla bugün 1,5 Milyar Dolar değerinde Bitcoin yatırımı yaptı. Ve yatırımının bununla da sınırlı kalmayacağını Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) ilettiği dökümanda paylaştı.
Bu dökümanın yan tarafta bir ilgili kısmını paylaştığım 23. sayfasındaki açıklamada, Tesla şirketi kendi ürünleri için ödeme aracı ve yöntemi olarak Bitcoin’i kullanacağına yer veriyor.
Elon Musk’ın vizyoner işleri, yatırımları ve Tesla ile Bitcoin’i yanyana koyduğumuz denklem aslında oldukça sağlıklı görünüyor. Hatta bu denklemde Tesla sadece kurumsal bir yatırımcı olmanın ötesine geçiyor ve uygulamada Bitcoin’i önemli ölçüde hayata geçireceğinin sinyallerini veriyor. Hatta Tesla’nın hayata geçireceği ödeme aracı uygulamasının bir adım ötesine daha baktığımda, tartışma yine dönüp finansal sistem ile Bitcoin’in entegre olması konusuna geliyor aslında. Ve tam da bu noktada Tesla’nın finansal operasyonlarında işbirliği yaptığı bankalar başta olmak üzere finans şirketlerinin Bitcoin’e entegrasyonunu konuşmaya başlıyoruz. Son dönemde ağırlıklı Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden gelen haberler bankaların kripto işlemleri yapan kurumlara uyguladığı kısıtlayıcı ve zorlayıcı uygulamalar üzerine. Eminim Tesla ile çalışma imkanı olan finansal kurumlar bu tip bir tercih yapmak zorunda olduğunda karar süreçleri ve kriterleri bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme geçirecektir. Yani taşlar kendi kendine yerine oturmaya başlayacak gibi.
Tesla firmasından ve bu yatırımın öneminden bahsederken gözden kaçırılmaması gereken çok önemli bir nokta da, şirketin meşhur otomobillerinin yanı sıra enerji sektöründeki büyük yatırımları ve dev misyonu. Tesla misyonunu dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişinin ve bu dönüşümün önemli oyuncularından biri olmak üzerine inşa etmiş ve solar çatı sistemleri ve güneş panelleri konusunda önemli çalışmalar yapan ve yatırımları olan bir şirket. Ve bu noktada enerji üretim, dağıtım ve tüketiminde blockhain altyapısı ile önemli projelere imza atacaklarını düşünüyorum. Son derece vizyoner ve aslında niş alanlarda büyük yatırımlar yapan bir şirketin bu tip bir girişimi aslında o kadar da şaşırtıcı olmamakla beraber girişimlerinde hep iddialı ve başarılı iş sonuçları üreten ve algıyı, farkındalığı artıran lider bir kurumdan böyle bir atılım gelmesi ise blockchain teknolojisi için ümit vaadediyor. Belki hatırlatmakta fayda olacaktır, daha önce enerji ve blockchain teknolojisi üzerine detaylı bir yazı paylaşmıştım. Enerji sektöründe blockchain uygulamalarının hayat bulduğu 140 projenin verimli sonuçları ve olumlu etki yaratan proje uygulama alanları ile ilgilenenler göz atabilirler. Enerjinin üretimi, dağıtımı ve tüketimi çok fazla alt işlemler olan uzun ve karmaşık süreçler. Tüm süreçlerde blockchain altyapısı ile çok daha yalın ve kontrol edilebilir bir iyileştirme, blockchain teknolojisinin sunduğu değiştirilemez ve güvenilir, şeffaf, hızlı veri kayıt sistemi ile ölçme, faturalandırma, kaynağı ve kaynak tüketim oranlarını takip edebilme gibi birçok farklı alanda da bu sektörde gelişim imkanı var.
Bitcoin’in 2020 yılındaki yükselişi ve bu yıl için kurumsal yatırımların artması ile güven odaklı ve itibar odaklı yakalayacağı ivme, bir yandan bu Tesla gelişmesi ile pekişirken, bir yandan da yılın sorusu yanıtlanıyor. ‘Bitcoin’in mevcut finansal sistem ile entegrasyonu nasıl olacak?’ Şimdi bu noktada bu entegrasyonun şartları taraf değiştirken sürekli üzerinde tartıştığımız kripto paralar ile ilgili regulasyon konusu bir sonraki adımda tartışmaya açılmaya hazırlanıyor. Kriptopara pazarı, ekosistemi, oyuncular ve hacim hızla büyürken birçok başarılı ve bir o kadar da risk yüksek proje olması kaçınılmaz. Büyük resme baktığımızda sadece kurumsal oyuncular için değil, tüm ekosistem için belirleyici bir çerçeve elbette sağlıklı bir adım olacaktır. Burada da hassasiyetle hatırlanması gereken nokta Bitcoin ve blockchain teknolojisinin felsefesi olacaktır..
İlgilenenler için Tesla tarafından geçtiğimiz ay SEC’ e iletilen dokumanın tam metnini link olarak bırakıyorum.
https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1318605/000156459021004599/tsla-10k_20201231.htm