Dijital PazarlamaE-ticaret

E-Ticarette Başarısızlığın Sebepleri Nelerdir?

Dijitalleşen dünyada her geçen gün E-Ticaretin hacmi ve kapsamı genişlemektedir. İşletmeler online satış furyasına tüm hızıyla katılmaya devam ederken elbette E-ticaretin bu kadar hızlı gelişmesinde sunduğu avantajlar etkili olmuştur. Ancak bu sektöre atılanların başarı öykülerini imrenerek dinlesekte büyük beklentilerle ve sermayelerle bu işe girmesine rağmen istediği sonucu alamayan pek çok firma var.
Peki durumun sebebi nedir, birlikte inceleyelim.

Hızlı Büyüme İsteği

E-Ticaret serüveni kendi içinde zorlukları olan, sürekli bir aksilikle karşılaşmaya müsait bir alan. Zorluklarıyla birlikte varlığını sürdüren bu sektörde sabırlı olmak en temel gereksinimdir. Ancak birçok işletme online satışın popüleritesine güverenek  büyük beklentilerle kısa sürede ve kolay bir şekilde sonuç alabileceğini düşünmektedir. Oysa potansiyelinizden daha hızlı büyümeniz başarısızlıkla sonuçlanacağı için doğru hamlelerinizle süreci verimli yöneterek kendiliğinden büyüyeceksinizdir.

Markayı İyi Tanımamak

Hedef kitle analizi uygun tekniklerle yapılmaması pazarlama hedeflerine ulaşmasına engel olmaktadır. Markanızın sattığı ürün kalitesini, piyasaya göre konumunuzu, hitap ettiğiniz kitleyi doğru analiz etmeniz gerekmektedir. Tekstil sektörü özelinde örneklendirecek olursak perakende satışında müşteri kitlesi ne ise online satışta da büyük ölçüde alıcı yine aynı kitle olacaktır. Oysa bu analizi yapamayarak iyi bir görsel çekimi ile ürün kalitesini olduğundan daha iyi göstermek ya da sayfa genelinde ürünü iyi sunmak yalnızca kısa vadede fayda getirir. Ürünün fiyatı ve performans birbiriyle orantılı olmalıdır. Zira bu prensibe uyulmaması online satışta başarı getirmeyeceği gibi perakende satışında da önyargı oluşturabilir.

Stok Yönetiminde Başarısızlık

Birçok e-ticaret işletmesi için en büyük zorluklardan biri stok yönetimidir. Stokların kontrol edilmemesi sonucu siparişleri karşılamakta zorluk yaşanabilir. İyi bir stok sistemi, kolay bir şekilde ürün girişi yapmaya elverişli, stok seviyeleri azaldığında uyarmalı, pratik bir şekilde stok takibi yapılabilmeli, müşterilerden gelen iadeleri sisteme otomatik olarak işleyebilmeli, stok işlevlerini hızlandırmalıdır.

Reklam ve Tanıtım Kanallarını İhmal Etmek

Yeni müşterilere ulaşmak ve ürünlere ziyareti arttırmak için tanıtım kanallarını değerlendirmek gerekmektedir. İşletmelerin genel davranışı; tatmin edici kazanca ulaşmadan reklam ve tanıtım konusunda maddi fedakarlık yapmaya pek eğilimli değiller.

Site Kullanımı

E-ticaret sitesinin işlevi hem kullanıcı deneyimi hem de satışların artması için önemlidir. Yazılım ve alt yapı seçiminin doğru yapılmaması başarısızlığa sebep olmaktadır. SEO alt yapısı, ödeme alternatifleri, güvenlik sertifikası, site lokalizasyonu, kampanya modüllerine kadar her bir unsur en doğru şekilde işlemelidir.

Müşteri Hizmetlerinin Yetersiz Olması

Alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle tüketicilerin sorunları ve soruları da değişmeye başladı. Müşterilerin soru ve talepleri doğru ve hızlı bir şekilde yanıtlanması hayati önem taşımakla beraber, marka imajı yönünden de önemli bir intiba bırakmaktadır. Bu anlamda müşteriler pratik bir şekilde erişebileceği bir kanala ihtiyaca duyar. Bu kanal Chatbot, Whatsapp Hattı veya Çağrı Merkezi olabilir. Ancak işletmeler bu alanı özel bir yetkinlik gerektirdiği gerçeğini kabul etmeyerek ihmal etmektedirler.

Sonuç olarak satış yaptığınız pazarı iyi analiz etmeli, çetin bir rekabetin olduğu bu alanda rakiplerinizi takip ederken gerekli unsurları ötelemeden hayata geçirmelisiniz.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
BlockchainE-ticaretMetaverse

Metaverse Üzerinden Yapılan Harcamalar 2030’da 5 Trilyon Dolara Ulaşacak

E-ticaret

Dünyada Ne Varsa Yeni E-ticaret Kanununda Da O Var

Dijital PazarlamaE-ticaretPazarlamaTicaret

Dijital Tüketici, Şirketlerde Ne Tür Değişimlerin Önünü Açıyor?

E-ticaretGirişimcilik

E-Ticarette Rekabetin Baş Aktörü (Girişimcilik)

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir