Bir girişim kurmak her ne kadar heyecan verici bir yolculuk olsa da zaman zaman zorluklarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor. İşinizi kurduktan sonra, sürdürülebilir ve kalıcı bir büyüme yakalamanın yolu ise uygulanabilir bir planlama ve doğru zamanlamadan geçiyor. Bu noktada ise özellikle ilk 6 ay büyük önem taşıyor.
Eğer yeni bir girişimciyseniz, girişiminizin ilk 6 ayı için yapılacaklar listenize aşağıdaki maddeleri ekleyebilirsiniz.
Pazar Araştırması Yapmaya Devam Edin
Pek çok girişimci, işini kurarken pazar araştırması yapsa da kuruluş sürecini geride bıraktıktan sonra araştırma yapmaya devam etmiyor. Ancak rekabet dünyasının hızla değişen doğası, hedef kitledeki alışkanlık ve tercihlerinin de değişimine neden olabiliyor. Bu nedenle operasyon sürecine başladıktan sonra dahi pazar araştırmasının sürdürülmesi gerekiyor.
Ayrıca sektördeki yeni gelişmelere uyum sağlamak için de pazar araştırmalarının sürekliliği önem taşıyor.
Çekirdek Bir Ekip Kurun
Yeni girişimlerin, işe alım yapmak için çoğu zaman yeterli bütçeleri bulunmayabiliyor. Ancak, yine de çekirdek bir ekip kurmak, işlerin daha verimli ve hızlı yürümesine yardımcı olabiliyor.
Yeni kurulmuş bir girişimin ihtiyaç duyacağı çekirdek ekip kadrosu ise şu şekilde oluşturulabilir:
- Finans sorumlusu: Başlangıç aşamasındaki girişiminizin sermayesini yönetmek, ödemelerin zamanında yapılması, gelir gider hesaplarının tutulması ve vergi ödemeleri gibi konular için bir finans sorumlusuna ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Ürün yöneticisi: Ürün ve hizmetinizdeki gelişmelerin takibi için bir ürün yöneticisi atamayı düşünebilirsiniz.
- Pazarlama sorumlusu: İşinizin tanıtılması, hedef kitleye ulaşmanız ve marka imajınızın oluşturulması gibi konular için bir pazarlama ya da iletişim uzmanıyla anlaşabilirsiniz.
- Müşteri desteği: E-posta, SMS, telefon görüşmesi ve sosyal medya gibi iletişim kanalları üzerinden müşterilerinizin soru ve şikayetlerine cevap verecek biriyle el sıkışabilirsiniz.
- Satış sorumlusu: Girişiminiz için yeni müşteri adayları aramaya odaklanacak, müşterilerinizle kalıcı ilişkiler kurmanızı sağlayacak bir satış sorumlusunu ekibe dahil edebilirsiniz.
İş Planınızı Hazırlayın
Yeni kurulan girişimlerin, bir iş planına sahip olması pek çok açıdan önem taşıyor. İş planı oluşturmak; girişimcilere ölçülebilir hedefler belirleme ve ayrıntılı bir büyüme stratejisi yaratma konusunda yol göstereceği gibi, finansman arayışı sürecinde, yatırımcıların ilgisini çekmek için de yardımcı olabiliyor.
Çevrimiçi Varlığınızı Oluşturun
Müşterilerinizin kullandığı mecralarda varlık göstermek, onlarla iletişim kurmak, girişiminizin bilinirliğini artırmak ve ürün ya da hizmetinizin tanıtımını yapmak adına önem taşıyor. Eğer yeterli bütçeniz varsa web sitenizi kurup arama motoru optimizasyonunu gerçekleştirebilir ya da Instagram, TikTok, Twitter ve LinkedIn gibi mecralarda çok daha düşük maliyetle dijital varlığınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Yakın Çevrenizden Geri Bildirim İsteyin
Girişiminiz henüz yeniyken müşteri referansı almanız zor olabilir. Bu nedenle, müşterileriniz yerine, yakın çevrenizden ya da iletişimde olduğunuz sektörel isimlerden geri bildirim isteyebilir hatta bu geri bildirimleri sosyal medya kanallarınız üzerinden, varsa web sitenizin yorum bölümünden yapmalarını rica edebilirsiniz. Ancak böyle durumlarda, geri bildirimlerin güvenilir ve objektif şekilde yapılmış olmasına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
Çevrenizden alacağınız dönüşler; müşterilerinizin neye ihtiyaç duyduğunu anlamanıza, ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili sorunları belirlemenize, mevcut durumları iyileştirmenize ve ilerleyen süreçlerde maliyetli hatalar yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Bağlantılarınızı Oluşturun
Güçlü bağlantılar oluşturmak; yeni müşteriler kazanmak, deneyimli girişimcilerden tavsiye alabilmek ve potansiyel yatırımcılar bulmak adına önem taşıyor. Bu nedenle girişimcilerin, girişimlerini kurdukları ilk 6 ay içerisinde yeni bağlantılar edinmeye ve bu bağlantılarla sürdürülebilir ilişkiler kurmaya özen göstermeleri gerekiyor.
Bu yazı alıntıdır.