Ticaretin her alanında olduğu gibi B2B girişimlerde de satış; gelir ve nakit akışı sağlamanın yanı sıra, ürün veya hizmetinizin doğru yolda olduğunu gösteren önemli sinyallerden biri. Bununla birlikte, kendilerini en başından beri bir ürün geliştirmeye adayan pek çok B2B girişim, söz konusu satışa geldiğinde zorlanabiliyor ve hatta bazı satış hatalarına düşebiliyor.
Eğer bir B2B girişiminiz varsa ürün ya da hizmetinizi satış aşamasına getirdiğinizde bu hatalara düşmekten kaçınmaya çalışın.
Gecikmeli Satış Lansmanı
Birçok girişimci, ilk aşamada ürün geliştirmeye ve özgün bir ürün ortaya çıkararak rekabet avantajı elde etmeye odaklanır. Bu, her ne kadar sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarabilecek bir durum olsa da ürününüzün mükemmel hale gelmesini bekleyerek satış lansmanını geciktirmek de ürünü gerçek hayat senaryosunda test etme fırsatını kaçırma riski taşıyor. Olabildiğince erken kazandığınız müşterilerin, en iyi sonuç veren ve ürün-pazar uyumu bulma sürecini hızlandıran kitle olduğunu unutmayın. Ayrıca bir öncü grup oluşturmanın, potansiyel müşteri, çalışan ve yatırımcılarınıza olumlu sinyaller göndereceğini de hatırlamakta fayda var.
En Yaygın Satış Hatası: Yanlış Hedef Kitle Seçimi
Ürün ya da hizmetiniz ne kadar değerli ve rakiplerinden üstün özelliklere sahip olursa olsun, onu doğru hedef kitleyle buluşturamadığınız sürece, başarıya ulaşmanız ve rakiplerinizin önüne geçmeniz zor olur. Bu durum gelir elde etmenizin önüne geçeceği gibi kendinize ve girişiminize olan güveninizi sorgulamanıza da neden olabilir.
Sunduğunuz ürün ya da hizmet nedir? Bu ürün ya da hizmet ne vadediyor? Ürününüz hangi yaş aralığına ve demografik özelliklere uygun? Ana tüketici grubunuza ek olarak hitap ettiğiniz alt grup ya da dallar var mı? Ürün veya hizmetinizi piyasaya sürmeden önce bu soruları cevaplamanız, doğru hedef kitleye ulaşabilmeniz açısından önem taşıyor.
Erken Aşamalarda Büyük Paralar Kazanma Beklentisinde Olmak
Bir ürün veya hizmet geliştirip satışa sunduktan sonra, emeklerinizin karşılığını olabildiğince çabuk almak isteyebilirsiniz. Bu son derece doğal ve haklı bir istek olsa da erken aşamalarda büyük kazançlar sağlamak gibi bir beklentiye girmeyin. Erken satış evresinde, müşteri ve itibar kazanmak gibi finansal olmayan faydalar elde etmenin, sıcak nakit akışından çok daha önemli olduğunu unutmayın.
Sağlam bir müşteri tabanı oluşturmak için başlangıçta ücretsiz pilot uygulamalar ve promosyonlar hazırlayabilir; ürün fiyatlandırmalarınızı, uzun süredir piyasada olan rakiplerinize oranla, daha düşük tutabilirsiniz.
Yanlış Satış Ekibiyle Çalışmak
Erken aşamadaki satışların oldukça taktiksel olması gerektiğinden şirketi en iyi tanıyan kişi ya da kişilerin bilgi birikimi ve tecrübeleri doğrultusunda yönlendirilmesi satış hatası yapmamak için en doğru tercih olur. Bu sebeple yeni bir girişimin ilk ve en iyi satış elemanının kurucu ya da kurucu ortağın bizzat kendisi olması ve ilk süreçlerin tamamlanmasının ardından bir satış ekibi oluşturulmaya başlaması bir yöntem olabilir.
Satış Sonrasını İhmal Etmek
Yeni kurulmuş bir girişim olarak ilk müşterilerinizin sizin için çok önemli olduğunu ve bundan sonra kazanacağınız yeni ve belki de daha büyük müşteriler için bir yol gösterici ve referans olduklarını unutmayın. Müşterilerinizin satış sırasında yaşadıkları iyi deneyimleri, satış sonrasında da yaşamalarını ihmal etmeyin. Müşterilerinize, katılımdan sistem entegrasyonuna kadar her aşamada destek olacak bir müşteri ekibi kurun, teknolojiden faydalanarak önemli belgelerin kolay erişilebilir olmasını sağladığınızdan emin olun.
Kaynak: https://www.eu-startups.com/2021/09/5-sales-mistakes-to-avoid-as-an-early-stage-b2b-startup/
Bu yazı alıntıdır.