Etik

FaceApp ile Başımıza Gelenler

Bu hafta sizlere son günlerin en popüler konularından FaceApp uygulaması özelinde ne gördük ne duyduk ve ne dersler çıkardık üzerine bir yazı hazırladım. Keyifli okumalar.

  • Yapay zeka algoritmaları kullanarak yüzümüzü şekilden şekile sokan fotoğraf uygulaması FaceApp son bir haftanın sosyal medya gündemine yerleşti. Özellikle sizi on, yirmi, otuz yıl sonraki halinize iddialı bir görsel zenginlikle götüren özelliğiyle viral haline geldi.
  • Uygulamanın yayılımında ünlüler yine baş gösterdi. Popüler unsurlar merak duygusuyla birleşince uygulama viral oldu. FaceApp şu anda Apple’ın App Store’unda en iyi ücretsiz uygulama.
  • Yaşlandığımızda nasıl görünüyoruza inandırıcı bir cevap bulan uygulamanın harika bir iç görü taşıdığını görmüş olduk. Ve kimseyi suçlayamayız çünkü kullanılan teknoloji çok iyi. Kim 30 yıl içinde neye benzeyebileceğinin çarpıcı bir temsilini görmek ve paylaşmak istemez ki?
  • Fotoğraflarımızı uygulama özelinde paylaştıktan sonra dahi veri gizliliği önemli mi değil mi neye onay veriyoruz veya onay vermeli miyiz diye sorgulayamadan uygulamanın baş döndürücüsü çıktısına odaklandık.
  • FaceApp’in viral başarısı, dijital gizliliğimizi asla ciddiye almayacağımızı kanıtladı. Endişelendik, şüphelendik ama çoğunluğun davranışı yine değişmedi.
  • FaceApp yüklediğiniz fotoğrafları kendi bünyesinde kullanma hakkına sahip, bu konuda tüm hakları uygulamaya devrediyoruz. Ayrıca uygulamayı silerek bu karmaşadan kurtulmak da mümkün değil, sözleşme detaylarında uygulama silinse bile devredilen hakların geri dönüşü olmadığı yazıyor. Kimler bu detayları okudu?
  • Sosyal medya yayılım gücünü hala koruyor! Hatta çok iyi iç görülere dayanmış bir uygulama bile viral olup kendini milyonlarca kişi tarafından indirttirebiliyor.
  • Rus merkezli şirketlerden çekinmek gibi bir ön yargı hala var. Uygulamanın sunucuları ABD’de Amazon altyapısında yer alması bu gerçeği değiştirmedi. Şirket ayrıca, görüntülerin yüklendikten 48 saat sonra sunucularından silindiğini söyledi.
  • FaceApp’in yüz tanıma yazılımının eğitiminde yardımcı olabileceğine ya da FaceApp’ın bir şekilde Rus hükümetine bilgi sağladığına dair endişeler ABD tarafında devam ediyor. ABD Senatörü Chuck Schumer, D-N.Y., FBI ve FTC’den uygulamayı kullanıcı verilerini nasıl topladığını ve ne kullanılabileceğini öğrenmek için araştırmasını istedi. Eğlence odaklı bir uygulama deyip geçemeyeceğimiz bir dünyadayız artık.
  • Uygulamanın sahibi Wireless Lab şirketinin son iki yıldır yapay zekaya yaptığı yatırım milyonlarca dolar değerinde gelir yarattı.
  • Yapay zekaya olan ilgimizin, ortaya çıkan sonuçlarla beraber gündelik hayatımızına etkisini gördükçe artacağı kanıtlanmış oldu.
  • Genel olarak uygulama fotoğraflarınızı yüklediğiniz diğer sosyal medya kanalları kadar güvenlik sunuyor ve biz de ilk defa tanıştığımız bir uygulamaya bütün alacağı haklar için tamam dedik. Ancak yine de Facebook ve benzeri büyük teknoloji şirketlerinde olmayan herhangi yeni farklı bir şart veri mahremiyeti özelinde görünmüyor.
  • Biyometrik verilerin farklı şekillerde kullanılabilme ihtimali kapsamında, işin karanlık tarafındaki belirsizlik sürüyor.
  • Bir uygulamanın virüs gibi dijital kullanıcılar üzerinde yayılmasının sadece ticari değil askeri düzeyde dahi yaratabileceği risklerin olduğunu bir kez daha görmüş olduk.
  • Cambridge Analytica skandalı gibi önemli meseleler bile kamuoyu nezdinde uygulanması gereken davranış değişiklikleri aşamasında aynı etki göstermiyor. FaceApp ile ilgili dönen tartışmalar, kullanıcıların kişisel verilerinin güvenliği ve gizlilik ile ilgili konuların farklı uygulamalarla çok sık gündeme geleceğini tekrar hatırlatmış oldu.
  • Bir tüketici tek başına teknoloji şirketlerinin hizmetlerini değiştirmesini sağlayamaz, gizlilik politikasından rahatsız olan tüketicilerin daha iyi gizlilik mevzuatı talep etmesiyle ve bunu organize bir şekilde yapmasıyla bu değişim sağlanabilir.
  • Geliştirdiğiniz teknolojide kullandığınız gelir modeli çıkışınız olacaktır: Yaroslav Goncharov yine BBC’ye yaptığı açıklamada uygulamasının gizlilik sözleşmesinin çok genel geçer olduğunu, reklam amaçlı fotoğraf paylaşmak gibi bir amaçlarının olmadığını, daha farklı özelliklere ulaşmak isteyen kullanıcılardan aldıkları ücretin asıl gelir modellerini oluşturduğunu belirtti.
  • Güzel haber şu ki veri mahremiyeti ve güvenliği konusunda kamuoyunda çıkan haberlerle farkındalık kazanan kullanıcılar verilerin silinmesi ile ilgili çok ciddi talepte bulundular ve şirket bu konuyla ilgili taleplere geri dönüş yapmaya çalıştığını açıkladı.
  • Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği dahil olmak üzere birçok gizlilik düzenlemesi, verilerinizin silinmesini talep etme hakkını içerir. Ancak bu hak, verileriniz AI ve makine öğrenme sistemlerini eğitmek için kullanıldığında veya yüzünüz bilginiz olmadan yüz tanıma verilerine eklendiğinde geçerli olmaması gibi bir sorunsalı ortaya çıkardı.
  • Yüz tanıma sadece buzdağının görünen kısmıdır. Amazon Alexa ve Google Home cihazları, söylediğiniz her şeyi dinliyor. Roombas, kat planlarınızı haritalandırır. Strava ve Fitbit konumunuzu kaydeder. Ancestry.com çok hassas genetik bilgilerinizi toplar ve esasen kendilerine aittir. Mevcut yasalarımız, Harvard profesörü Shoshanna Zuboff’un dediği gibi bireyler hakkında toplanan verilerin miktarını kaldıramaz durumda.
  • Ve FaceApp bir testti. Biz o testi henüz geçemedik.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
EkonomiEtikPolitika

Yapay Zeka, Sosyalizmi İşler Hale Getirebilir mi?

DünyaEtikSürdürülebilirlikUzay

Evrendeki Yerimizi Anlamak

EtikMakine ÖğrenmesiYapay Zeka

Yapay Zeka Yaratıcıları Neden Bilinç Çalışmalı?

EtikSürdürülebilirlik

STK'larda Sürdürülebilirlik

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir