2021’in FinTech için dönüştürücü bir yıl olduğu söylenebilir. On yıl önce teknoloji endüstrisinin en uç köşelerinden biri olarak görülen FinTech, bugün en fazla finanse edilen kategorilerden biri haline gelmiş durumda. Geçtiğimiz yıl da FinTech alanına yatırılan sermayelerde artış gözlendiği gibi halka arz edilen şirketlerin sayısı da arttı.
Startups.Watch tarafından yayınlanan Küresel FinTech raporu da sektördeki gelişmeyi gözler önüne seriyor. Rapora göre, 2021 yılında FinTech girişimleri 3604 anlaşmayla toplamda 115 milyar dolar yatırım topladı. 2020’de 1757 anlaşma ve 32 milyar dolar yatırım toplandığı düşünülürse, genel olarak başarılı bir yılın geride kaldığı görülüyor. Le complément alimentaire Forcapil formule fortifiante cheveux et viagra naturel ongles du laboratoire Arkopharma est également présent sur votre parapharmacie en ligne. Bir önceki yıla göre yatırımlar yüzde 262, işlem sayısı ise yüzde 105 oranında artış gösterdi. Yıla damgasını vuran yatırım trendleri ise ödemeler, finansman, kripto paralar, Blockchain, bankacılık ve sigortacılık oldu.
Peki, Bu Yıl için Fintech’e Dair Tahminler ve Beklentiler Neler?
Daha fazla finansal erişim için ilerleyiş devam edecek
FinTech, finansal katılımı sağlamak ve tüketicilerin günlük yaşamlarını etkilemek için büyük bir fırsat olmaya devam ediyor. 2022 yılında da tüketicilere finansal refahlarını yönetmeleri ve ölçeklendirmeleri için daha iyi ürünler sunulmaya devam edilmesi beklenirken bu ürünlerin vatandaşlara sağladığı faydalar ortaya çıktıkça halkın ve düzenleyicilerin desteğini daha fazla alması bekleniyor.
Yeni ve daha özel ürünler oluşturulacak
İlk nesil FinTech ürünleri daha genel çözümler sunuyordu. Ancak bu yıl, çok daha özelleştirilmiş araçların yolda olduğu düşünülüyor. Girişimlerin hem Açık Bankacılık hem de kripto kullanım durumları tarafından desteklenen, birlikte çalışabilir müşteri kimliklerine yatırım yapması bekleniyor. Pek çok müşterinin, finansal kimliklerinin web üzerinde sorunsuz ve güvenli bir şekilde aktarılmasını istediği biliniyor. Bu durum da tek tıkla ödeme araçları, kripto cüzdanları gibi kategorileri, özellikle izlenmesi gereken alanlar olarak ön plana çıkarıyor.
Sektör daha fazla konsolidasyon ve iş birliği görecek
Sektöre giren risk sermayesi ile müşteriler arasında daha fazla rekabet olduğu, aynı zamanda birçok yerde büyüme sonrası aşamada yavaşlamalar olduğu görülüyor. Bu yeni ortamda, birleşme ve satın almaların önemli bir strateji haline geleceği düşünülüyor.
Dijitalleşme katlanarak büyüdükçe, artık tamamen simbiyotik ilişkilere doğru ilerleyen FinTech’ler ve şirketler arasında daha fazla ve daha derin iş birlikleri olması bekleniyor. Kurumsal liderler artık FinTech’leri rakip olarak görmek yerine, her iki taraf için de ölçekte daha esnek ve yenilikçi iş modelleri yaratacak, dijital dönüşüm yolundaki kilit stratejik ortaklar olarak görüyor.
Web3 Yükselişe Geçecek
2022 yılında, Web3’ün yükselişte olacağı ve yeni, zengin fırsatlar yaratacağı konusunda bir fikir birliği bulunuyor.
Pek çok yerleşik finans kuruluşunun dijital varlıkları yeterince ciddiye aldığı bir yıl olması bekleniyor. Çoğu durumda bunun uyumluluk, izleme ve muhasebeyle ilgili yazılım anlamına geldiği düşünülse de üçüncü taraf sağlayıcıların beyaz etiketli teklifleri için ticari sözleşmeleri de içermesi bekleniyor.
Son Tahminler
Tüm tahminler göz önüne alındığında; sektörün önünde birtakım zorluklar olduğu düşünülse de aynı zamanda bir fırsatlar denizi bulunduğu da görülüyor. Yeni ürün kategorileri ortaya çıkmaya hazırlanıyor ve aynı zamanda yavaşlayan büyüme oranlarının da bir miktar konsolidasyon göstermesi bekleniyor.
İnovasyon tedarik zincirinden yararlanarak ve endüstriler yaratarak dünya çapında FinTech oyuncularının hızlanmaya devam etmesi de beklentiler arasında yer alıyor.
Bu yazı alıntıdır.