ABD’de Nisan ayı tarım dışı istihdam 22 milyon düşüş beklentisine karşın 20 milyon 500 bin kişi oldu. Nisan ayı işsizlik oranı da %16 beklentisine karşın %14,7 oldu. Veri beklentilerden daha az düşüş yaşasa da koronavirüs salgını nedeniyle Nisan ayını kapalı geçiren ABD ekonomisinde işsizlik oranı rekor yükseliş yaşarken tarım dışı istihdam da rekor düşüş yaşadı.
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, İngiltere’de işsizlik oranı bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın son çeyreğine kıyasla 0,1 puan artarak yüzde 3,9’a çıktı. Ülkede toplam işsiz oranı yılın ilk çeyreğinde 50 bin kişi artarak 1 milyon 350 bine ulaştı.Uzmanlar İngiltere’de koronavirüs salgını nedeniyle gelecek dönemde işsizliğin hızlı bir şekilde artarak 1990’lı yıllardaki yüzde 10 seviyelerine yükselebileceğini düşünüyor.
Avro Bölgesinde de ABD kadar olmasa da Covid-19 sürecinin işsizliğe olumsuz etkisi olması bekleniyor. Covid-19 öncesi Avrupa Birliği’nde ortalama yüzde 7.4 olan işsizlik oranının ay sonunda yüzde 13’lere ulaşmasından endişe ediliyor. Bu oran Yunanistan’da yüzde 20’yi, İspanya’da yüzde 18’i, İtalya’da yüzde 15’i görecek. Yılsonunda AB işsizlik oranının ortalama yüzde 11 olması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerde de durum bu rakamlardan daha iyi değil.
TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de genç işsizlik oranı (15-24 yaş) Şubat ayında yüzde 24,4 oldu.
IMF’nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, ABD için büyüme tahmini 2020’de yüzde 2’den yüzde eksi 5,9’a düşürülürken, 2021 yılı için yüzde 1,7’den yüzde 4,7’ye yükseltildi. Euro Bölgesi için büyüme beklentisi de 2020’de yüzde 1,3’ten yüzde eksi 7,5’e çekilirken, 2021’de yüzde 1,4’ten yüzde 4,7’ye çıkarıldı.
İngiltere için 2020 büyüme tahmini yüzde 1,4’ten yüzde eksi 6,5’e düşürülürken, 2021 beklentisi yüzde 1,5’ten yüzde 4’e yükseltildi.
Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahmini ise 2020’de yüzde 4,4’ten yüzde eksi 1’e çekilirken, 2021’de yüzde 4,6’dan yüzde 6,6’ya çıkarıldı.
Covid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin’de de bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisi yüzde 6’dan yüzde 1,2’ye düşürülürken, 2021’de yüzde 5,8’den 9,2’ye yükseltildi.
Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceği öngörüldü. Türkiye için enflasyon tahmini de bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 12 olarak belirlendi. Ülkedeki işsizlik oranının ise bu yıl 17,2, gelecek yıl yüzde 15,6 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü.
Az önce okuduğunuz bunca rakam, bizi istihdam anlamında nasıl bir dönemin beklediğini açıkça ortaya koyuyor. Milyonlarca insan bedenen ve ruhen nasıl sağlıklı kalacağını düşünürken, bir yandan işlerini kaybetmiş olarak veya işlerini kaybetme baskısıyla faturalarını nasıl ödeyeceği ile uğraşmak zorunda. Bunları yaparken akıl sağlığımızı korumak da cabası.
Covid-19 salgını şüphesiz dünyada bir çok sektördeki istihdam piyasalarında işsizlik oranlarında ciddi sıçramaların yaşanmasına neden olacaktır. Gelecek birkaç yıllık süreçte işsizlik oranlarının birçok ülkede daha da üst seviyelere çıktığını görme ihtimalimizin mevcut durumda hiç de düşük olmadığını söylemek mümkün.
Peki işten çıkarılanlar, yeni mezunlar, işini kaybetme korkusu yaşayanlar bu yeni döneme nasıl hazırlanmalı?
İşten çıkarılan çalışanlar, yeni mezunlar ve mevcut mesleklerinde değişime ayak uydurmaya çalışanlar, movitasyonu kaybetmemeye çalışarak, kariyerlerinde bu belirsizliği, öngörülemeyen Covid-19 salgını sonrası işgücü piyasasında bir sonraki fırsatlarını bulmalarına yardımcı olacak yeni beceriler geliştirmek için kullanabilirler.
Yeni iş yapış modellerine göre bugüne kadar belki de hiç ihtiyaç duymadığımız yeteneklerimiz keşfedilecek ve bu değişimle birlikte yeni yetkinlik modelleri oluşacak. Fiziki işbirliklerinin azalması ve çevrimiçi olarak geçirilen sürelerin artması nedeniyle sosyal medya ve çevrimiçi iletişim/eğitim kanalları eskisinden daha da önemli olacak.
Oyunlaştırma, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik önemini daha da artıracak. Dijital okur yazarlık, teknoloji, yaratıcılık, esneklik, adaptasyon hiç olmadığı kadar önemli yetkinlikler olarak karşımıza çıkacak.
En çok talep gören beceri ve işlerin çoğu yapay zeka, veri analizi, bulut bilişim, siber güvenlik gibi alanlarda teknoloji sektöründe yer alıyor, ancak teknik olmayan bireylerin beceri kazanması için de yollar mevcut. Bu gibi alanlarda firmaların ücretsiz olarak düzenlediği çevrimiçi kurslara katılabilir ve kendinizi bu alanlarda geliştirebilirmeniz mümkün.
- Google, dijital ve liderlik becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak için dokuz ücretsiz çevrimiçi kurs düzenliyor. Ayrıca Google Digital Garage ile farklı yetkinliklerinizi geliştirebilirsiniz.
- Skillshare, edX, Coursera, Codeacademy ve Udemy gibi kaynaklar, çeşitli disiplinlerde çeşitli beceriler için sıfır veya düşük maliyetli yüzlerce çeşit eğitim seçeneği sunuyor.
- New York Modern Sanat Müzesi modern sanat ve moda üzerine çeşitli ücretsiz kurs düzenliyor
- Ücretsiz yazılım, dergi, kitap ve kursları bulabileceğiniz farklı bir kaynak.
- Sundance Enstitüsü’nün dijital platformu Sundance Co//ab, sinema ve televizyon alanlarıyla ilgili pek çok ders ve eğitim videosunu herkesin kullanımına açtı.
- ODTÜ destekli net platformunda yazılım ve teknoloji alanında kurslar bulmanız mevcut. Kursların birçoğu ücretsiz, aldığınız sertifika ise ODTÜ onaylı.
- İstanbul İşletme Enstitüsü’nün açtığı eğitimlerin bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz. Eğitim sonrası sınava girme ve sertifika alma imkanı mevcut.
- Türkiye’de ve dünyada çeşitli online kütüphane ve arşivler kitapseverlerin kullanımına açıldı.
- Aşçılık’tan, dansa, fotoğrafçılıktan, makyaj yapımına kadar farklı kursları erişebileceğiniz bir link de burada.
Bütün bu linklere gerek kalmadan yeterli zamanı ve eforu harcayarak hatta sadece koltuğunuzda uzanarak binlerce kurs ve bilgiye arama motorunda basit bir arama ile de ulaşabilirsiniz.
Unutmayalım yeni mezunlar ve iş arayanlar için yeni mülakat sorusu “Karantina Döneminde Ne Yaptın” olabilir. Bu soruya ne cevap vereceğimiz, bundan sonra ne yapmak istediğimiz ve ona ulaşmak için neler yaptığımızla paralel olarak şekillenecek.