Sağlık hizmetlerinin geleceği; yapay zeka, VR/AR, 3D baskı, robotik gibi dijital sağlık teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte gözlerimizin önünde şekilleniyor. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin geleceği, teknoloji ile el ele çalışmakta yatıyor. Sağlık çalışanlarının da önümüzdeki yıllarda güncel kalabilmek adına yeni gelişen sağlık teknolojilerini yakından takip etmeleri gerekiyor.
Tıpta ve sağlık alanında dijital teknolojiler pek çok sistemi sürdürülebilir sistemlere dönüştürmeye yardımcı olabilir. Hastalıklar için daha ucuz, daha hızlı ve daha etkili çözümler sunabilir.
Sağlık endüstrisinin geleceğini şekillendirecek ve önümüzdeki yıllarda sıklıkla görmeye alışacağımız teknolojilerden bazılarını bir araya getirdik.
1. Yapay Zeka
Yapay zekanın, sağlık hizmetlerini tamamen yeniden tasarlama potansiyeli bulunuyor. AI algoritmalarının; tıbbi kayıtları araştırmanın yanı sıra, tedavi planları tasarlama veya herhangi bir tıp uzmanı da dahil olmak üzere sektördeki mevcut herhangi aktörden daha hızlı çözüm oluşturabileceği bir gerçek…
Yakın bir zamanda Google’ın DeepMind’ı tarafından meme kanseri analizi için oluşturulan bir yapay zekanın, radyologlardan %11,5 oranında daha iyi performans gösterdiği gözlemlendi. Günümüzde hali hazırda pek çok şirket yapay zekayı sağlık hizmetleri için kullanmaya devam ediyor; gelecekte ise yapay zekanın yeni ilaçlar tasarlamaktan tıbbi kayıt madenciliğine kadar pek çok alanda ilerletilmesi hedefleniyor.
2. Sağlık Takip Cihazları, Giyilebilir Cihazlar ve Sensörler
Tıbbın ve sağlık hizmetinin geleceği; teknolojiler aracılığıyla kendi sağlıklarıyla ilgilenen bireylerin yanı sıra hastaların tedavileriyle de yakından bağlantılı olduğundan sağlık takip cihazları, giyilebilir cihazlar ve sensörler sağlık endüstrisinin geleceğinin temel taşları olacak.
Kişinin kendisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olması ve sağlık durumunu yakından takip etmesine yardımcı pek çok uygulama hali hazırda zaten bulunuyor. Yakın gelecekte ise sağlık çalışanlarının da hastalarını kolaylıkla bulundukları yerden izlemesine olanak sunan ve hastanın sağlık durumunu anlık olarak doktoruyla paylaşmaya yönelik uygulama ve cihazların yaygınlaşması bekleniyor.
3. Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik (VR) hem hastaların hem de doktorların hayatlarını değiştiriyor. VR teknolojisi günümüzde hem geleceğin cerrahlarını eğitmek hem de ameliyatların uygulanması için kullanılıyor. Harvard Business Review’ün araştırmasına göre VR ile eğitilmiş cerrahların, geleneksel olarak eğitilmiş meslektaşlarına kıyasla performanslarında %230’luk bir artış gözlemlendiği sonucuna ulaşıldı
Hal böyle olunca, VR teknolojilerinin sağlık endüstrisinin geleceğinde de var olmaya devam edeceği bir gerçek ve bu teknolojinin ilerleyen dönemde sağlık alanında hayatlarımıza ne gibi farklı katkılar sağlayacağı da merak konusu…
4. Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklikle iki açıdan farklılık gösterir: Kullanıcılar gerçeklikle temasını kaybetmez ve bilgiyi olabildiğince hızlı bir şekilde görüş alanına sokar. Bu ayırt edici özellikler ise AR’in sağlık sektöründeki itici güç olmasını sağlıyor.
AR uygulamaları özellikle tıp öğrencilerinin gerçek hayattaki operasyonlara daha iyi hazırlanmalarına yardımcı oluyor ve cerrahların yeteneklerini geliştirmelerini sağlıyor. Örneğin, HoloAnatomy uygulaması ile tıp öğrencileri, gerçek bir bedene ihtiyaç duymadan, insan anatomisini ayrıntılı ve en doğru şekilde keşfedebiliyor. Bu tarz uygulamaların varlığı ise AR teknolojilerinin gelecekte sağlık alanında daha etkin kullanılması yönündeki beklentileri artırıyor.
5. Nanoteknoloji
2018 yılında MIT araştırmacıları, kablosuz olarak kontrol edilebilen ve teşhis bilgilerini aktarabilen veya akıllı telefon komutlarına göre ilaçları serbest bırakabilen elektronik bir hap tasarladı. Geçtiğimiz yıl ise Fransa merkezli Grapheal şirketi, vücuttaki yaraların sürekli izlenmesine olanak sunan bir uygulama hayata geçirdi.
Teknoloji gelişmeye devam ettikçe nanoteknolojinin daha pratik örnekleri de hayatımıza girmeye başlayacak. Bilim adamları, bu teknolojinin yakın gelecekte, tıp alanında; hassas ilaç dağıtım sistemleri, kanser tedavi araçları veya mikro cerrahlar olarak kullanılabileceğini öngörüyor.
Kaynak: https://medicalfuturist.com/ten-ways-technology-changing-healthcare/#
Bu yazı alıntıdır.