Start-upSürdürülebilirlik

Startup’lar İçin Sürdürülebilirlik

İnsan nüfusunun ve şehirleşmenin hızla arttığı ve bununla birlikte biyoçeşitlilik ve doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada, sürdürebilirliği hayatımızın bir parçası haline getirmek hepimiz için büyük önem arz ediyor. Bu durum sadece bireyler için değil, şirketler için de oldukça önemli.

Sürdürebilirliği misyon edinmek ve bunun için çalışmalar yapmak için yeni kurulan girişimlerin de elini taşın altına koymak ve böylelikle hem kendine hem de dünyaya fayda yaratmak için alabilecekleri pek çok aksiyon bulunuyor.

Peki dünyadan örnekleri incelediğimizde startup’ların sürdürebilirlik için geliştirdikleri teknolojiler neler?

BOSAQ (Belçika)

Belçika merkezli bir girişim olan BOSAQ, gelişmekte olan ülkelerin kırsal alanları için sürdürülebilir, içme suyu arıtma sistemleri üretmek için çalışıyor. Şirket, bunun için yenilenebilir enerji ve membran teknolojisine dayalı, patentli bir saflaştırma süreci yürütüyor. Böylelikle maliyetleri de önemli ölçüde azaltmış oluyor. BOSAQ, dünyadaki tüm insanların kaliteli içme suyuna erişme hakkı olduğunu ve bu daima bu bilinçle çalışacaklarını söylüyor.

Brickify (Nijerya)

İsminden de anlaşılacağı üzere Brickify, bir tuğla şirketi. Ama onları diğer şirketlerden ayıran en temel özellik, plastik atıkları tuğlalara dönüştürüyor olmaları. Hem yol hem konut inşasında kullanılabilen bu tuğlalar; plastik atıkların suya, ateşe ve yüksek ısıya dayanıklı hale getirilmesiyle üretiliyor. Birbirine kenetlenen yapıda üretilen tuğlalar, ekonomik olmalarının yanı sıra inşaatlar sırasında birbirine eklenmek için herhangi bir ek malzemeye ihtiyaç duyulmaması dolayısıyla da düşük maliyet sunuyor.

GOT BAG (Almanya)

İstatistiklere göre, dünyada okyanuslar her yıl 9 milyon ton plastik atıkla kirletiliyor. GOT BAG’in yenilikçi çözümü ise tam olarak burada ortaya çıkıyor. Şirket, okyanuslara atılan bu plastikleri kullanarak çanta ve poşet üretiyor. Şirketin Asya’da 1500 kişiden oluşan balıkçı kadrosu, topladıkları atıkları GOT BAG’e getiriyor ve bu plastikler, ayrıştırılarak çanta üretiminde kullanılacak ipliklere dönüşüyor.

Meersens (Fransa)

Meersens; herkesin kullanabileceği, IoT çözümleri sunmak üzere yapay zekâ ile tasarlanmış bir uygulama… Uygulamayı mobil cihazına yükleyen kişiler; çevrelerindeki su ve hava kalitesi, böcek ilacı gibi kimyasalların yoğunluğu, UV miktarı gibi sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilecek faktörleri takip edebiliyor. Tabii sadece takip etmek değil, bu etkenlerin ortadan kalkması için bir adım atmak da kullanıcıların elinde…

Goodbag (Avusturya)

Goodbag’e “Goodbag” yani “iyi çanta” denmesinin sebebi, satın alanlara ağaç dikmelerinde ya da okyanuslardaki plastik atıkların toplanmalarında yardımcı olması… Çantaların içinde birer NFC çipi bulunuyor. Kullanıcılar, goodbag uygulamasını indirip satın aldıkları çantayı her alışverişlerinde bu uygulama aracılığıyla tarattıklarında sadece doğaya katkıda bulunmaya vesile olmakla kalmıyor aynı zamanda çeşitli indirimlerden de yararlanabiliyor.

Kaynak: https://siliconcanals.com/news/greener-future-possible-with-these-tech-startups/

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

ÇevreEkolojiSürdürülebilirlik

Yeşil Tüketimin İzinde: Ekotüketim ve Geleceğe Daha Yeşil Adımlar

BiyoteknolojiİnovasyonSürdürülebilirlik

Güneş Enerjisiyle Yaşayan Mikroplar: CO2'den Sürdürülebilir Geleceğe Köprü!

DeğişimİnşaatSürdürülebilirlik

Geleceğin Ahşap Şehirleri

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir