Plastik kartlar ile özdeşleşen bir sektör tanımı olarak temassız ödemeler uzun yıllardır hayatın içinde ve düşük tutarlı günlük harcamaların hızlı ve güvenli şekilde yapılmasına olanak tanıyor. Değişen ekosistem, gelişen teknoloji ve ortaya çıkan farklı ödeme formları ile temassız tanımının, daha geniş kapsamlı “touchless” ödemeler ile yer değiştirdiğine şahit olduk.
RFID teknolojisi ile çalışan ve uzun yıllardır hayatımızda olan temassız kartlara, mobil telefonların kullanımının yaygınlaşması ile dijital cüzdanlar ve NFC, BLE gibi kablosuz veri aktarımını sağlayan teknolojiler ile çalışan mobil cüzdanlar eşlik etmeye başladı. Elektronik ticaret, biyometrik doğrulama, giyilebilir nesneler ve QR benzeri yeni nesil yöntemlerin de alternatifler arasına girmesiyle “touchless” ödemeler daha çok konuşulur hale geldi.
Temassız işlem yapılabilmesine olanak tanıyan ve veri transferini mümkün kılan teknolojilerden biri de ses dalgaları ile yapılan ödemeler. Audio QR olarak da isimlenddirilen bu yöntemde işleyiş kabaca şöyle :
- İşyerinin ödeme cihazı, güvenli ve şifreli veriler taşıyan bir ses dalgası oluşturur.
- Kart hamilinin telefonu bu ses dalgalarını alır ve analog sinyallere çevirir.
- İşlemi doğrulamak ve tamamlamak için buna göre yanıt verir.
Akıllı olsun veya olmasın bütün cep telefolarında ses dalgası yaratabilme ve mikrofonu sayesinde gelen ses dalgasıı alabilme kapasitesinin var olduğu biliniyor. You will see a 30x wagering casinos that allow 18 year olds to gamble in vegas bonus when you first register and deposit money.
BLE ve Wifi gibi kablosuz veri aktarım teknolojilerinin aksine ses dalgaları ile iletim işleyişinde cihazların eşleştirilmesi (pairing) veya bağlantı kurulması ihtiyacı söz konusu değil. Ayrıca veri aktarımı için internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaması da diğer bir avantaj. Speaker ve microfonun harcadığı enerjinin düşük seviyede olması bu açıdan da yöntemin uygulanabilirliğini perçinliyor.
Google tarafından Hindistan’da kullanıma sunulan Unified Payment Interface (UPI) tabanlı uygulaması Google TEZ (2018’de Google Pay’e entegre edildi), P2P para transferi fonksiyonununda bu teknolojiyi kullanıyor. Tez bu arada Hindu dilinde hızlı anlamına geliyormuş, Türkçe’de de kullanılan bir kelime.
Yine uluslararası kartlı ödeme kuruluşları tarafından da desteklenen bazı fintech startuplar bu teknoloji ile oluşturdukları altyapılarını halihazırda kullanıma sunuyorlar.
Bu yazı alıntıdır.