Girişimcilikİş ModeliStart-up

Yalın Girişim Nedir? Metodoloji ve Örnekler

Girişimciler her zaman mükemmel bir iş modelini bulmaya çalışırlar ve herkese uyan tek bir yaklaşım olmasa da yalın başlangıç modeli genellikle herkesin övdüğü bir modeldir.

Bu model, girişimcilerin hızlı bir şekilde yeni pazarlar bulmalarına yardımcı olurken, bir ürünün başarısız olma riskini azaltmayı amaçlamaktadır. Kimse gereksiz bir iş geliştirmek için zaman harcamak istemiyor. Yalın başlangıç yaklaşımı, hazır bir kitle için benzersiz bir şekilde uyarlanmış bir hizmet veya çözümü hızlı bir şekilde oluşturarak bunu önlemeyi amaçlamaktadır; bu model, girişimcilerin başarılı olup olmayacakları konusunda endişelenmeden ürünlerine zaman ve enerji harcayabileceği anlamına gelir. Yalın başlangıç metodolojisini daha ayrıntılı inceleyelim ve girişimciler arasında neden bu kadar popüler olduğuna bakalım.

Yalın Girişim Nedir?

Yalın girişim bir girişimciye kurup yöneteceği startup’ın başarılı olması adına bilimsel bir bakış açısı sunan bir metodolojidir. Yalın başlangıç, işletmelerin ürünleri ve iş modellerini oluşturmak, yönetmek ve doğrulamak için bilimsel bir yaklaşım benimsemelerine olanak tanır. İşletmeler, iş hipotezine dayalı deneyleri ve tekrarlayan ürün sürümlerini benimseyerek, ürün geliştirme döngülerini büyük ölçüde azaltabilir ve boşa harcanan maliyetlerin, kaynakların, zamanın ortaya çıkmasını önleyebilir. Yani, zamanı verimli kullanılıp daha yenilikçi bir hâle bürünerek girişiminin başarıya ulaşılmasını sağlar.

Bu yöntem, müşteri geri bildirimi elde ederken aynı zamanda bir ürünü piyasaya sürerek bir işletmenin uygulanabilir olup olmadığını belirlemeye odaklanır. İşletme, belirli bir ürün için bir talebin olup olmadığını anlamaya çalışıp buna göre ürün ile ilgili pazar hakkında bilgi almaya çalışacaktır. Bu genellikle minimum uygulanabilir bir ürünün (veya MVP) az sayıda müşteriye sunulmasıyla belirlenir. Bu iş riskini azaltarak hazır bir müşteri tabanına sahip has bir ürün veya çözüme sahip olmayı amaçlamaktadır.

Yalın başlangıç modeli 2008 yılında yazar ve iş uzmanı Eric Ries tarafından önerilmiş olsa da bu yöntem Toyota’nın 1930 işletim modelinden Kaizen (sürekli iyileştirme) ve Genchi Genbutsu (gerçek mekân, gerçek şey) gibi tüm dünyadaki işletmelerde görülebilen kavramları popülerleştiren ‘Toyota Way’ den şekillendirilmiştir. Bu, üreticinin işgücünün üretim hızını ve ürün kalitesini artırmak için süreçlerde iyileştirmeler ve güncellemeler yapmasını sağladığı bir üretim metodudur.

Yalın Girişim Başarı Öyküleri

Yalın girişimlerin faydaları bazı başarılı örneklerde görülebilir. Başarıya ulaşmak için bu metodolojiyi kullanan bazı büyük isimli şirketlere şaşırabilirsiniz.

Dropbox

Dropbox, en iyi bilinen yalın girişim başarı öykülerinden biridir. Bu popüler çevrimiçi hizmet, e-posta eki olarak gönderilemeyecek kadar büyük olan kullanıcılar arasında dosya göndermek için tasarlanmış bir paylaşım platformudur.
Kurucu ve CEO Drew Houston, başlangıçta Dropbox’ı ekran kaydı olarak başlattı. Bu onların MVP’siydi ve ürünlerinin neden benzersiz ve gerekli olduğunu göstermeye yardımcı oldu. Dile getirdikleri lansman videoları aboneleri çekmeye yardımcı oldu, böylece Dropbox ekibi ürünlerini iyileştirme ve müşteri ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirme sürecine başlayabildi. 18 aydan kısa bir süre içinde, Dropbox’ın kayıtlı kullanıcı listesi 100.000’den 4 milyonun üzerine çıktı.

Buffer

Buffer, kullanıcıların gönderileri ve içeriği planlamasına ve paylaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir sosyal medya içerik yönetimi platformudur. Kurucu Joel Gascoigne, uygulamayı doğrudan başlatmak yerine, bunun yerine planlar ve fiyatlandırma etrafında harekete geçirici mesaj düğmesi bulunan bir açılış sayfası biçiminde bir MVP oluşturmaya karar verdi. Bu strateji, uygulama için talep olup olmadığını belirlemeyi ve ürün doğrulamasını bir kullanıcı tabanı şeklinde vermeyi amaçladı. İlgilenen müşteriler tıkladı ve farklı paket detayları eklendikten sonra tıklamaya devam etti. On yıldan fazla bir süre sonra Buffer, multi-milyon dolarlık bir dijital başarı öyküsüne dönüştü.

Slack

Slack, işletmelerin sevdiği bir çevrimiçi mesajlaşma platformudur. Başlangıçta TinySpeck adlı bir oyun başlangıcı için dahili bir ofis aracı olarak oluşturuldu. Şirket, Glitch adlı bir oyun başlatmaya çalıştı, ancak fazla başarılı olamadı. Ancak çalışanlar arasında çok popüler olduğunu kanıtlandığı için mesajlaşma aracı geliştirmeye karar verdiler. Ürünlerini iyileştirmeye ve incelemeye yardımcı olmak için geri bildirim için kademeli olarak harici kullanıcılara ve daha büyük gruplara yayınlandı. Bu nihayetinde hepimizin bildiği ve sevdiği Slack platformu oldu.

GP Bullhound’un tahminlerine göre, aylık aktif Slack kullanıcılarının sayısının 2025 yılına kadar 79 milyona ulaşması bekleniyor. Yalın ve çevik girişim metodolojileri Çevik girişim, başka bir iş metodolojisidir ve yalın girişim yaklaşımı gibi, nihayetinde müşteri memnuniyeti sunmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, benzer olmasına rağmen, Çevik yaklaşım bazı ince farklılıklar sunar ve bunları anlamak, işletmeniz için en iyi yaklaşımın hangisi olduğunu belirlemenize yardımcı olur. Çevik girişim, şirketlerin daha iyi ürünler geliştirmelerine yardımcı olmakla ilgilidir. Yalın girişim, daha iyi ürün kalitesi geliştirerek üretim süreçlerini iyileştirmekle ilgilidir.

Yalın Girişim Metodolojisi Üzerine En İyi Kitaplar

The Lean Startup – Eric Ries

“The Lean Startup”, günümüzün dijital dünyası için yalın girişim metodolojisini ilk kez açıklığa kavuşturan ileri görüşlü Eric Ries’in bir çalışması olan, çağdaş iş dünyasının temel kitaplarından biridir. Ana konusu MVP ile ilgilidir, bu nedenle işletmeler başlarken tüm cevapları almayı asla beklememelidir. Bunun yerine, hangi ürünlerin işe yarayıp hangilerinin aynı anda yaramadığını oluşturmalarına ve öğrenmelerine yardımcı olmak için bilinmeyeni kucaklamaları gerekir.

Running Lean – Ash Maurya

Bu kitapta, iş uzmanı Ash Maurya, okuyuculara yeni bir girişime uygun bir ürün / pazar yaratmak için etkili bir strateji aracılığıyla rehberlik ediyor. Yalın başlangıç gibi kavramları göstermek için çeşitli ürün geliştirmeleriyle çalışarak kendi deneyimlerini kullanır. Girişim kuruculara çeşitli hipotezleri test etmelerini ve hangilerinin potansiyel olarak en büyük ödemeleri ve pazar genişlemesini sunduğunu görmek için farklı müşteri segmentlerini keşfetmelerini tavsiye ediyor.

The Four Steps to the Epiphany – Steve Blank

Steve Blank’in bu kitabı, tüm ticari yayınlar arasında en etkili ve pratik olanlardan biridir. Yeni başlayanlar ve mevcut işletmeler arasındaki farkları tanımlamaya yardımcı olur ve yeni başlayan girişimciler için başarının neye benzediğine dair bazı harika bilgiler sağlar. Varsayımları test etmek, müşteri geri bildirimlerini kullanmak ve ürün yinelemelerinin hızını artırmak, titizlikle araştırılır ve tartışılır.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Girişimcilikİş Hayatı

Discover The Coolest Startup Ecosystem in Finland and how your startup can become part of it?

Girişimcilik

Discover The Coolest Ecosystem– Why Finland is the hub for global startups and how you can be a part of it?

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir