Genel

Yeni Girişimciler İçin 6 Maddelik Yapılacaklar Listesi

Aklınızdaki fikri gerçek bir işe dönüştürmeyi başardınız. Birkaç ortağınızla girişiminizin kaderine yön vermeye çalışıyorsunuz, ürününüz pazara çıkmış ve hatta belki yatırım bile almış olabilirsiniz. Peki sırada ne var?

Eğer girişimcilik tecrübeniz yoksa serüveniniz yer yer çok karmaşıklaşabilir; kişisel motivasyonunuzu ve girişiminizin büyümesini idare edemeyebilirsiniz. Ne yalnızsınız ne de çaresiz… Aşağıdaki altı ipucu ile büyük hayalinizin peşinden gitmek için ihtiyaç duyduğunuz ilham ve motivasyona sahip olabilirsiniz.

1. Networking
Bunu ilk defa duyduğunuzu sanmıyoruz. Girişimcilik ekosisteminden insanlar tanımak, işinizin büyümesinde önemli bir rol oynar. Diğer girişimciler ile destekleyici ilişkiler kurabilirsiniz. Böylece çevrenizde, yardıma ve tavsiyeye ihtiyaç duyduğunuzda gidebileceğiniz insanlar olur. Tabii aynı yardımseverliğin sizin tarafınızdan da gösterilmesi şart. Sonuç olarak, bu insanlar sayesinde sektörün içinde ve dışında nüfuz sahibi hale geleceksiniz.

Diğer iş insanlarıyla karşılıklı fayda üzerine kuracağınız ilişkiler önemlidir. Siz işlere gömülmüşken, ilgileneceğiniz yeni fırsatlar keşfettiklerinde akıllarına gelebilir ve dolayısıyla girişiminize yeni iş alanlarında hamle fırsatları yakalayabilirsiniz.

Market Domination Media CEO’su Jonathan Long, diğer girişimciler ile ilişkiler kurmanın yollarını şu şekilde sıralıyor:

  • Twitter üzerinden bağlantı kurmak.
  • Profesyonel girişimcilik organizasyonlarına üye olmak (bkz: İTÜ Çekirdek).
  • Etkinliklerde networking ve speed networking seanslarına katılmak.
  • Ortak çalışma alanları aracılığıyla tanışmak.
  • Girişimci tanışma toplantıları düzenlemek.

2. İş modeli

Seri girişimci ve yatırımcı David Slok’a göre, girişimlerin başarısız olmasının ana sebebi iş modellerinin yetersizliği. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, birçok girişimci müşteri kazanmanın ve onlardan para kazanmanın zorluğunu küçümsüyor. Müşterilerin ilgisini çekmek için harcanan kaynak ve zaman bir hayli fazla; dolayısıyla girişimin kısıtlı kaynaklarını hızla emip bitirebiliyor.

İş modelinizin, her şeyin yolunda gitmesi durumda sizi kârlılığa taşıyacağından emin olun. Skok, başarılı bir iş modeli oluşturmak isteyen girişimcilere iki kural öneriyor. İlk kural, müşteriyi kazanma maliyetinin, müşterinin girişime ömür boyu kazandırabileceği paradan daha az olması üzerine kurulu. Müşteri kazanma maliyetini hesaplamak için, belli bir zaman diliminde gerçekleştirdiğiniz satışların ve pazarlamanın maliyetini, aynı zaman diliminde kazandığınız müşterilerin sayısına bölerek bulabilirsiniz. Müşterinin ömür boyu kazandırabileceği para ise kurulum, destek, yükseltme veya uygulama içi satın alma gibi sunduğunuz ürüne göre değişiklik gösteren parametreler ile hesaplanabilir.

İkinci kural ise kasanızdaki paranın her 12 ayda katlanmasını ön görüyor. Bunu başarmak için, ilk kuralı titizlikle uygulamak şart.

3. Sürekli eğitim
Parçası olduğunuz endüstrideki yeni trendleri ve gelişmeleri sürekli takip edin. Günlük haberleri yakalamak kolay, ideal olan ise workshop’lardan, seminerlerden ve diğer öğrenme fırsatlarından yararlanmanız. Bu eğitimler, işinizi geliştirmekte işinize yarayacak yeni anlayışları ve vizyonu kazanmanızı sağlayacak. Ayrıca sürekli bir şeyler öğrenmek inovatif fikirler geliştirmenizi kolaylaştıracak.

4. Ürününüzün istendiğinden emin olun
Yatırımcılara ekosistem hakkında veriler sunan CB Insights, başarısız olan girişimlerin yüzde 42’sinin ürünlerine talep olmadığını ve bu nedenle girişimlerin erken başarısızlıkla tanıştığını belirtiyor. Eğer kimse ürününüzü kullanmak istemiyorsa, işinizin büyüyeceğini umamazsınız.

Ürününüzün hedef kitleniz tarafından benimsenip benimsenmeyeceğini anlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Öncelikle, ürününüzün çözdüğü sorun veya sorunları analiz edin. Sonra bu sorunlara alternatif çözümler üretin. Şimdi ürününüzün bu alternatifler arasında en iyisi olup olmadığına bakın. Eğer bu sürecin herhangi bir bölümünde ürününüzün işlevsel veya ihtiyaca yönelik olmadığı hissine kapılırsanız, yeni bir fikir üzerinde çalışmaya başlayın.

5. Geri bildirimlere sarılın
Bir iş kurarken ve geliştirirken içgüdülerinize güvenmek önemliyken, var olan müşterilerinizden gelen geri bildirimleri asla göz ardı etmeyin. Marka stratejisti Triin Linamagi şöyle açıklıyor: “Pazardan yeterince doğrulama almadan iyi bir ürün ortaya çıkaramazsın. Müşterilerinden aldığın verileri okumadan, sayıların seni doğruladığını görmeden yoğun ilgi görecek bir ürün yaratmak mümkün değil.” Hedef kitlenizi iyi belirlemek ve onların gerçekten ihtiyaç duyduğu bir ürün ortaya çıkarmak için ne kadar zamana ihtiyacınız varsa kullanın.

6. Keyfini çıkarın!
Girişimcilik keyifli bir iştir. En basit işler karşısında bile heyecanlanmalısınız. En küçük başarılı bile kutlayın, ekip arkadaşlarınızla güçlü bağlar kurun çünkü iş kurmak ve büyütmek halihazırda bir hayli zor. Eğer keyifli bir girişim kültürü benimsemezseniz daha da zorlaşacağından şüpheniz olmasın

 

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Genel

Skillswatch 2024 Raporu yayınlandı

Genel

Başlangıç Noktası Yönetim Kurulu'nun 2024’ten Beklentileri

Genel

Malatya ve Düşündürdükleri

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir