Pek çok girişimci, bir iş modeli oluştururken nereden başlayacağı konusunda zaman zaman zorlanıyor. İş planı oluşturmak, sadece iş planını tamamlamak veya hangi ürünlerin izleneceğini belirlemekle tamamlanmıyor. Konuya bütüncül yaklaşmak ve müşteriler için zaman içerisinde nasıl bir değer yaratılacağıyla ilgili yol haritasını belirlemek gerekiyor.
İş fikriniz nerede başlayacak, nasıl ilerleyecek, başarıya ulaştığınızı ne zaman anlayacaksınız, müşterileriniz için nasıl değer yaratacaksınız gibi soruların cevaplarını verebilmek önem taşıyor.
Dışarıdan bakıldığında çok büyükmüş gibi görünen bir iş yükünün altına girmek zormuş gibi algılansa da aslında bazı basit adımları izleyerek güçlü bir iş modeli oluşturabilirsiniz.
Spesifik Hedef Kitlenizi Belirleyin
Geniş bir kitleyi hedeflemek, girişiminizin ürün veya hizmetine gerçekten ihtiyaç duyan ve sizinle ilgilenen müşterilere odaklanmanıza engel olur. Bunun yerine, iş modelinizi oluştururken hedef kitlenizi iki veya üç ayrıntılı alıcı gruba kadar daraltmaya özen gösterin. Her grubun demografik özelliklerini, ortak noktalarını ve onlara sunacağınız çözümleri ana hatlarıyla belirleyin.
İş Süreçleri Oluşturun
Bir girişimin hayata geçebilmesi için öncelikle iş modelinin çalışmasını sağlayacak faaliyetleri anlamak gerekiyor. Öncelikle girişiminizin sunduğu teklif ve çözümlerden hareketle temel iş faaliyetlerinizin neler olduğunu belirlemekle başlayın. Sunduğunuz hizmeti sağlamaktan, ürününüzü göndermekten ya da danışmanlık sunmaktan tek başınıza siz mi sorumlusunuz yoksa iş bölümü yapabileceğiniz kişiler bulunuyor mu? Eğer bir ekibiniz varsa herkesin üzerine düşen görevleri en iyi şekilde anlayarak iş süreçlerine dâhil olduğundan emin olun.
Önemli İş Kaynaklarını Kaydedin
Girişiminizin günlük süreçleri yönetmek, yeni müşteri bulmak ve iş hedeflerine ulaşmak için neye ihtiyacı var? İş modelinizin, işinizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeterli olarak hazırlandığından emin olmak için temel iş kaynaklarınızı belgeleyin. Kaynaklarınızı; web sitesi, sermaye, depolar, fikri mülkiyet ve müşteri listeleri şeklinde hazırlayabilirsiniz.
Güçlü Bir Değer Önerisi Geliştirin
Girişiminizin rekabette nasıl öne çıkacağını değerlendirin. Yenilikçi bir hizmet, devrim niteliğinde bir ürün ya da eski bir favoriye yeni bir dokunuş mu sağlıyorsunuz? İşinizin tam olarak ne sunduğunu ve neden rakiplerinden daha iyi olduğunu belirlemek, güçlü bir değer teklifinin başlangıcı olarak gösterilebilir. Birkaç değer önermesini tamamladıktan sonra, zaman içerisinde müşterileriniz için nasıl değerli kalmaya devam edeceğinizi belirlemek amacıyla her birini bir hizmet veya ürün dağıtım sistemine bağlayın.
Önemli İş Ortaklarını Belirleyin
Bir girişimin, müşterilerine hizmet etme becerisine katkıda bulunan kilit temel ortaklar son derece önem taşıyor. İş modelinizi oluştururken tedarikçiler, stratejik ittifaklar veya reklam ortakları gibi kilit ortaklarınızı belirleyin. Örneğin, bir ev dekorasyon işiniz varsa kilit ortaklarınız, kereste tedarikçileri, parça toptancıları ve lojistik şirketleri olabilir.
Bir Talep Yaratma Stratejisi Oluşturun
Girişiminizi kurarken; işinizde ilgi uyandıran, potansiyel müşteriler yaratan ve satışları kapatmak için tasarlanmış bir stratejiye ihtiyaç duyarsınız. Müşterileriniz sizi nasıl bulacak? Markanızdan haberdar olduklarında ne yapmalılar? Gibi soruların cevaplarını bularak, bir talep stratejisi yaratmak; harekete geçmek için temel motivasyonları belgelerken müşterinin yolculuğunun da bir planını oluşturur.
Yenilik için Yer Açın
Bir iş kurarken ve bir iş modeli geliştirirken, oluşturduğunuz plan pek çok varsayıma dayanır. Müşterilerinizi karşılamaya başlayana kadar, iş modelinizin onların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağını gerçekten bilemezsiniz. Bu nedenle yeniliklere açık olmanız önem taşır. Yaptığınız planın, statik bir belge olduğunu düşünerek hata yapmayın, bunun yerine yol haritanızı sık sık gözden geçirin ve gerekli gördüğünüz değişiklikleri uygulayın.
Bu yazı alıntıdır.