Konu: Youtube’un sahibi Google yeni bir makale yayınladı. Bu makalede açıklanan araştırma sonuçlarına göre kullanıcının ilgisini ve katılımını arttırmak için geliştirilen tavsiye algoritmaları hedefleneni gerçekleştiriyor. Önerilen bu algoritma kullanıcıların sitede daha çok zaman geçirmesini ve bağımlılığı arttırmayı vaat ediyor. Ancak bağımlılığın artması, Youtube’deki vahşet ve aşırı uç içerikli paylaşımlarda bir değişiklik öngörüyor mu?
YouTube’un öneri sistemi şu anda nasıl çalışıyor? Önerilen videolar kenar çubuğunu doldurmak için, ilk önce izlediğiniz konuyla ve diğer özelliklerle eşleşenleri bularak birkaç yüz videodan oluşan kısa bir listeyi derliyor. Ardından, listeyi kullanıcının tüm tercihlerine göre sıralayıp; tüm tıklamalarınızı, beğenilerinizi ve diğer etkileşimlerinizi bir makine öğrenme algoritmasına işleyerek öğreniyor.
Önerilen güncellemeler arasında, araştırmacılar özellikle “dolaylı önyargı” olarak tanımladıkları bir sorunu çözmeyi hedefliyor. Bu sorun önerilerin kullanıcının video seçimini etkilemesi, videoyu ilgisini çektiğinden mi yoksa şiddetle tavsiye edildiğinden mi sorunsalını getirmesidir. Bu sorun aynı zamanda kullanıcıyı gerçekten izlemek istediği videolardan gittikçe uzaklaştırabilir.
Değişiklik nedir? Araştırmacılar bu önyargıyı azaltmak için algoritmada bir değişiklik yapmayı öneriyor: bir kullanıcı bir videoya her tıkladığında, videonun ön kenar çubuğundaki sıralamasını da etkiliyor. Algoritmada kenar çubuğunun yakınındaki videolara verilen ağırlık azaltılıyor ve kullanıcının kaydırma yapmasını gerektirecek sıralamadaki derinlikli videolara ağırlık veriliyor. Araştırmacılar değişiklikleri YouTube’da canlı olarak test ettiklerinde, daha fazla kullanıcı katılımı buldular.
Rapor yeni sistemin kalıcı olarak uygulanıp uygulanmayacağını söylemese de, şu anda AlgoTransparency.org’u işleten eski bir YouTube mühendisi olan Guillaume Chaslot, nispeten hızlı bir şekilde gerçekleşeceğine “oldukça emin” olduğunu söyledi: “ İzlenme süresini% 0,24 oranında artırır. Miktarı hesaplarsak, bunun belki de on milyonlarca dolar olduğunu düşünüyorum. ”
Sonuç: Data & Society’de internetteki aşırılıkçılık üzerine çalışan eski bir araştırmacı olan Becca Lewis, değişikliklerin nasıl sonuçlanacağının bilinmesinin zor olduğunu söyledi. “Bu dahili olarak YouTube için de doğru” dedi. “Youtube’de çok farklı topluluklar var; Youtube’yi kullanmanın çok farklı çeşitleri, farklı tür içerikler var. Sonuçlar birçok durumda birbiriyle aynı olmayacaktır. YouTube’nin denekleri oluyoruz.”