Etki YatırımıGenelSağlık

2019’un En Pozitif 10 Çevre Haberi

2010’lar çoğumuzun hafızasında yıkıcı teknolojilerin gündeliğimizi değiştirdiği, internetin faydaları kadar zararlarının anlaşıldığı, devletlerin küreselleşme karşısında şaha kalktığı ve biyoteknolojinin gelişmesiyle insan ırkının DNA’sı üzerinde geri dönüşü olmayan oynamalar yapıldığı yıllar olarak hatırlanacak.

Bütün bunlar 17 Aralık’ta Joint Idea Kanyon’da gerçekleşecek “2010’ları Nasıl Hatırlayacağız?” konuşusunda masaya yatırıla dursun, biz şimdi 2019’un en olumlu 10 çevre haberini paylaşalım.

Artık hepimizin bildiği üzere Greta Thunberg, Ağustos 2018’de İsveç Parlamentosu önünde yaptığı eylemi uluslararası boyuta taşıdı ve bu sene Time dergisi tarafından “Yılın İnsanı” seçildi. Greta, her Eylül’de New York’ta gerçekleşen UN konferansına katılmak için Atlantik Okyanusu’nu yelkenliyle geçmesiyle, asla uçak kullanmamasıyla ve tükettiği her şeyin sorumluluğunu almasıyla çoğumuz için muallakta olan “çevreci nasıl olunur” sorusunun cevabı oldu. Çocukların çevre aktivizmin artmasıyla doğru orantılı olarak dünyanın çeşitli yerlerinden gelen çevre duyarlı düzenlemeler ve ekolojik dönüşüm haberleri de arttı.

Bunlardan öne çıkan 10 tanesi şöyle:

  1. Geçtiğimiz Temmuz’da Etiyopya’da 12 saat içerisinde 353 milyon ağaç dikildi. Başbakan Abiy Ahmed’in başlattığı kampanya sonucunda ağaç dikme hızında dünya rekoru kırıldı.
  2. Yeni araştırmalara göre Güney Atlantik bölgesindeki balina sayısı 24 bin 900’e çıktı. Bu nesillerinin tükenmekte olduğu haberinin yayılmaya başladığı 10 sene öncesinde %93 fazla.
  3. Çin’de son 5 senedir çöl bölgeleri her sene 2,400 km² azalırken, ağaç kütlesi 2005’den 2018’e 4.56 milyar m3 arttı.
  4. Araştırmalara göre sigara kullanıcılığı İngiltere’de tarihteki en düşük seviyeyi gördü. Son 60 yılda kullanımın 3’te 2 azaldı ve %13.7’e indi.
  5. Amerikan’ın Çevre Koruma Ajansı, neonicotinoid içeren 12 ürünün üretimini yasakladı. Neonicotinoids hem arıların hem de yeni doğmuş çocukların beyin gelişimini engelleyen bir pestisit.
  6. 2016 yılında “Dünya’nın En Pis Şehri” seçilen Delhi’de hava kirliliği %25 düştü. Beijing hava kirliliği ölçümlerinde en düşük seviyeleri gördü.
  7. Madrid şehir içinde egzozlu araçları yasaklaması şehir içinde nitric oxid sayısını %38 azalttı.
  8. AB, kömür bazlı enerji üretiminin 2019’un ilk yarısında %19’a düşürdü.
  9. Kömür üretimi Amerika’da da düşüşe geçti. Amerikan piyasası, 1983’den beri en düşük kömür ticaretini seviyesini gördü. Murray Enerji’nin de içinde bulunduğu 8 kömür şirketi battı. Kömür üretiminin azalması, hava kirliliğinden kaynaklanan ölümleri de azalttı.
  10. Ve son olarak, Amerika’da temiz enerji işleri %3,6 arttı. Temiz enerji sektörlere iş piyasasına 110,000 yeni iş kattı. Kömürün artıp temiz enerji kaynaklarının artması sağlık giderlerinde $200 milyar tasarruf edilmesine neden oldu.

2010’ların en olumlu haberleri sağlık koşullarının iyileşmesi, hava kirliliğinin azalması, nesli tükenmekte olan hayvanların korunması ve çevreye zarar veren maddelerin yasaklanması alanlarında geldi. Ebola, Malaria, HIV ve Kızamık ölümleri ciddi ölçüde azaldı. Save the Children’in 2019 raporuna göre son 20 senede çocukların durumu dünyadaki 176 ülkenin 173’ünde ciddi oranda iyileşti. Bütün bunlar teknolojinin yarattığı fırsatlardan yararlanılarak oluşsa da yıkıcı teknolojiler geri dönülemez toplumsal yaralar da açıyor. Bütün bunların kapsamlı analizini dinlemek için 17 Aralık’ta KonuŞu’da görüşmek üzere!

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Genel

Başlangıç Noktası Yönetim Kurulu'nun 2024’ten Beklentileri

Genel

Malatya ve Düşündürdükleri

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

ÇevreSağlıkYapay Zeka

Su Kirliliğine Karşı Yapay Zekanın Öncü Rolü

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir