Bazı teknolojiler kişilerin tercihleri doğrultusunda kullanılırken bazıları altyapı niteliğinde oldugu için kaçınılmaz olarak yaygınlaşırlar. Örneğin taşıtlar için otomatik şanzıman teknolojisi uzun yıllardır var olsa da görece daha eski olan manuel şanzımanlı araçlar halen tercih edilebiliyor. Bu noktada kişilerin tercihleri ve üreticilerin eski teknolojiyi sunmaya devam etmeleri karşılıklı yumurta tavuk ilişkisi içerisinde birbirini besliyor denilebilir. Bir altyapı olarak internet teknolojisi ise toplumsal yaşamda devrimsel sayılabilecek nitelikte bir değişime sebep oldu ve bu yaşama entegre olmuş herkes tarafından kaçınılmaz olarak kullanılır hale geldi.
Internet erişiminde kablosuz bağlantı teknolojisi zaman içerisinde altyapı sağlayıcılar tarafından daha gelişmişi ile sürekli olarak güncellendi. GPRS, 2G (Edge), 3G, 4G (LTE) derken halihazırda 5G teknolojisi yaygınlaşmaya başladı bile. Internet üzerinden yapılabilecekleri belirleyen en önemli faktörlerden biri olan hız ve taşınabilen verinin büyüklüğü 5G ile birlikte selefi 4G’den takribi 100 kat daha fazla olduğu ifade edilmektedir. 5G teknolojisindeki rakamsal “5” ifadesi 4.5G’den bir “tık” daha hızlı olduğu anlamına gelmiyor aksine erişilen hız seviyesi ve taşınan veri büyüklüğünün üstel olarak artacağı ifade ediliyor. 2G, 3G ve 4G her biri bir önceki seviyeden daha yüksek hız getirmiş olsa da 5G ile yaşanacak olan şey tamamen farklı bir seviyeye geçiş olacak.
4G teknolojisi akıllı telefonlar ve bu cihazlar üzerinde koşan uygulamaların yaygınlaşmasına olanak tanırken daha hızlı veri transferini mümkün kılacak olan 5G teknolojisi ile gerçek zamanlı olarak yapılabilecek dijital hizmetler artış yaşanacağı tahmin ediliyor.
Internet hızındaki bu sıçrama 4G ile yapılması mümkün olmayan bazı ürün ve hizmetlerin de yapılabilir hale gelmesini sağlayacak. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ışınlanma hadisesi maddenin yer değiştirmesi şeklinde belki henüz gerçekleşmedi fakat 5G ile sağlanan hız, VR teknolojisi ve robotik teknolojiler ile bir anlamda hayatımıza girmiş olacak. En çok dikkatimi çeken örneği doktorların kendi ofislerinden 5G altyapısı ve robotik tibbi cihazlar ile farklı bir mekanda yatmakta olan hastayı ameliyat edebilmesi oldu. Bana göre bunun adı ışınlanma.
Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre 2050 yılında dünya nüfusunun 2/3’ü şehirlerde yaşayacak. Artan yoğunluk ve insanlararası etkileşimin düzen içinde sürdürülebilmesi için şehirlerin de akıllı hale gelmesi kablosuz iletişim teknolojisi olan 5G sayesinde hız kazanacak.
Yavaş yaşamı tercih eden insanlar olsa günümüzde her alanda olduğu gibi finansal işlemlerde de hızlı servis verebilmek önemli bir katma değer olarak görülüyor. Yaşanan pandemi sebebiyle hijyen açısından faydasını daha belirgin hissettiğimiz temassız ödeme teknolojisinin çıktığı ilk dönemde sunduğu asıl değer önermesi eşit güvenlik seviyesinde daha hızlı ödeme deneyimiydi. Finans sektöründe sunulan ürünler için sac ayağının bacakları sayılabilecek hız, güvenlik ve kapsayıcılık bakımından basitlik 5G altyapısında kendilerine gelişim alanı bulacaktır.
Bir kart, telefon veya giyilebilir bir nesne ile yapılan ödeme işlemlerinin yanısıra aracı kullanmadan biyometrik doğrulama veya geliştirilecek farklı teknolojiler ile ödeme deneyimini görünmez kılarak bir amaç olmaktan çıkarılması 5G’nin yaygınlaşması ile oluşacak ekosistemde mümkün hale gelebilecektir.
Yüksek hızda ve daha fazla verinin taşınabilmesi sayesinde anlık sahtecilik/dolandırıcılık izlemesinin daha çok parametrenin kullanılması sayesinde yüksek doğruluk payı ile yapılması mümkün olabilecek. Datanın anlık olarak yüksek boyutlarda transfer edilebilmesi merkezi sistemlerde veya 3. taraf bulut altyapılarında depolanması ihtiyacını ortadan kaldıracak ve data çalınması riskinin de azalmasına katkı sağlayabilecektir.
5G teknolojisinin IOT açısından da bir katalizör etkisi yapacağı öngörülüyor. IOT ile birlikte yarı otonom veya otonom cihazlar yapay zeka desteği ile birlikte kurgulanan hizmetleri verebilecek. Bu hizmetleri verilirken herhangi bir aşamada yapılması gereken bir ödeme işlemi var ise tabi ödeme sistemleri bu aşamada devreye girecektir.
Kaynaklar:
https://interactivecontent.mastercard.com/mastercard-us/5g-mastercard-signals/p/9
https://www.mastercard.com/news/perspectives/2021/why-5g-isn-t-just-about-the-tech/
https://www.strategyand.pwc.com/gx/en/insights/2019/making-5g-pay/making-5g-pay.pdf
https://medya.turkcell.com.tr/bulletins/5g-vadisinde-5g-testleri-turkcell-ile-basladi/
https://medya.turkcell.com.tr/bulletins/turkcell-ve-huawei-5gli-akilli-sehirler-icin-imza-atti/
https://www.mastercard.com/news/perspectives/2021/transforming-payments-with-5g/