Dinlemek için tıklayın.
Konu: Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi, TikTok’la ortaklık yapan ilk insani yardım kuruluşu oldu. Eylül 2019’da başlattıkları #ForClimate kampanyasında üretilen 250.000 video, sadece iki haftada 260 milyon kez izlendi. Bu yazımızda, kampanyanın sonuçlarını nasıl okumamız gerektiğini ve öğrenilenleri tartıştık.
Kısaca TikTok: Daha önceki yazılarımızda TikTok’un yükselişinden bahsetmiştik. Kısaca üzerinden geçmek gerekirse, TikTok, 78 milyar $ değerlemesiyle ve 500 milyondan fazla kullanıcısıyla son yılların en hızlı büyüyen sosyal medya platformu. Genelde 16-24 yaş arası gençlerin kullandığı platformda, ‘fenomen’ olan kullanıcılar sponsor aldıkları içerikler için 300.000 Dolara kadar ücret alabiliyorlar. Öte yandan, TikTok çeşitli açılardan sıklıkla eleştiri alıyor. Bunların ilki, Çin hükümetinin etkisi altında olması ve Tiananmen Meydanı, Tibet’in bağımsızlığı, ve Çin’i rahatsız eden dini ve siyasi figürler gibi konuları içeren videoları yasaklayan politikaları. Diğer eleştiriler ise Çin’in TikTok’u özellikle diğer ülkelerin vatandaşlarını gözetlemek için kullanıyor olabileceği, ve Türkiye ve Hindistan’da toplumsal değerleri yozlaştırdığı iddiasıyla yapılan şikayetler.
Tüm bu eleştirilere ve kuşkulara rağmen, TikTok hızla büyümeye devam ediyor ve aşağıda anlattığımız gibi kampanyalara fırsat veriyor.
TikTok’la insani yardım alanında yapılan ilk anlaşma: IFRC (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies – Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi), TikTok ile Nisan 2019’da bir kampanya başlatmaya karar verdi. Bu kampanyayı yürüten ekip, platformu birkaç ay takip ettikten sonra ‘TikTok’un sektörün dinamosu olduğu gerçeğini görmezden gelmek gitgide daha zor olmaya başlamıştı’ dediklerini yazıyor. Platformun gücüne direnemeyen ekip, Mayıs 2019’da TikTok’taki resmi hesabını açtı. IFRC’nin platformdaki amacı, genç izleyicileri kan bağışı yapmak ve iklim değişikliği gibi sosyal ve çevresel konularla ilgili bilinçlendirmek. Bunun için, IFRC – TikTok işbirliği Eylül 2019’da #ForClimate kampanyasını resmi olarak başlattı.
Kampanyanın sonuçları: #ForClimate kampanyasının amacı, iklim değişikliğiyle ilgili gençlerin aksiyon almasını hızlandırmaktı. Sadece iki haftada, platform kullanıcıları 100’den fazla ülkede, 15 farklı dilde 250.000 video yayınlandı ve bu videolar 260 milyon kez izlendi. Başarının özeti bu videoda izlenebilir.
Tabii ki bu rakamlar sadece farkındalık artışını özetlemeye yetebilir. Sosyal değişimde, farkındalık değişimin sadece ilk adımıdır, o yüzden izlenme sayılarına bakıp başarı hakkında bir sonuca varmak çok yanlış bir yaklaşım olur. Aşağıda aşamaları gösterilen ADKAR modeline göre, organizasyonel veya bireysel seviyede gerçek bir değişimin sağlanması için farkındalık artışı, istek artışı, bilinç artışı, değişim için gereken becerilerin kazanılması, ve en son olarak da değişimin devam etmesi için destek mekanizmalarının sağlanması gerekir. O yüzden TikTok – IFRC iş birliği en fazla ‘farkındalık artışı’ seviyesinde kalmış olsa da, ilk adımın atılmış olması anlamında bir başarı olarak değerlendirilebilir.
Kampanyadan öğrenilenler: IFRC ekibi, öğrendiklerini şöyle özetledi:
- Kendi hedef kitlenizle ilgili farklı dijital platformlarda bir fırsat görüyorsanız değerlendirin.
- IFRC TikTok’la böyle bir anlaşma imzalayan ilk insani yardım organizasyonu olduğu için iki yıllık bir anlaşma sağlayabildi. İlk hareket eden organizasyon olmanın böyle uzun dönemli anlaşma yapma gibi bir avantajı var.
- Kestirme yol yok – eğer yeni bir sosyal medya platformunu organizasyonunuz için kullanacaksınız bu platformda saatler geçirmeniz ve kitleyi çok iyi anlamanız gerek.
- Başarısız olmaktan korkmayın. IFRC’nin kan bağışını teşvik etmeye çalışan ilk videoları oldukça başarısız oldu ama bundan öğrenip sonrasında başarılı #ForClimate içerikleri oluşturdular.