Uzman Analizleri

Geleceğin Yetkinliklerinin İnşası Sürecinde Eşitlikçi Yaklaşımın Önemi

Dinlemek için tıklayın.

Konu

Geleceğin işleri kimlik bulmaya başlıyor. Ayak izleri günümüz dünyasında görülmeye başlıyor. Beraberinde herkes için eşit fırsatlar getireceği kuşkusu halen varlığını koruyor. WEF’in son raporuna göre her ne kadar kadının çalışma hayatına katılması, liderlik pozisyonlarında aldığı rolleri ve eğitim seviyeleri perspektifinden ciddi bir iyileşme olduğu belirtildiyse de geleceğin yetkinlikleriyle donatılmış işlerin geleceğine adım attığımız bu günlerde adil ve eşitlikçi şartların önemi daha da artıyor. Bu konuyu Kadim Mısır Mitolojisinden günümüze uzanan süreci incelediğimiz önceki yazımızda da ele almıştık. Geleceğin organizasyonlarını tasarlarken eşitlik, adalet ve dahiliyetin öneminin çok daha kritik olduğunun altını çizmiştik.

WEF Cinsiyet Eşitsizliği Raporu – 2020

Dört farklı alt indeks dikkate alınarak hesaplanan cinsiyet eşitsizliği raporunu ülkeler çapında incelemek bu yazımızın konusu değil. Hatta, kadınların siyasi düzlemde desteklenmediğini incelemek bu yazımızın konusu değil (Yine de bu kapsamda dünyanın en genç kadın başbakanını seçen Finlandiya’ya büyük bir alkış göndermek isteriz). Asıl konumuzu eğitim ve ekonomiye katılım olarak belirleyelim.

Tablo 1: Cinsiyet Eşitsizliği İndeksi – WEF Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, 2020

Cinsiyet Eşitsizliği – Ekonomiye Katılım

Cinsiyet eşitsizliğini birçok farklı açıdan incelemek mümkün. Konumuzu sadece kurumların tepe yönetimini inceleyecek bakış açısıyla daraltalım. Üst yönetimin yapısı; genel olarak cinsiyet adaletine bakış açısını hızlıca anlayabilmemize yardımcı niteliğinde olduğunu biliyoruz. Bu sebeple WEF’in son raporu; kurumlardaki yönetim kurulu yapısını inceleyerek cinsiyet eşitsizliği ile ilgili bulgular saplamış durumda.

Dünya Premier Lig’inde yerini sağlamlaştırmış G7 ülkelerine bakıldığında bile kadın-erkek dağılımında 50%’ye ulaşmış bir ülke ne yazık ki mevcut değil. En yakını 43.4% ile Fransa diyebiliriz. Türkiye ise de 13.4% ile alt sıralarda yerini alıyor.

Tablo 2: Kadın’ların Yönetim Kurullarındaki Yeri – WEF Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, 2020

 

Ayrıca, rakamların yanında algıların da değişmesi çok önemli oluyor. Örneğin, yapılan çalışmaya göre kurumların tepelerinde yer alan kadınlarda erkeklere göre daha az fırsata sahip olduğu algısı mevcut.

Son minvalde; yönetim kurulunda sahip oldukları koltuk sayısı oranını, kadınların ekonomiye katılımında önemli bir gösterge olarak alabiliriz.

 

Cinsiyet Eşitsizliği – Eğitim

Konumuzu sadece geleceğin yetkinlikleri çerçevesinde daraltalım. Bu kapsamda daha önceki yazılarımızda geleceğin işleri dünyasına uzanıp nasıl yetkinliklere sahip olunması gerektiğinden bahsetmiştik. Ama, durun burada bir terslik var. Geleceğin işleri ve yetkinlikleri hakkında bilgiye sahipiz. Peki, günümüz dünyasındaki adaletsizliği de geleceğin dünyasına taşıyacak mıyız?

Yapılan çalışmaya göre geleceğin öncü meslek alanlarındaki kadınların katılımı kıyaslanamayacak şekilde düşük durumda. Bu perspektiften konuyu ele aldığımızda ciddi bir probleme tanıklık etmiş oluyoruz.

Tablo 3: Cinsiyet Eşitsizliği İndeksi – WEF Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, 2020

 

Statükoyu Yıkmak

Dijital çağın getireceği ivme ile statüko yıkılacak ve kadın erkek arasında tam eşitlik sağlanacak. Peki ne zaman? Yayınlanan rapora göre gelişmiş ülkelerde 25 yıl içerisinde gelişmekte olan ülkelerde ise 40 yıl içerisinde sağlanacak.

Tablo 4: Kadın-Erkek Eşitsizliğinde Statükoyu Yıkmak – Accenture, 2016

Statüko neden mevcut?  Problem nedir? Çözüm nereden geçiyor? Çözüm nasıl haya geçebilir?

Problemin kaynağı nedir?

  1. İşverenlerin kadınlara yönelik eşitsizlikçi yaklaşımı
  2. Geleceğin yetkinliklerine sahip kadın oranının düşük olması

Çözüm nedir?

  • Kadınların ekonomiye katkısını arttırmak.
  • Cinsiyetsiz kurumlar yaratmak.
  • Kadın katılımının daha düşük olduğu geleceğin işleri alanlarına teşvik mekanizmaları uygulamak.

Çözüm nasıl hayata geçebilir?

Gelin birlikte bu konuyu diğer yazımızda ele alalım.

 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Uzman Analizleri

Adaleti Yapay Zekâ Dağıtabilir mi?

Dijital DönüşümUzman Analizleri

Bir Tweet ile Değişen Dünya Koşullarını Duyurmak: Dijital Çağda Lider Olmaya Hazır Mısın?

COVID-19HukukUzman Analizleri

COVID-19’un Sözleşmeler Hukuku Kapsamında Mücbir Sebep Olarak Değerlendirmesi

COVID-19Uzman Analizleri

Koronavirüs Salgınına Hiç Şaşırmayanlar: Siber Güvenlik Uzmanları

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir