Dijital Dönüşüm

Sosyal Medya’nın İki Yüzü ve TikTok

En popüler ve en yeni sosyal medya platformu TikTok’un en çok tartışıldığı günleri yaşıyoruz. Hatta Facebook’un Cambridge Analytica krizi süreciyle başlayıp sosyal medyanın hararetle tartışmalara konu olduğu günlerde gündemin yeni başlıkları da TikTok özelinde çıkmaya başladı.

Bu yüzden öncelikle TikTok’u kısaca tanıyalım.

Yeni nesil bir sosyal medya uygulamasından bahsediyoruz. Yapay zeka destekli, kullanıcı dostu ve tamamen eğlence ve görsel odaklı bir platform. Eğer TikTok’u doğru kullanıyorsanız, işinizi veya ürününüzü büyük bir kitleye tanıtma şansını elde edebiliyorsunuz. Çünkü TikTok dünya çapında 500 milyon kullanıcıya sahip, Türkiye’de bu rakamlar 15 milyonu geçkin ve 2018’de Apple uygulamaları içerisinde en çok indirilen uygulama arasına girmiş bir mecra. 16-24 yaş arasındaki gençler ise en popüler kullanıcıları.

TikTok’u uzaktan bakarak ve sadece rakamlarla anlamak çok zor. Öncelikle incelemeniz ve deneyimlemeniz çok önemli. TikTok’ta ne tür içeriğin çalıştığını ve platformdaki diğer kişilerle nasıl etkileşime girildiğini gözlemleyerek kullanım şeklini anlamaya başlarsınız. Karşınıza çıkan tonlarca absürd içerik, video ve şarkılarla süslenmiş animasyonlar derken bambaşka bir dünya ile karşılacağınıza emin olun.

Markalarınız ve kendiniz için en kolay ve ucuz yoldan içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Akıllı telefonlarla da büyük ölçüde işinizi çözebilirsiniz.

Tabi ki diğer sosyal medya uygulamalarında deneyimlediğiniz gibi hashtag savaşları arasına dahil olabilir, trend videolarla kendi içeriklerinizi yaratabilir, orada ünlenmeye başlayan kişilerle işbirliğine gidebilirsiniz. Biraz zaman alsa da TikTok platformu, üzerinden reklam seçeneklerini de ortaya çıkardı. Sitenize tıklattıracak, içeriklerinizi daha geniş kitleye ulaştıracak çeşitli formüllerden yararlanabilirsiniz.

Ancak işin pazarlama ve iletişim boyutunda bu gelişmeler yaşanırken; Facebook, Twitter, Youtube’deki gibi TikTok da birçok özelliği sebebiyle tartışılmaya başlandı. Öncelikle terörist organizasyonlar için gençleri toplama ve etkileme aracı olarak kullanıldığı konuşuluyor. TikTok’ta kısa propaganda videoları yayınlıyorlar ve takipçi toplamaya çalışıyorlar.

Diğer yandan TikTok Çin menşeili bir uygulama olması sebebiyle ve Çin içinde çalıştırılmaması sebebiyle ABD tarafında ulusal güvenlik risk oluşturması konusunda milletvekilleri tarafından uyarılarda bulunuluyor ve Çin tarafındaki kullanım şekli için istihbarat servislerini araştırma yapmaya çağrılıyorlar. Özellikle ABD vatandaşlarınının gözetlenmesinden ve 2016 ABD seçimlerinde olduğu gibi Amerikalıları yabancıların kampanyalarına açık hale getirmesinden endişe duyuluyor. Türkiye’de ve Hindistan’da da toplumsal değerleri dejenere etmesi, çocukların taciz edilmesi ve teşhir edilmesine yönelik içerik kontrollerinde yaşanan sıkıntılardan ötürü de çeşitli şekillerde yasaklansın kampanyaları çoktan başladı bile.

Pekin merkezli ana şirket Bytedance’in sahip olduğu TikTok ise bu tartışmalar arasında popülerliğini artırıyor ve Batı ülkelerindeki en etkili sosyal medya uygulamalarından biri olma yolunda hızını hiç yavaşlatmıyor.

Bunlara ek olarak şirket, kullanıcı verilerini ABD’de de sakladığını ve Singapur’da yedeklediğini belirtiyor. Güçlü siber güvenlik politikalarına ve veri gizliliği ve güvenliği uygulamalarına bağlı kalmaya odaklanmış özel bir teknik ekibine sahip olduklarını da her fırsatta belirtiyor.

Gördüğünüz gibi TikTok sosyal medyaya doğmuş yepyeni bir sosyal medya uygulaması ancak yapılan tartışmalar ise benzerlerini hatırlatır cinsten. Tabi burada medyanın doğduğu ülkenin de etkisi yadsınamaz durumda. İşte tam bu noktada yasal düzenleyicilerin, sosyal bilimcilerin, teknoloji profesyonellerinin, pazarlamacıların ve birçok farklı uzmanın bir arada çalışıp çözümler ve fikirler üretmesi gereken bir alanla daha karşı karşıya kalıyoruz.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Dijital Dönüşümİnsan Kaynaklarıİş Hayatı

Dijital Dönüşümün İstihdam Sürecine Etkisi

AğlarDijital DönüşümTeknoloji

Günümüz Teknolojileri ve Savaş

Dijital DönüşümMetaverse

Citigroup “Metaverse ve Para, Geleceğin Şifresini Çözme” Başlıklı Raporunu Yayımladı

Dijital DönüşümYapay Zeka

Yapay Zekâ ve Sosyal Etkileri

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir