Teknoloji Dünyasında Şirketler Hukuku ve Yapay Zeka (AI) Etiği
AI ve AI teknolojisinin beraberinde getireceği değişimler bugün en fazla konuşulan ve tartışılan konulardan birisi. 16 Temmuz Pazartesi Cansu Canca ve başkanlığını yaptığı AI Ethics Lab önderliğinde Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ev sahipliğinde, Harvard Hukuk Fakültesi, Kurumsal Hukuk ve Kurumsal Finans Profesörü Holger Spamann P.HD ile bir meet-up gerçekleştirildi.
Meet-up’ın ana başlıkları; Teknoloji Dünyasında Şirketler Hukuku ve Yapay Zekâ Etiği Oldu. Profesör Spamann AI etiği ve hukuku konusunda kendi araştırmalarını ve düşüncelerini paylaşarak, konu hakkında katılımcılara profesyonel bir iç görü kazandırdı. Büyük teknoloji şirketlerinin yayınlamış olduğu AI etik kurallarının içinde aslında ne kadar etrafından dolaşılabilecek boşluk olduğunu ve şirketlerin yaptığı bu gibi hareketlerin etik hareket etmekten ziyade halkla ilişkileri güçlendirmek amacıyla hayata geçirildiğini belirtti.
AI teknolojisi ile otonom çalışan bir araba kaza yapar ise bundan kim sorumludur? AI araştırmacılarının bulgularını veya geliştirdikleri sistemleri askeri kullanıma açması etik midir? Teknoloji devleri AI’ın etik kullanımını sağlamak için neler yapıyorlar? Devletler AI araştırmaları ve geliştirilmesi konusunda düzenlemeler hazırlamalı mı? Profesör Spamann bu yeni teknoloji ve getirdiği bilinmez hakkında katılımcıların aklında oluşan soru işaretlerini cevaplayarak katılımcıları aydınlatmış oldu.