Nouriel Roubini yaşadığımız çağı Mega Tehditler (Megathreats) olarak görüyor. Financial Times ise 2023 yılının başında Çoklu Kriz (Polycrisis) olarak nitelendirmişti. Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise Kırılım Çağı olarak adlandırıyor. Adına ne dersek diyelim, birbiriyle iç içe geçen zorlukların karmaşıklığı bir risk yaratıyor. Bu riski yönetebilmek ve yeni istikrarı şekillendirebilmek için de bir o kadar güçlü dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm işbirlikleri gerektiriyor. Başlangıç Noktası olarak 2024’ten dünya adına beklentilerimizi paylaşıyoruz.
Berç Çubukçiyan:
“2023 yılı, hepimize yapay zekanın kendi kendini yönetebilme kabiliyetini gösterdi. Bu karmaşanın insanlık üzerinde oluşturduğu kaygı ve endişeyi görmezden gelemeyiz. Önce kabul etmekle başlamalıyız. Teknolojinin gelişim ivmesi ile insanoğlunun bu gelişime karşı adapte olabilme yetkinliği arasındaki fark her geçen gün artıyor. Bunun neticesinde, önümüzdeki on yıl içerisinde karşımıza çıkacak artırılmış insanlık kavramından şüphemiz yok. Böylece yetkinliklerimizi ve üretkenliğimizi, biyoteknolojinin katkısıyla artırabileceğiz. 2024 yılında, bugüne kadar atılan tohumların biraz daha yeşermeye başlaması muhtemel. Bu değişim ve yeniye adaptasyon yolculuğunda nasıl aksiyon almamız gerektiği üzerine kafa yormaktan başka çaremiz yok. Yeniye ve yeniden yeniye ulaşabilme arzusu, bilinmezlikten korkmama ve cesurca hata yapabilme duygusu, araştırma, bağlantı kurma ve sürekli öğrenme dürtüsü ile yola devam etmeliyiz. Aksi takdirde, daha ne ChatGPT’ler, metaverse ve DAO gibi konularla karşılaşacağımız aşikâr.”
Cem Leon Menase:
“İklim değişikliği, jeopolitik gerilimler, üretken yapay zekâ, finansal piyasalardaki dalgalanmalar, salgınlar, afetler, kutuplaşmalar, dezenformasyon ve benzeri birçok beklenen ve beklenmeyen gelişmeyi aynı anda yaşıyoruz. Bu gelişmeler, her gün enerjimizi istemsizce on farklı konuda harcamamıza sebep oluyor. Belirsizliği yönetme kapasitesinin insandan giderek yapay zekaya transfer olacağına inandığım bir yıl başlıyor.”
Ceren Zeytinoğlu:
“2024’te Başlangıç Noktası’nın pusulası, yapay zeka kabiliyetlerini iklimle mücadele için kullanılacak platformlar ve işbirlikleri yaratmaya dönebilir. BN gibi tech for good alanında çalışan sivil insiyatiflerin en büyük önemi, teknik bireyleri pozitif etkisi büyük çalışmalara özendirmekte olduğunu düşünüyorum. Şu anda dünyada en fazla ilgi çeken konu yapay zeka ama asıl ilgi çekmesi gereken konu iklim krizi. Yapay zekaya olan ilgiyi iklim krizi çalışmaları ile birleştirmek, gezegenimizin devamı için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.”
Mert Özgür:
“Siber suçlar ve siber güvenlik, yeni yılda da önemini koruyacak. Özellikle nesnelerin interneti, 5G teknolojisi ve yapay zeka tabanlı karar destek sistemleri, güvenlik açıklarını artırarak saldırıları daha sofistike bir seviyeye taşıyacak. Bu sebeple, 2024’te siber güvenliğe yapılan yatırımlar ve bilinçlendirme çalışmaları, önemli bir öncelik olmaya devam edecek.”
Şahin Çağlayan:
“COP28’de, Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin yeşil enerjiye geçiş sürecinin maliyetinin 75-100 milyar dolar arasında olacağı öngörüsü paylaşıldı. Dünya Bankası, daha önce de iklim konusunda eyleme geçmenin, 2040 yılına kadar Türkiye’ye yaklaşık 150 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini belirtmişti. 2024’ten beklentim, ülkemizde geri dönüşü bu kadar yüksek olan karbonsuzlaşma yatırımlarının daha ciddi şekilde ele alınarak, kamu, akademi, özel sektör ve sivil toplum işbirliğiyle yaygınlaştırılması ve net-zero hedeflerimizde büyük bir mesafe kat etmemizdir.”