BlockchainKriptoparalar

Bitcoin Alamadık, Bari NFT(Non Fungible token) Mi Alsak?

Duyduk duymadık demeyin! 11 Mart 2021’de bir NFT çılgınlığı yaşandı ve Christies’de bir NFT rekor fiyata satıldı. Bu olay da bana bu yazıyı yazma konusunda motivasyon sağladı.

Özellikle dünyada bir değişim olursa ve bu finansal piyasaları etkileyecek yıkıcı bir gelişme ise ben de sizlerle paylaşıyorum.

Bu arada bu yazı veya NFT asla bir yatırım tavsiyesi değildir.

NFT’leri belki biliyorsunuz, belki de hiç duymadınız ama not edin yakında daha çok duyacaksınız. Aslında yeni bir konu değil. Konuyu yakından takip edenlerin iyi bildiği bir şey. Ama nasıl Tesla, Bitcoin aldığını açıklayınca bir anda işin rengi değişti ise bu müzayedeyi de ona benzettim.

NFT’yi hangi gelişmeler gündeme getirdi?

Christie’s adlı müzayede eviBeeple olarak tanınan Mike Winkelmann’ın NFT olarak üretilen dijital kolajının ‘jpg’ versiyonunupek çok tanınmış sanatçının fiziksel eserlerinden daha yüksek bir değere sattı. “Everydays: The First 5,000 Days” adlı eserin 69,4 milyon dolara (yaklaşık 523 milyon Türk lirasısatıldığı ve Beeple’ın yaşayan en değerli üç sanatçı” arasına girdiği bildirildi.

Christie’s, aynı zamanda ilk kez kripto para birimlerinin açık artırmada bir sanat eseri için ödeme yapmak için kullanıldığını açıkladı

255 yıllık müzayede evi Christie’s’de çevrimiçi yapılan açık artırmada satılan eserŞubat ayında oluşturulmuştuMüzayededen yapılan açıklamada anlık 22 milyon kişinin canlı takip ettiği açıklandı.

Eser için ilk olarak 100 dolar verildi.

69 milyon dolara satılan eser için tekliflerin hızla gelmesinden dolayı süre 2 dakika daha uzatıldı. NFT, sanatçının 13 yıllık sanat yolculuğunda yaptığı çalışmaların bir araya getirilmesiyle oluşturulduGeçtiğimiz günlerde Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in ilk tweeti de NFT olarak 2,5 milyon dolara satılmıştı.

Peki NFT ne demek?

Türkçe karşılığı “değiştirilemez para-çip” olan non-fungible token (NFT)  blockchain ağı üzerinde şifrelenmişbir eşi daha olmayan  token demekAlışılagelmiş coin ve token kavramından farklı biçimde çalışan NFT; benzersizdeğiştirilemezorijinalliği ve mülkiyet
hakkı mutlak olan bir varlık.

En basit tabirle değiştirilemez ve benzersiz olarak tarif edilebilecek non-fungible tokenlerbirbirlerinin yerine geçemeyecek orijinallikte ve farklı değerlerde üretiliyor.

Örneginelimizdeki 50 TL’lik banknotu başka bir 50 TL’lik banknot ile takas etmek mümkündürÇünkü geleneksel banknotlar birbirinin yerine geçebilirBanknotun seri numarası değerine herhangi bir etki yapmazikame edilebilir (fungibility) özelliğe sahiptirler.

İkame edilebilme (fungibility) ya da birbirinin yerine kullanılabilmekripto para birimlerinde kritik bir özelliktirSöz gelimi bir Bitcoin’in ne zaman üretildiğihangi madenci tarafından çıkarıldığı ve bugüne kadar kaç cüzdanda yer aldığı değerine etki etmez. 1 BTC daima 1 BTC’dir.

Non-fungible tokenler ise her birini “eşsiz kılan” özellikler barındırır.

NFT sahibi olan kişi bilir kielindeki token’in bir örneği daha yoktur.

NFT nerede kullanılır?

Eşsiz tokenler (NFT) genellikle koleksiyondijital sahiplik ve mülkiyet hakları alanında tercih edilirKripto sanat eserleridijital koleksiyon ürünleri ve çevrim içi oyunlarda yer alan eşsiz dijital öğeler gibi şekillerde karşımıza çıkar.

Bunlara dijital sertifika da deniyor.

Özellikle sanat eserlerinin telif hakları için NFT kullanımı günbegün artıyor.

Çok sayıda dijital sanatçımüzik grubu ve spor kulübüdaha önce bedava olan dijital ürünleribu yolla maddi gelire dönüştürebileceklerini keşfetti.

NBA’in Top Shot internet sitesini kurması ile yaşanan patlama da bu konuya ilgiyi artırdı.

Bu site üzerinden, NBA karşılaşmalarındaki önemli anlar kısa klipler halinde satışa çıkarıl. Örneğin, 22 Şubat tarihinde bir alıcı, LeBron James’in smaç klibine 208 bin dolar ödedi.

Fenerbahçeli futbolcu Mesut Özil de geliri yardım kuruluşlarına bağışlanacak bir NFT ortaklığı yaparak, kendi ifadesi ile “geleceği kucakladı”.

Peki önemi ne? Bundan sonra neler olabilir?

Hayal gücünüzü zorlamaya çalışayım: Faizlerin düştüğü, Borsaların rekorlar tazelediği, Bitcoin’in 60 bine dayandığı bir dönemde herkes getiri peşindeyken böyle bir haber elbette dikkat çekecekti. Kripto zenginlerinin arttığı bu dönemde her türlü dijital varlık bundan böyle yeni bir rekorla satılırsa şaşırmayalım. Bir sanat eseri, bir pul, bir basketbol kartı, Lebron James smacı, gayrimenkul hepsinin dijital satışlarını ya duyduk ya da duyacağız. Yakında devletler daha önce özelleştirdikleri varlıkların dijital sertifikalarını satacaklar ve bunlara gelir ortaklığı verecekler. Regülasyonun sıkı olduğu sektörlere göre regüle olmayan alanlardaki işlemlere şimdiden dikkat.

Ben yerinizde olsam çocukluktan kalma oyuncaklarım nerede diye bir göz atardım. Belki bir oyun kartı, pul vs aralara sıkışmıştır. Bunların NFT’leri değerlenebilir. Piyango size de çıkabilir.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Kriptoparalar

Sahra Altı Afrika’da Kripto ‘Ana Akım’ Haline Geliyor

BitcoinBlockchain

Blok Zinciri Şehirlerin Büyümesini Nasıl Destekleyebilir?

BlockchainDijital DönüşümGaming

Gelecek Vadeden Bir Sektör: GameFi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir