Blokzinciri teknolojisi hemen hemen tüm endüstrilerde yıkıcı teknolojilerden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle finansal hizmetler sektörü, tedarik zinciri ve lojistik alanında adını sıklıkla duyuyoruz.
Teknoloji yıllar boyunca topladıkları verileri depolamada etkili olduğu için büyük endüstri oyuncularının dikkatini çekti. Günümüzde blokzinciri, modern veri dünyasında işletmelere önemli potansiyel avantajlar sunan çok önemli bir role sahip.
Dağıtık defter teknolojisi olarak blokzinciri, genellikle büyük miktarda veriyi küçük parçalara böler ve bunları bir bulut sunucusuna aktarmak veya tek bir yerde depolamak yerine tüm bilgisayar ağlarına dağıtır. Bu da teknolojinin verileri güvence altına almak adına merkezi bir kontrol noktasından yoksun olduğu anlamına gelir. Ayrıca bir işlemi gerçekleştirmek için aracıların veya üçüncü tarafların görevlendirilme ihtiyacını da önemli ölçüde azaltır.
Veri gizliliği ve güvenliği ile ilgili tehditler dijitalleşmenin devam eden ilerlemesiyle birlikte her geçen gün artıyor. Bu veri güvenliği endişesi, siber suçlular veya bilgisayar korsanları daha gelişmiş yöntemlerden yararlandıkça geleneksel işletmelerin siber güvenlik uygulamalarını da tehdit ediyor.
Son birkaç yılda, şirketlerin gelişmiş modern teknolojileri kullanarak veri güvenliği uygulamalarını yeniden gözden geçirmelerine neden olan büyük kullanıcı veri ihlalleri ve saldırıları görüldü. Bangladeş Bankası’nın bilgisayar korsanları nedeniyle 100 milyon dolar kaybettiği sunucu ihlali buna örnek gösterilebilir. Birleşik Krallık’taki Tesco Bank’a yapılan bir siber saldırı da paranın yaklaşık 20.000 hesaptan çekilmesine neden olmuştu. Bunların hepsi bir şekilde yetersiz siber güvenlik uygulamalarının sonucudur.
Blokzinciri teknolojisinden yararlanılarak benzer siber güvenlik sorunları önlenebilir. Tüketici ürünleri ve hizmetlerindeki çoğu işletme, tüketicilerin verilerini korumak için zaten bu teknolojiden yararlanıyor.
Blokzinciri genellikle Bitcoin gibi kripto para birimleriyle ilişkilendirilirken, bitcoin’in her hareketini kaydeder ve bunları indeksleyerek süreçteki her işlem için aranabilir bir veritabanı oluşturur. Merkezi bir sunucuya bilgi kaydeden geleneksel dijital defter çözümlerinden farklı olarak, blok zinciri, işlem verilerini, bilgileri sürekli olarak birbirleriyle kontrol eden ve doğrulayan geniş bilgisayar ağlarında depolar.
Blokzinciri merkezi olmayan bir veritabanı ağı sunduğu ve şeffaflığa bağlı olduğundan dolayı kullanıcı verilerini korumak için şifreleme ve doğrulama yöntemleri de sağlar. Örneğin, blokzinciri çözümlerini uygulayan bir kuruluş, kullanıcı veya işlem verilerini sistemlerine girerse verilerin doğrulanması, ağ paydaşlarının sunucuları arasında hızlı bir fikir birliği ile yapılır. Doğrulamadan sonraki bu veriler, paydaşlar tarafından yetkilendirilmiş değişiklik izni verilmediği sürece değiştirilemezdir. Daha sonra ise bu veriler, veri güvenliğini daha da artırmak için en yüksek düzeyde şifreleme protokolleriyle şifrelenir ve paydaşlar tarafından kullanılan blokzinciri ağında saklanır.
Blokzinciri teknolojisinin şeffaflığa dayalı bu yapısı bilgisayar korsanlarının işini çok daha fazla zorlaştırıyor. Merkeziyetsiz yapı veri güvenliğini önemli ölçüde artırırken birçok endüstri için aracıları da kaldırarak maliyetlerin azalmasını sağlıyor. Böyle bir teknoloji, kamu hizmetlerinden tedarik zinciri takibine, seçimlerden ödeme işlemlerine kadar birçok farklı alanda fayda sağlama potansiyeline sahip.
Bu yazı alıntıdır.