Her yıl 15 Temmuz’da tüm dünya, Dünya Gençlik Becerileri Günü‘nü kutlamak ve gençlik becerileri geliştirmenin önemi hakkında farkındalık yaratmak için küresel kutlamalara katılıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 69. oturumunda alınan ortak karar ile belirlenen gün, kaliteli eğitim ve beceri gelişimine daha fazla erişim çağrısı yapan gençlerin başarılarını gözler önüne sermek, 4. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan “Nitelikli Eğitim”e vurgu yapmak ve dünyanın geleceğini oluşturacak gençlik için önemli adımların atılması gerekliliğinin önemini hatırlatan önemli bir gün.
Bugün, küresel nüfusun %16’sını oluşturan 15 ila 24 yaşları arasında 1,2 milyar genç insan var. Gençliğin sürdürülebilir kalkınma çabalarına aktif katılımı, sürdürülebilir, kapsayıcı ve istikrarlı toplumlara ulaşmak ve iklim değişikliğinin, işsizlik, yoksulluk, cinsiyet eşitsizliğinin, çatışma ve göç etkileri de dahil olmak üzere sürdürülebilir kalkınmanın en kötü tehditlerini ve zorluklarını önlemek için önemlidir.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayımladığı Dünya İstihdam Sosyal Görünümü raporuna göre göre, küresel genç işsizlik oranı %13, diğer bir deyişle, yetişkin oranı olan %4,3’ten üç kat daha yüksek olarak hesaplanmıştır. Yüksek düzeyde genç işsizliğinin önemli bir faktörü, mezunların sunabileceği beceriler ile işverenlerin talep ettiği beceriler arasındaki uyumsuzluktur. Bu sadece ekonomileri değil aynı zamanda gençlerin toplumda aktif katılımcı olma yeteneklerini de engellemektedir.
Mevcut beceri setlerinin azalan raf ömrü, dinamik işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu kaliteli mesleki öğrenim, kaliteli, sürdürülebilir ve erişebilir teknik ve mesleki eğitim ve öğretim sistemlerine ihtiyacı ortaya koymaktadır.
İşsizlik oranının dünya ortalamasının yaklaşık iki katına yaklaşan (%7,9) Afrika’da ise 15-24 yaş arasındaki nüfus gün geçtikçe artmaktadır. Eğitime ulaşım alanında ekonomik, siyasi ve dini birçok alanda güçlük yaşayan Afrika, daha önceki yazımızda paylaştığımız üzere, 2030’da yalnızca her altı çocuktan birinin eğitim öğretime dahil olabileceği olumsuz senaryoda oranları dramatik yükselten coğrafyaların başında gelmekte. Bu demek oluyor ki, temel becerileri edinebilmek üzere yeni kuşak gençleri büyük bir savaş beklediği gibi, değişen çalışma sahası ile birlikte mevcut becerilerin güncellenmesi için ise yeni bir cephe daha açılması da gerekiyor.
Kaynak: Birleşmiş Milletler
15 Temmuz 2019’da “Yaşam ve İş İçin Öğrenmeyi Öğrenme” temalı oturum, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler üye devletlerin temsilcileri, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademinin katılımı ile teknolojik çağda yaşam ve iş için “öğrenmeyi öğrenme” konusunda inovasyon, sosyal ve demografik dönüşüm üzerine görüşlerini paylaşmak üzere bir araya geldi.
Görüşmelerin öne çıkan konuları artan işsizlik, geleceğin meslekleri ve geleceği destekleyecek olan sürekli eğitime olan ihtiyaç, Nitelikli Eğitim (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi No 4) ve bu konuda yapılması gerekenler.
Konuşulan konuların çözüm olarak masaya gelip, aksiyona döndüğü gün umuyoruz ki hali hazırda karamsar görünen 2030 eğitim karnemiz “Pek iyi”ler ile dolacak.
Tüm oturumu izlemek isteyenler için: