COVID-19Geleceğin İş Dünyası

Evden Şirket Yönetmek

Pandemi ile gündemimize giren bu süreç, aslında başkalarının çoktan deneyimledikleri ve günahıyla, sevabıyla yüklendikleri bir olgu. 2016 yılından beri kademeli olarak uzaktan çalışmaya geçen şirketlerin yöneticilerinin röportajlarını, konuşmalarını incelediğimde ortaya çıkanlar şöyle:

  • Önce dürüst olun. Gerçekten evden çalışmak istiyor musunuz? Ya da gerçekten buna inanıyor musunuz? Çünkü inanmıyorsanız/istemiyorsanız evden çalışmayı çalışanlarınızı online ortamlardan sürekli meşgul etmeye başlayabilirsiniz. Onların zamanlarına değil, bir görevi/bir işi yerine getirmek için becerilerine para ödediğinizi unutmayın.
  • Evden çalışmak keyifli ve daha basit değildir. Aksine ciddi anlamda fedakarlık yapmanız gerekmekte. Aynı fedakarlığınızı çalışanlarınızdan da beklemeyin, zaman verin. Eğer gerçekten şirket kültürünü oturtabildiyseniz, benzer fedakarlıkları onlardan da göreceksiniz.Fedakarlık zorla oluşturabileceğiniz bir şey değil
  • Önce ödevinizi iyi yapın. İşinizi sandığınızdan daha detaylı ve iyi bilmeniz gerekiyor. Buna ek olarak KPI’larınızı yeniden gözden geçirmeli ve kar etme yolculuğunuzu yeniden tanımlamalısınız.
  • Veriyi atlamayın. Geleceğe dair hamleler, well-educated guess (tutarlı tahminler) için veriniz yoksa sihirli küreniz olmalı… Bu alana yatırım yapmakta çekinmeyin, harcamadıklarınızdan kar ettiğinizi sanıyorsanız, bu güzellik uykusuna devam edin. Uyandığınızda her şey çok değişmiş olacak..
  • Gerçekten takım/ekip olun. Fiziksel ortamdaki yönetim modellerinde kimse kötü haberi vermek istemez, bahaneler de üretilebilir. Ancak süreçleri uzaktan yürütürken sizinle birlikte çalışan ekibi hem iyi seçmeniz hem de onlara normal zamana göre daha fazla güvenmeniz gerekir. Bu süreçte bahaneler olmadan, günah keçisi aramadan, bilgi akışının düzgün olduğundan emin olmalısınız. Çünkü uzaktan çalışma sürecinde birbirinden intikam almak isteyen, ayak kaydırmak isteyenler, bilgi saklayarak, son dakikada bilgi vererek muhtabını zora sokanların çoğalabileceğine ve bunu bir fırsat olarak göreceklerine dikkat edin.
  • Uzaktan çalışmanın en büyük düşmanı vazgeçilmezi oynamak isteyenler . Uzaktan çalışabilmek için her şeyden önce sistem sahibi olmalısınız. Sistem deyince süreçlerin net olduğunu, tek bir kişinin üzerinden yürüyen bir yapının kastedilmediğini unutmayın. Bunu bir tiyatro oyunu gibi düşünün. Herkesin rolü var, birisinin öne çıkmak adına tüm rolleri kendisinde toplamaya çalışması, hızlı işleyiş sağlamasına karşın patlamaya hazır bir ortam yaratır.
  • Açık ve paylaşımcı olun. İşinize dair hamlelerinizde riskin sadece size değil, tüm çalışanlara ait olduğunu unutmayın. Riskin büyüğü sizin üzerinizde gibi dursa da herkesin kendi dünyasında ve kendine göre büyük bir risk aldığını hatırlamakta fayda var.
  • Yazmaktan çekinmeyin. Artık yönetici özetlerini beklemekle yetinmeyin, siz de yazın. Söz uçar yazı kalır ilkesi dijitalde de geçerli, ayrıca siz de insansınız, unutabilirsiniz. Söylemedim diye direttiğiniz bir şeyin kaydı ile karşılaşmak hiç hoş olmayabilir. Derdinizi hedeflerinizi anlatırken herkesin anlayabileceği bir dil kullanın, çünkü ne kadar iyi anlattığınızı düşünseniz de temel ölçü karşı tarafın ne kadar anladığıdır
  •  Görünür olun. Görünür olmak demek, sürekli whtsapp mesajı atmak demek değil. Görünür olmak demek ulaşılabilir olmak demek. Tüm ekibinizi 9-5 bilgisayar başında hazır beklemenizin insani olmamasına rağmen, bu sizin için geçerli değil. Çünkü oyun kurucususunuz, sorumluluk alın.
  • Hangi kanaldan size ulaşılabilir? İnsanlar size nasıl ulaşmalı sorusunun cevabında lütfen net olun. Birkaç iletişim kanalını aynı anda sunduğunuzda, aynı anda gelen taleplere cevap veremeyebilirsiniz. O nedenle yönetilebilir seçimler yapın ve gerçekçi olun.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Geleceğin İş DünyasıGirişimcilikLiderlik

İnovasyonu ve Büyümeyi Teşvik Etmek: İç Girişimciliğin Gücü

Dijital DönüşümGeleceğin İş DünyasıİnovasyonTeknolojiYapay Zeka

Gelişen Teknolojiler Hava Yolu Ulaşımını Nasıl Şekillendiriyor?

Dijital DönüşümGeleceğin İş DünyasıİnovasyonMetaverse

İşin Geleceği Artık “MetaWork”

Geleceğin İş DünyasıTurizmYapay Zeka

Yapay Zekâ ve Turizm “Velinimet” “Verinimet”

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir