Yurt içinde ve yurt dışında işlerini başarı ile yapan bilim insanlarımızı takip ederken Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden Trier Üniversitesi (Die Universität Trier) tarafından yapılan bir araştırmaya rastladım. Araştırmanın “Almanya’ya hayat veren orta ölçekli işletmeler” listesine Türkiye kökenli iki girişimin girdiğini gördüm. Birisi son bir senede tüm dünyanın yakından tanıdığı BionTech, diğeri ise uzun yıllardan bu yana yakından tanıdığım ve geçen seneden bu yana Danışma Kurulu Üyesi olduğum teknoloji güvenlik şirketi KOBiL
Tüm dünyanın gündemini ezici bir şekilde işgal eden pandemi döneminde, hepimizin dikkatini çeken bilim insanlarımız oldu. Gerek dünyanın dört bir yanında yaşayan gerek Türkiye’nin her köşesinde görev yapan bilim insanlarımız bizleri gururlandırdı ve geleceğe dair umutlarımızı artırdı. Covid-19 ile aşısı ile tüm dünyanın gündemine oturan Özlem Türeci ve Uğur Şahin hepimizin sevinç kaynağı oldu. Her ne kadar Covid-19 aşısı ile tanımış olsak da BionTech, özünde bio-teknoloji alanında uzun senelere dayanan tecrübe ve emeğini yenilikçi ve girişimci bir bakış açısıyla bugünlere getirmiş bir şirket. Bundan böyle de sağlık alanında birçok hastalığa da şifa bulmaya devam edeceği aşikar.
Listede yer alan diğer Türk girişimcinin şirketi KOBİL’in başarısı ise beni ayrıca heyecanlandırıyor. Nasıl ki Covid-19 aşısı bir pandemiye çözüm olacaksa tüm hızıyla dijitalleşen dünyada siber güvenlik önlemleri de birçok kritik ihtiyacı karşılayacak.
Şöyle ki, her geçen gün yeni bir siber saldırı haberi ile sarsıldığımız dijital dünyada verilerimizin saçılması sadece bireyler için değil, şirketler ve ülkeler için de büyük riskler barındırıyor. Uluslararası arenada devletlerarası rekabet, soğuk savaş sonrası siber savaşlarla sürüyor. Dev şirketler kullanıcı bilgilerinin izinsiz ele geçirilmesi konusunda açıklamalar yapıyor, kullanıcılar dijital dünyanın cazibesi ile tehditleri arasında ikileme düşüyor. İşte bu nedenlerle geleceğin bir numaralı gündem maddesinin Siber Güvenlik olacağı aşikâr.
İşte girişimci İsmet Koyun’un 35 yıl önce bu öngörüyle Almanya’da kurduğu şirketi KOBİL’in “Almanya’ya hayat veren orta ölçekli işletmeler” listesine girmesi de sürpriz değil. Bugünün dijital dünyasında, ülkelerin ve kurumların, siber güvenlik alanında en iyi hizmeti sunan, güvenilir şirketlerle çalışarak verilerini koruma ihtiyacı her geçen gün artıyor. KOBİL’in kurucusu İsmet Koyun da Alman Meclisi dahil pek çok kuruma her katmanda veri ve yazılım güvenliği konusunda hizmet veren bir girişimci olarak bizleri gururlandırıyor.
“Bilim ve Teknoloji” konularında ülkemizden çıkacak her ‘Girişimci Kahraman’ ülkemizi gelecekte daha güvenli ve refah bir konuma taşıyacak. Gelecek nesillere iyi birer rol model olacak. Üstelik elde edecekleri global çaptaki başarılar dünya için, insanlık için hayati önem taşıdığında da sevincimizi ve gururumuzu daha da artıracak.
Bu yazı alıntıdır.