GirişimcilikYatırım

Girişiminizin Çevrimiçi Ortamlarda Yatırımcıların Dikkatini Çekmesini Nasıl Sağlarsınız?

Yatırım almak, bir kurucunun girişimini daha ileriye taşımak ve tam potansiyeline ulaşmasını sağlamak için atabileceği en önemli adımlardan biridir. Fakat bu adımı atmak her zaman kolay olmayabilir. Yatırımcılar tarafından reddedilmek, girişimin büyümesini engelleyeceği gibi girişimciyi de psikolojik açıdan yıpratan bir süreçtir.

Covid-19 öncesi dönemde; girişimcilerin yatırımcılar tarafından fark edilmesi, onlarla yüz yüze ya da telefonda görüşme yapabilmesi daha zor ve uğraştırıcı bir süreçti. Pandemi, beraberinde pek çok belirsizlik ve risk getirmiş olsa da çevrimiçi aksiyonların artmasıyla girişimcilerin işini kısmen kolaylaştırdı.

Girişimciler, potansiyel yatırımcılarına çevrimiçi olarak yaklaşmak için hangi adımları atabilir?

1. Ön Koşulların Hazırlanması

 Zihinsel Hazırlık

Girişiminiz için yatırım almayı hedefliyorsanız öncelikle alacağınız red cevaplarına da hazırlıklı olmalısınız. Reddedilmek, iş fikrinizin başarısız olduğu anlamına gelmez. Böyle zamanlarda dünyaca ünlü şirket Airbnb’nin bugünlere gelmeden önce, tam 7 kez reddedildiğini hatırlayarak motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Her bir reddedilişin, sizin için bir geri bildirim ve iş fikrinizi geliştirmek için bir fırsat olduğunu unutmayın. Yatırımcıların, neden fikrinize yatırım yapmak istemedikleri ve bu konuda neler yapabileceğiniz üzerinde çalışarak durumu lehinize çevirin.

Satış Konuşması ve İş Planı

Yatırımcılarla yapacağınız konuşmaları planlamak, ön hazırlık aşamasının bir diğer adımıdır. Bu aşamada; “Yönetici özeti” olarak adlandırılan 2-3 sayfa uzunluğunda kısa bir tanıtıcı metin ve yaklaşık 10 sayfalık bir detaylı satış konuşması hazırlamanız ideal olacaktır. Detaylı metninizi ise yatırımcınızın önünde sunum yaparken kullanmak ve e-posta ile gönderilmek üzere 2 versiyon olarak hazırlayabilirsiniz.

Detaylı konuşma metinlerinizde; vizyon & misyondan, ayrıntılı iş modelinize, finansal hedeflerinizde yetenek kazanımı ve yatırım parasının ne şekilde kullanılacağına kadar tüm planlamalarınızı anlatmanız, potansiyel yatırımcınızın ilgisini daha kolay çekmenizi sağlayacaktır.

Detaylı Araştırma

Girişimcilerin çoğunlukla yaptıkları hata, bulabildikleri tüm yatırımcılarla irtibat kurmaya çalışarak zaman harcamaktır. Bunun yerine sizinki gibi girişimlere yatırım yapan, sektörünüzle ilgili ve lokasyon olarak kendinize uygun yatırımcıları araştırmak en doğrusudur.

İşinize uygun yatırımcıyı araştırırken şu filtrelemeleri yapabilirsiniz:

  • Partneriniz olacak kişi ya da kişiler, girişiminize paranın ötesinde ne değer sunabilir?
  • Ortak paydada buluşup işinizi geliştirmenize destek olacak önerilerde bulunur mu?
  • Birlikte yola çıkacağınız yatırımcınız, bu iş için sizin kadar heyecanlı ve hevesli mi?
  • Yatırımcınız, ihtiyacınız olan fonlamayı sizin zaman çizelgenize uygun olarak yapabilecek mi?

Bağlantı Oluşturma

Sektörünüzdeki önemli oyuncuları, kanaat önderlerini, uzmanları ve hatta yıldızları tanıyın. Fakat bu kişiler hakkında sadece bilgi edinmekle kalmayın, etkileşime geçmenin yollarını arayın.

2. İletişime Geçme Zamanı

 Bağlantılarınızı Kullanın

Bağlantılarınız arasından, sizi hangisinin ya da hangilerinin yatırımcınıza götürebileceğine dair bir seçim yapın. Yatırımcılarınızın, hali hazırda tanıdıkları birinden gelecek bir tanıtıma daha sıcak bakabileceklerini unutmayın.

Bununla birlikte bağlantılarınıza gönderdiğiniz e-postalarda spesifik olmaya özen gösterin, genel e-postalar yazmaktan kaçının. Konu bölümünde ve mesajınızın ilk satırında özellikle dikkatli olun. E-postanızın gövde bölümünde kısa ve sıcak bir mesaj yazmayı da ihmal etmeyin.

 Sosyal Medya Aracılığıyla Etkileşim Kurun

Aktif olarak bir sonraki yatırımlarını arayan yatırımcılar, etraflarındaki ekosistemle oldukça ilgili ve fikir sahibi olurlar. Pek çoğu sadece ilgilendikleri sektörü değil, dünya çapındaki trendleri de yakından takip ederler.

Potansiyel yatırımcınızla sosyal medya üzerinde iletişim kurmak için onun Twitter, Linkedin gibi sosyal medya hesaplarını ve eğer varsa blog yazılarını takip edebilirsiniz. Hatta sadece takip etmekle kalmayın, yaptığı paylaşımlara iyi düşünülmüş yorumlar yazın. Bu, hem yatırımcınızın sizi fark etmesine ortam hazırlayacak hem de yorumunuza verebileceği cevapları, iş fikrinize adapte etmenizi sağlayacaktır.

Sanal Etkinliklere Katılın

Sanal konferanslar, web seminerleri ve bu tarz etkinliklerin Covid-19 döneminin ardından da devam etmesi bekleniyor. Siz de konu, bilgi paylaşımı veya hedef yatırımcılarınızın katılımı açısından girişiminiz için faydalı olanları seçerek katılabilirsiniz.

Fikir ve Bilgilerinizi Paylaşın

İlgilendiğiniz sektör ve dünya çapındaki trendlerle ilgili fikir ve edindiğiniz bilgileri yazdığınız bir blog yazmak, LinkedIn, Twitter gibi sosyal mecralarda yapacağınız paylaşımlar, potansiyel yatırımcılarınızdan olumlu ve organik ilgi görmenizi sağlayacaktır.  Yaptığınız değerli paylaşımlar, daha sonra yatırımcılarınızla aranızda bir köprü kurmanıza yardımcı olabilir.

Yatırım Almak İstediğiniz Kişilerin Web Sitelerinin İletişime Açık Olup Olmadığını Kontrol Edin

Web sitelerinde yer alan iletişim formları ve mesaj kutucukları, orada olmaları gerektiği için eklenmekten öte bir amaca hizmet ederler. Potansiyel yatırımcılarınıza bu yolla, etkileyici bir mesaj ve bir sunum dokümanı gönderirseniz fark edilme şansı yakalayabilirsiniz.

Başka bir yararlı kaynak da haber bültenlerdir. Web siteleri üzerinden bu tarz bültenlere abone olabilir, böylelikle yatırım almak istediğiniz kişi ya da şirketleri devamlı takipte kalabilirsiniz.

Ürün Gönderimi Yapın

Fark edilmenin en iyi yollarından biri de ürünlerinizi paylaşmaktır. Eğer hali hazırda bir ürününüz ya da ürünleriniz varsa potansiyel müşterilerinizi ve influencer’ları radarınıza alın. Gerçek müşteriler edinmek, onlardan referans almak ve ürününüz hakkında konuşulmasını sağlamak, yatırımcılar tarafından fark edilmenizi kolaylaştıracaktır.

Kaynak: https://www.eu-startups.com/2021/04/how-to-approach-the-best-investors-for-your-startup-online/

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Girişimcilikİş Hayatı

Discover The Coolest Startup Ecosystem in Finland and how your startup can become part of it?

Girişimcilik

Discover The Coolest Ecosystem– Why Finland is the hub for global startups and how you can be a part of it?

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir