Siz bir ada değilsiniz. Yalnız olmanız anlamsız. Tek başına yürüttüğü operasyon ile başarılı olan bir girişimci duyulmuş şey değil; internet çağında bile. Önünde sonunda işinizi büyütmek isteyecek ve bunun için ihtiyaç duyduğunuz desteği almak adına ekibinizi büyüteceksiniz. İşe alma ve ekip yönetme konusunda tecrübeniz yoksa, bunun dile kolay olduğunu söylemek gerek.
Girişiminiz için sizin kadar sıkı çalışacak doğru insanları bulmak kolay olmayacak ve deneme-yanılma yöntemine başvurmanız kaçınılmaz bir hal alacak. Motivasyonları ve yetenekleri ile girişiminizi ileriye taşıyacak doğru insanlardan oluşan bir ekip oluşturmak istiyorsanız, bu ipuçlarını takip etmenizi tavsiye ederiz.
Sezgilerinize güvenin
İlk izlenim gerçekten her şey olabilir. Kararınızı buna dayanarak vermek istemeyebilirsiniz ve bu akıllıca bir düşünce fakat tahmin ettiğinizden çok daha fazla başvuru aldığınızda sezgileriniz size ideal adayları işaret edebilir. Girişiminizin önceliklerine göre dış görünüş tavır kadar önemli bir kriter olmayabilir. Bunları siz belirleyeceksiniz. Fakat yetenekleri ve özgeçmişleri birbirlerine çok yakın olan adaylar arasında tercih yaparken, sezgilerinizi kullanmaktan çekinmeniz işinizi zorlaştıracaktır.
Önce kişiliğe bakın
Yetenekler, kişilik özelliklerinden çok daha kolay kazanılıp geliştirilebilir. Dürüstlük, sadakat, çalışkanlık gibi iyi kişilik özellikleri yetenekten çok daha zor kazanılır ve üstün yararlar sağlar. Bu yöntemin doğru insanları bulmanızı kolaylaştırmadığını ve ideal ekip üyesini arayışı uzatabileceğini biliyoruz. Fakat arayışta göze alacağınız ekstra efor, uzun vadede girişiminize ve ekip arkadaşlarına büyük katkılar sağlayacak kişiyi bulmanızı mümkün kılabilir.
Girişiminizin kültürünü dikkate alın
Eski Zappos CEO’su Tony Hsieh, ‘Delivering Happiness’ isimli kitabında kaleme aldığı araştırmasında, şirket kültürünün başarı getirdiğinin altını çiziyor. Araştırma, amaç hissi yüksek olan şirketlerin, bu hisse hiç sahip olmayanlara oranla yüzde 400 oranında daha başarılı olduğunu gösteriyor. Ayrıca yine bu şirketler müşterilerini tutabiliyor, satış ve üretim alanında üstün başarılar sergiliyor ve çalışanları devamsızlık yapmıyor. Peki sizin işe almayı planladığınız kişi girişiminizin amacına uyum sağlayabilecek mi? Bu sorunun yanıtını el sıkışmadan önce öğrenmeniz hem sizin hem ekibinizin hem de girişiminizin yararına olacaktır.
Danışmanlar olmazsa olmaz
Girişiminizin ekibinde bir danışman olmazsa olmaz. Daha önce sizin yürümekte olduğunuz yolu yürümüş tecrübeli iş insanları, sizi büyük baş ağrılarından ve para kayıplarından döndürebilir. Mentorlara yatırım yapmak size vizyon ve rakiplerinize karşı avantaj sağlar.
Olmuyorsa olmuyordur
İnsanları işten çıkartmak çok kötü bir durum. Kalpsiz biriyseniz görece kolay fakat umarız bir kalbiniz vardır. Eğer liderlik ve İK görevlerini üstlenecekseniz, yeri geldiğinde bazı insanlar ile yolları ayırmanız gerekecek. Bunu temiz bir şekilde yapmak için duygusal zeka ve etkili iletişim eğitimleri almanız yararınıza olacaktır. Yanlış bir işe alma yaptığınızı fark ettiğinizde, ekibin geri kalanı ve dolayısıyla girişiminiz için görevi üstlenmeli ve gerekeni yapmalısınız.
Bu yazı alıntıdır.