Yapay Zeka teknolojisi, toplumun her kesiminde büyük bir kırılımına neden oluyor. Bu kırılım farklı alanlarda yeni sorular doğurarak çözülmesi gereken sorunların altını çiziyor. Sosyal, ekonomik, siyasi ve etik bakış açısından değerlendirildiğinde, bu sorunların çözülmesi için multi-disipliner kollektif bir bakış açısına ihtiyaç doğuyor. Diğer taraftan kollektif bakış açısına sahip olmanın önündeki en büyük engelin paydaşlar tarafından sahip olunan önyargılar olduğu bütün açıklığıyla karşımızda duruyor.
Başlangıç Noktası ekibi olarak; Türkiye temelli yapay zekâ çalışmalarındaki olası önyargı/kırılganlık (bias) sorunlarının tespitini amaçlayan bir çalıştay düzenleyerek kollektif bir bakış açısının önündeki engelleri tespit etmeyi amaçladık. Bu kapsamda; 30 Kasım cumartesi günü Başlangıç Noktası ile İstinye Üniversitesi işbirliği ve Dr. Şebnem Özdemir moderatörlüğünde “Yapay Zeka Uygulamalarında Önyargı Çalıştayı” düzenlendi. Akademisyen, profesyonel, sivil toplum kuruluşu ve z jenerasyonu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen çalıştaya 100 kişi üzerinde bir katılım gerçekleşti. Çalıştayda katılımcılar gruplara ayrıldı ve her masaya bir alan belirlendi: sağlık, güvenlik, eğitim, algoritma, regülasyon ve enformasyon. Önümüzdeki günlerde çalıştayın çıktıları “white paper” haline dönüştürülüp kamuoyu ile paylaşılacak.
Herkese, başta Şebnem Özdemir ve İstinye Üniversitesi AI for social good kulübü öğrencileri olmak üzere tüm çalıştay katılımcılarına teşekkür ederiz.