Yapay zeka ile çalışan teknolojiler, en zorlu insani sorunlarından bazılarına çözüm bulmak için uygulanmaktadır. Ancak yapay zeka kamu ve toplum yararına hizmet etme konusunda önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen, yapay zekanın verimli kılınması ve riskleri azaltması gibi önemli darboğazların üstesinden gelmesi gerekmektedir.
Michael Chui ve Martin Harrysson’ın yazdığı ve Project Syndicate tarafından ilk kez 3 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan makaleden derlenmiştir. Yazının tamamını okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
Günümüzde yapay zekayı çevreleyen heyecan, sadece yapay zeka uygulamalarının işletmeleri ve ekonomileri nasıl değiştirebileceğini değil, aynı zamanda kanser hastalığı ve iklim değişikliği gibi zorluklarla başa çıkma umudunu da yansıtıyor. Yapay zekanın insan refahında devrim yaratabileceği fikri açık bir şekilde çekici, ama ne kadar gerçekçi?
Gerçekliğini aradığımız bu sorunun tatmin edici yanıtı ise, yapay zekanın toplumsal zorlukları çözmede güçlü bir katkı sağlayabileceği, ancak bunun için öncelikle tamamlanması gereken süreçlerin söz konusu olduğudur.
Yapay zekayı kullanarak insanların türlü zorluklarla başa çıkabileceği artık bilinen bir gerçek. Örneğin 2017’de, nesne algılama yazılımı ve uydu görüntüleri, Harvey kasırgasında Houston’daki kurtarıcılara yardımcı oldu. Afrika’da, vahşi avlanmaları azaltmak yine yapay zeka kullanımı sayesinde oldu.
Üstelik bu mümkün olanın sadece bir kısmı. Yapay zeka, diyabetin ilk belirtilerini kalp atış hızı sensörü verilerinden tespit edebilir, otizmi olan çocukların duygularını yönetmelerine yardımcı olabilir ve görme engelli kişileri yönlendirebilir. Bu yenilikler yaygın bir şekilde kullanılmış olursa, beraberinde getireceği toplumsal ve sosyal faydalar çok büyük olabilir.
Bu yüzden yapay zeka çözümleri küresel olarak fark yaratacaksa, yapay zeka kullanımları çarpıcı bir şekilde arttırılmalıdır. Yapay zekanın hızlı çalışabilmesi ve küresel olarak faydalı hale gelebilmesi için özel sektörden ve kamu sektöründen paydaşların bu sorunları çözmek için birlikte çalışması gereklidir.
Bu iş birlikleri mevcut sorunları aşabildiği takdirde, yapay zekanın hızla insani gelişimin paha biçilmez bir parçası haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
Saygılarımızla,
Başlangıç Noktası