Yıl 2025.
İş gücünün dörtte üçünün kağıttan kuğu yapmak üzere deneyimi olması beklenmektedir.
Bu kuğular, iş gücü piyasası ve toplum için çok önemli bir yere sahiptir. Sektör ve kıdem bağımsız, toplumun her alanında bu yetkinliğin olması beklenmektedir.
En iyi kuğu yapan ekonomiler dünyada en güçlü ülkeler olarak bilinmektedir.
Dünyadaki hemen hemen her eğitim müfredatına kuğu yapımı eklenmiştir. Yeni veya yakın zamanda mezun olanlar/ olacaklar şirketlere, en iyi pozisyonları almaya hazır, “kuğu yapan yerliler” olarak girecekler.
İşte talimatlar. Kağıttan kuğu yapmak üzere beş dakikanız var.
Bu aktivite Nesta ile The Think Thank DEA’nın gerçekleştirdiği Digital Frontrunners atölyesinin başlangıcında sunulmuştur.
Bir an olsun gerçekliği bir kenara bırakıp, neredeyse çalıştay ile herhangi bir bağlamı bulunmayan bu aktivite, bir oda dolusu politika yapıcı, iş veren, eğitim profesyonelleri ile gerçekleştirilmiştir. Aktivite anında atölye katılımcıları şaşkın ve eğlenceli görünse de atölye sahiplerinin amacının farklı olduğu daha sonra ortaya çıkmıştır.
Beş dakika sonra ortada herhangi bir origami emaresi olmadığı görülünce katılımcılara şu soru sorulmuştur:
Aktivite esnasında aklınızdan geçenler neydi? Nasıl hissettiniz?
Cevaplar:
“Demotive ediciydi.”
“Kafam karıştı.”
“Beklentiler yüksek olduğu için çok stresliydi.”
“Odaya bir göz attım. Kimsenin yapamadığını gördüm. İnsanlık adına çok kötümserim.”
“Kuğu yapma isteğim yoktu, bu sebeple yapmadım.”
“Talimatları takip etmek zordu. Bu sebeple bıraktım.”
“Talimatlarınızı anlamadım. Bu sebeple kendim Google’ladım.”
Bu aktivite yetkinlikleri sınamak için değil, yeni bir alanda yetkinlik kazanımı için verilen efor anında katılımcıların fiziksel ve duygusal alanda yaşadıkları deneyimi gözler önüne sermek için yapılmıştır.
Görünen o ki, yetişkinlerin sürdürülebilir eğitim alanında yol alabilmesini sağlamak için öncelikle katılımı artırmamıza engel olan ihtiyaçları doğru anlamamız gerekiyor.
Bu aktivite ile çalıştay düzenleyicileri ne tür geri bildirimler almış olabilir?
- Açık talimatların sunulması.
- Dil gibi basit görünen faktörlerin gözden geçirilmesi.
- Başarının ölçütünü belirten hedeflerin doğru tanımlanması (örnek bir kağıttan kuğunun sunulması).
- Öğrencilere rahat ve kendilerine uygun bir içerik sağlanması.
- Kuğu yapımına yönelik öğrencilerin hassasiyetlerinin, farkındalıklarının doğru anlaşılması.
- Öğrenci olarak eğitim içeriğinin sonuçları ve hedefleri ile gelecekte ne ölçüde etkileşim içerisinde olacaklarına ilişkin farkındalığın doğru aktarılması.
Bu aktivitenin öğrenci açısından etkisi ise daha farklı olmaktadır. Dış baskının yarattığı etki, eğitim alanında motivasyona büyük bir engel ve risk oluşturacaktır.
“Artık kağıttan kuğu gibi basit bir çıktıyı üretemez olarak anılacağım. Gelecekte benden bunu yapmamı istediklerinde elimi bile sürmeyeceğim!”
Özellikle, otomasyona devşirilecek riskli seviyede bulunan meslekler üzerine çalışan kişilerin geçmişte yaşadığı (kağıttan kuğu yapamamak gibi) olumsuz tecrübeler, yeni yetkinlikler kazanmak üzere eğitim alma isteğine ters orantılı bir etki yaratacaktır.
Bu sebeple eğitim tasarımında yenilikçi yollar denemeli, ölçümlemeli, veri toplamalı ve geri bildirimler ışığında mevcut yapıyı tekrar tekrar gözden geçirmeliyiz.
Bu yazının orijinali Nesta tarafından 12 Haziran 2019 tarihinde yayımlanmıştır.