Klasikleşmiş kripto paralardan çok daha farklı bir uygulamaya sahip olan NFT’ler, dijital ortamda ürettiğiniz pek çok eseri ilgilendirebilecek bir kavram. NFT’nin açılımı ‘Non Fungible Token’. Türkçe karşılığı ile “Değiştirilemeyen, takas edilemeyen Token” ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarak tercüme edilebilir. NFT, aslında bir kripto para birimi. Fakat bu tanımda söz konusu para, temel tanımıyla değişim aracı… Bildiğimiz tanımların dışında değerli olan herhangi bir varlık olabilir. Yani NFT, bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen dijital bir varlık. NFT’nin artık kalıcı olarak hayatımıza girdiğini söyleyebiliriz.
İlk ajanslar kuruluyor
Türkiye’de de dünyada da NFT dünyası için yeni ajanslar kuruluyor. Capital Block dünyada NFT, kripto para ve blockchain olarak pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren ilk ajanslardan biri olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de ofis açması ilginç… Capital Block Kurucu ve CEO’su Tim Mangnall ile geçtiğimiz günlerde biraz sohbet ettim. NFT dünyasında onlar da markalara ve şirketlere özel modeller geliştiriyorlar. Tabii çok yeni bir dünya ve NFT’de kimin doğruyu yaptığını ortaya çıkması için biraz zaman gerekli. Capital Block da aslında diğer şirketleri Capital Sport Media NFT’nin spordaki uygulamalarıyla bu alana girmiş. Galatasaray’ın bu konuda NFT projesiyle de Türkiye’ye adım atmışlar. Türkiye’de de markalar ve spor kulüpleriyle onlara özel belli bir strateji dahilinde çalışmayı hedefliyorlar.
NFT’nin gelişimi nasıl olacak?
Tim Mangnall ile NFT’nin geleceğine yönelik sohbetimizde işin daha yeni başladığı konusunda hem fikir olduk. Tabii arada bazı olumsuz örnekler, deneyimler, NFT’nin gelişimini olumsuz etkiliyor. Burada herkes deneyimi birlikte yaşıyor diyebiliriz. CEO Tim Mangnall, “İnternetin hayatımıza girdiği ilk zamanları örnek alabiliriz; NFT de bizlere sınırsız fırsatlar sunuyor. Özellikle önümüzdeki iki, üç yıl içerisinde her bir spor kulübünün bir NFT danışmanı ve bir NFT departmanı olacağını, ilgili çalışmalar ve ortaklıklar gerçekleştireceğini öngörüyoruz. NFT’nin, koleksiyonunuzda bulunsun diye topladığınız objeler için kullanılması son derece büyük bir fırsat yaratıyor. Hayran kitlenizle diyaloğunuzu artırıp onu daha anlamlı bir seviyeye taşıyabilmeniz için de keza oldukça etkili. Sektör çok büyük, sanat için de kullanılabiliyor, dolayısıyla hayatımızın her alanına dokunabileceğini söyleyebiliriz. 2020’nin ilk yarısının sonunda NFT’nin toplamda satış hacmi 13,7 milyon dolardı, 2021’in ilk yarısına bu rakam 2,5 milyar dolar oldu. NFT yeni başlıyor, yüzeyini yeni yeni kazıyoruz, büyümeye de devam edecek”.
Sınırsız etki alanı var
Markalar özellikle dünyanın önemli markaları aslında bu ‘yeni dünya’nın içinde giriyor. Pek çok marka da konuyu araştırıyor. Tim Mangnall şöyle diyor: “Her marka, NFT dünyasının bir parçası olmayı düşünmeli ve düşünecektir. Farklı örnekleri de çok büyük kuruluşlardan görmekteyiz; PepsiCo bunlardan bir tanesi. Her spor kulübü, mutlaka bir kit ya da ürün lansmanında NFT’yi bunun bir parçası haline getirmeyi düşünmeli. NFT’nin bir başka güzel özelliği ise; bağış gerçekleştirebilmek için şirketlerin, kendilerine yakın buldukları amacı/varoluş sebebini destekleyebilmek adına dernek ya da vakıflara, kâr amacı gütmeyen STK’lara bağış yapılabilmesini çok şeffaf bir şekilde mümkün kılması. Gelecekte NFT’nin büyüme alanlarından en çok öne çıkacak olanı ise ‘Gaming’ sektörü, çok ciddi ivme kazandı. NFT için zaten spesifik bir büyüme alanı belirtmek çok zor, sınırsız bir etki alanı var.”
Bu yazı alıntıdır.