Günümüzde, bir araç galeriden çıkarıldığı andan itibaren değer kaybına uğruyor. Ancak geleneksel haline gelmiş bu görüşün, yakın gelecekte değişmesi bekleniyor. Teknolojik gelişmeler; araçların zamanla değer kaybına uğramasının önüne geçeceği gibi, değerlerini daha da artıracak yönde şekilleniyor.
Otomobillerde artmaya başlayan yazılım kullanımı ile bir araca yeni özellikler eklemek, temel yazılım güncellendikçe, yeni bir model satın almaya gerek kalmadan, çok daha değerli bir araca sahip olmak otomotiv endüstrisinde de bazı değişiklikleri beraberinde getireceğe benziyor.
Yeni İş Modeli
Yakın gelecekte; otomobil üreticilerinin, daha fazla gelir elde etmek ve marjlarını artırmak için, değer tekliflerinin bir parçası olarak yazılım özelliklerini merkeze koymaları gerekiyor.
Örnek vermek gerekirse; ünlü otomotiv şirketi Chrysler’in ana şirketi olan Stellantis birkaç yıl içinde müşterilerine, eller serbest sürüş sistemi ve yoldayken daha fazla iş yapılabilmesine olanak sunan iletişim hizmetleri sunmayı planlıyor. Şirket, bu strateji ile yazılım hizmetleri ve aboneliklerden yılda 22,5 milyar euro gelir elde etmeyi hedefliyor.
Teknolojik gelişmelerin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasıyla otomobil şirketlerinin kâr oranlarını artırabilmek için yazılım ve abonelik hizmetlerine dayanan yeni bir iş modeli benimsemeleri neredeyse kaçınılmaz hâle geliyor. Ancak ortalama bir aracın yazılımının temelinde yaklaşık 100 milyon satır kod bulunduğunu düşünecek olursak, şirketlerin her zamankinden daha fazla çalışması gerektiği söylenebilir.
İyileştirmeler Gelmeye Devam Edecek
Temel donanım bileşenlerinin ardındaki yazılım sürekli güncellemelere izin verdikçe, tüketicilerin araçlarını birkaç yılda bir üst modellerle değiştirme ihtiyacının da büyük oranda ortadan kalkması bekleniyor. Pek çok tüketicinin, yenilikçi hizmetlere ve sürekli aboneliklere yatırım yapacağı öngörülüyor.
Önümüzdeki süreçte birçok hizmetin, güvenlik çözümleri çevresinde gelişeceği tahmin ediliyor. Tek seferlik veya abonelikle satın alınabilecek otopilotlar, şerit merkezleme uygulamaları gibi güvenlik özelliklerinin otomobillere eklenmesi veya var olan yazılımların güncellenmesinin, sigorta indirimi almaya hak kazanma gibi motivasyonlarla desteklenmesi de yine beklentiler arasında yer alıyor.
Bu tarz yazılım tabanlı donanımların, sigorta gibi farklı sektörler tarafından da desteklenmesiyle, tüketiciye sunulacak yenilikçi hizmet türleri ve iyileştirmelerin genişleyerek artmaya devam edeceği düşünülüyor.
İleriye Yönelik İnovasyon
Tüketicilerin değer algısı yazılım tabanlı özelliklere kaydıkça otomotiv şirketlerinin de rakipleri arasında fark yaratmak adına ileriye yönelik inovasyonlara daha fazla önem vermesi bekleniyor.
Güvenlik ve performanstan eğlenceye kadar, henüz hayata geçirilmemiş onlarca uygulama bulunuyor. Otomobil üreticileri; kullandıkları teknolojinin sürekli olarak yeni ve heyecan verici özellikler sunabileceğini gördükçe, endüstrilerini daha da güçlendirecek yeni iş modellerini çok daha fazla özümseyeceğe benziyor.
Bu yazı alıntıdır.