1. Alibaba
Çinli şirket Alibaba, Amazon ve eBay’den daha fazlasını satan dünyanın en büyük e-ticaret platformudur. Yapay zeka (AI), Alibaba’nın günlük operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve müşterilerin ne satın almak isteyebileceğini tahmin etmek için kullanılır. Doğal dil işleme ile şirket, site için otomatik olarak ürün açıklamaları oluşturur. Alibaba’nın yapay zekayı kullanmasının bir başka yolu da akıllı şehirler yaratmak için City Brain projesidir. Proje, şehirdeki her aracı izleyerek trafik sıkışıklığını azaltmaya yardımcı olmak için AI algoritmalarını kullanıyor. Ek olarak Alibaba, Alibaba Cloud adlı bulut bilişim bölümü aracılığıyla çiftçilerin mahsulü izlemelerine yardımcı oluyor, yapay zeka ile verimi artırıyor ve maliyetleri düşürüyor.
2. Alphabet – Google
Alphabet, Google’ın ana şirketidir. Şirketin sürücüsüz teknoloji bölümü Waymo, Google’da bir proje olarak başladı. Bugün Waymo, sadece insanları hareket ettirmek için değil, aynı zamanda çarpışma sayısını azaltmak için kendi kendine sürüş teknolojisini dünyaya getirmek istiyor. Otonom araçları şu anda Kaliforniya çevresinde sürücüsüz taksilerle yolcuları taşıyor. Şu anda şirket ücret talep edemiyor ve pilot programı sırasında bir insan sürücü hala direksiyon başında oturuyor. Google, DeepMind’ı satın aldığında derin öğrenmeye olan bağlılığının sinyalini verdi. Sistem yalnızca 49 farklı Atari oyununun nasıl oynanacağını öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda AlphaGo programı Go oyununda profesyonel bir oyuncuyu yenen ilk program oldu. Google’ın sunduğu bir diğer AI yeniliği de Google Duplex. Yapay zeka ses arabirimi, doğal dil işlemeyi kullanarak sizin adınıza telefon görüşmeleri yapabilir ve randevular planlayabilir.
3. Amazon
Amazon, yapay zeka yarışında sadece dijital ses asistanı Alexa’dan ibaret değil. Aslında, yapay zeka şirketin birçok yönünün bir parçasıdır. Amazon’un yapay zekayı kullanmasının bir başka yenilikçi yolu, satın almayı düşünmeden önce bir şeyleri size göndermektir. Her bir kişinin satın alma alışkanlıkları hakkında pek çok veri toplarlar ve topladıkları verilerin, müşterilerine ürün önermelerine nasıl yardımcı olduğuna ve artık tahmine dayalı analitiği kullanarak neye ihtiyaç duyduklarını daha önce tahmin etmelerine nasıl yardımcı olduğuna güvenirler. Pek çok gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazanın nasıl alakalı kalacağını bulmaya çalıştığı bir zamanda, Amerika’nın en büyük e-ticaret şirketi Amazon Go adlı yeni bir market konsepti sunuyor. Diğer mağazalardan farklı olarak, ödeme yapmanız gerekmez. Mağazalarda, hangi öğeleri aldığınızı izleyen ve ardından telefonunuzdaki Amazon Go uygulaması aracılığıyla bu öğeler için otomatik olarak ücretlendiren yapay zeka teknolojisi bulunur. Ödeme olmadığından, eşyalarınızı doldurmak için kendi çantalarınızı getiriyorsunuz ve sonunda sizden ücret almak için çantanıza koyduğunuz her öğeyi belirlemek için her hareketinizi izleyen kameralar var.
4. Apple
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, iPhone’lar ve Apple Watch gibi tüketici elektroniğinin yanı sıra bilgisayar yazılımı ve çevrimiçi hizmetler satmaktadır. Apple, FaceID özelliğini etkinleştirdiği iPhone gibi ürünlerde veya akıllı yardımcısı Siri’yi etkinleştirdiği AirPods, Apple Watch veya HomePod akıllı hoparlörler gibi ürünlerde yapay zeka ve makine öğrenimini kullanır. Apple ayrıca hizmet sunumunu genişletiyor ve Apple Music’te şarkı önermek, iCloud’da fotoğrafınızı bulmanıza yardımcı olmak veya Haritalar’ı kullanarak bir sonraki toplantınıza gitmek için AI kullanıyor.
5. Baidu
Google’ın Çince karşılığı olan Baidu, yapay zekayı pek çok şekilde kullanıyor. Yapay zeka ve derin öğrenmeyi kullanan ve bir sesi klonlamak için yalnızca 3,7 saniyelik sese ihtiyaç duyan Deep Voice adlı bir araçları var. Aynı teknolojiyi, kitapları size yazarın sesiyle okuyan tümü kayıt stüdyosu gerektirmeden otomatik gerçekleşen bir araç oluşturmak için kullanırlar.
6. Facebook
Facebook’un yapay zeka ve derin öğrenmeyi kullanmasının başlıca yollarından biri, yapılandırılmamış verilerine yapı eklemek. Kullanıcılarının her saniye yayınladığı binlerce gönderinin (birden çok dilde) içeriğini ve duygusal duyarlılığını otomatik olarak anlamak ve yorumlamak için bir metin anlama motoru olan DeepText’i kullanıyorlar. DeepFace ile sosyal medya devi, platformlarında paylaşılan bir fotoğrafta sizi otomatik olarak tanımlayabilir. Aslında bu teknoloji o kadar iyidir ki yüz tanımada insanlardan daha iyidir. Şirket ayrıca, sitesinde uygunsuz resim ve videoları otomatik olarak yakalamak ve kaldırmak için yapay zeka kullanıyor.
7. IBM
IBM, yıllardır yapay zekanın ön saflarında yer alıyor. IBM’in Deep Blue bilgisayarı bir insan dünya satranç şampiyonunu ilk fetheden bu yana 20 yıldan fazla zaman geçti. Şirket, bu başarıyı, Jeopardy oyun şovunu kazanan Watson bilgisayarı da dahil olmak üzere diğer insan ve makine yarışmalarıyla sürdürdü. IBM için en son yapay zeka başarısı Project Debater’dır. Bu AI, iki profesyonel tartışmacıya karşı yarışan ve insan benzeri argümanlar formüle eden bilişsel bir bilgi işlem motorudur.,
8. JD.com
JD.com, Amazon’un Çince sürümüdür. Kurucusu Richard Liu, şirketinin gelecekte %100 otomatik hale gelmesini bekliyor ve bu yolda ilerlemeye çalışıyor. Şu anda, deposu zaten tamamen otomatik ve son dört yıldır drone paket teslimatları yapıyorlar. JD.com, 4. sanayi devrimi için perakende altyapısını oluştururken yapay zeka devrimi, büyük veri ve robotik ile iş dünyasını yönlendiriyor.
Bu yazı alıntıdır.