TeknolojiYapay Zeka

Türkiye’nin AIaaS Atılımı ve İnsansız İhbar Sistemleri

Sofware as a Service SaaS’ı duymuştuk, Network as a Service (NaaS) duymuştuk hatta Infrastructure as a Service’i (IaaS) de duymuştuk ama Artificial Intelligence as a Service’i (AIaaS) duymamıştık dediğinizi duyar gibiyim. 

AIaaS şirketleri son 10 yıldır Avrupa ve Amerika’da hızla büyüse de Türkiye’de 2018’den beri yükselişe geçen bir faaliyet alanı olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zeka uygulamalarının ve algoritmalarının geliştirilmesine yeterli insan kaynağı olmayan veya iç kaynaklarını yapay zeka geliştirilmesine ayırmayı tercih etmeyen şirketler, yetkin veri bilimci kadrolarıyla ilgi çeken AIaaS şirketleriyle iş ortaklıkları oluşturmaya başladı. 

AIaaS şirketleri, yapay zeka uygulamalarını daha geniş çapta erişilebilir kılmanın yanı sıra bu alanda ilerlemek isteyen veri bilimcilere iç piyasada kariyer yolu sağlıyor. 

Her büyüklükteki şirketin yapay zekaya büyük yatırımlar yapmadan avantajlarından yararlanmasını; süreçlerinin hızını ve kalitesini kendini yenileyebilen modellerle geliştirmesinin önünü açıyor.

Bu yeni faaliyet alanında geliştirdiği görüntü işleme temelli sosyal mesafe ölçümü ve kalabalık yoğunluğu tespiti algoritmasının yanı sıra ses gözetimi algoritması temelli “İnsansız İhbar Sistemleri” teknolojisini geliştiren Orientis.ai’i örnek verebiliriz.

Orientis.ai, en popüler alanlarda yapay zeka ürünleri geliştirmektense, şirketlerin verimlilik sorunlarını çözmek üzere kullanıcıya özel derin öğrenme modelleri üretiyor.  Şirketlerin kritik sorunlarını ve dar boğazlarını öğrendikten sonra çeşitli yapay zeka uygulamalarının süreçleri nasıl iyileştirebileceğine dair bir sunum yapıyor. Şirketin tercih ettiği proje için algoritma geliştiriliyor, telif hakkı müşteri şirkete veriliyor ve algoritma entegre aşamasında aktif rol alıyor. Orientis.ai’in işi, yapay zeka modeli şirketin teknik altyapısında sorunsuz çalışmaya başlayınca tamamlanıyor.

Orientis’in halihazırdaki iş ortaklarının ihtiyaçlarına göre geliştirdiği İnsansız İhbar Sistemleri, çığlık, çarpışma, kavga, silah ve revolt seslerini anında tanıyarak ilgili güvenlik güçlerine saniyeler içinde haber veriyor. Böylece ihbar sistemleri tamamen otomatize çalışabiliyor ve manuel haberleşme sistemleriyle kaybedilmemesini sağlıyor. 

Ses tanımlama üzerine çalışan girişimler son 3 yılda konuşma tanımaya odaklanmaktan ileri gidip farklı seslerin tanınmasının güvenlik amaçlı kullanılmasına odaklanmaya başladı. Seoul merkezli Cochlear.ai buna en güzel örneklerden biri. 2017’de 6 ses ve müzik araştırmacısı tarafından kurulan girişim geliştirdikleri ses gözetim modülü ile Ekim 2020’de tamamladıkları Series A turunda Amerika merkezli Smilegate Investment, Shinhan Capital ve NAU IB Capital’dan $2 milyon yatırım aldı. 

Ses gözetim algoritmaları son yıllarda acil durum tespitinde daha çok tercih edilir olmaya başladı. Acil müdahaleyi hızlandırarak insanların zarar görmesini engelleyen bu yapay zeka uygulaması ilk örneklerinin 2014’de California’da görülmeye başlayan “öngörücü polislik”  (Predpol) uygulamalarının bir örneği olarak gösterilebilir.

Öngörücü Polislik, eldeki verilerin işlenmesiyle suçların gerçekleşmeden engellemesini hedefliyor. Bu alandaki yapay zeka uygulamaları tabii ki ne kadar veri işleyebilirse o kadar isabetli sonuçlar veriyor. 

Orientis’in geliştirdiği İnsansız İhbar Sistemleri ve Cochlear.ai’ın Cochl.Sense teknolojileri, kişisel veriler üzerinden suçlu profili çıkarmanın yerine, tehlike seslerin bir derin öğrenme ile tanıyıp anında müdahale mümkün kılıyor. 

Pandemi dünyası, değişen sosyoekonomik ihtiyaçlara hızlı adapte olmanın nasıl bir rekabet avantajı sağladığını gösterdi. 2021, şirketler için yapay zeka servisinin, “olsa iyi olur” kategorisinden “ihtiyaç duyulan” sistemler kısmına geçtiği yıl olacak. Zaten kamuda yapay zeka uygulamalarına yatırımı iştahı birkaç senedir artıyor. 

Türkiye geçmiş 10 yılda $3.4 milyar yatırım ile yapay zekaya bölgesinde en fazla yatırım yapan ülke oldu. Şimdi sıra, Türkiye’nin önde gelen üretim şirketlerinin verimlilik problemlerini çözmek için yapay zekaya yatırım yapmalarında. 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

SanatYapay Zeka

Yapay Zeka ve Sanat: İki Dünya Arasındaki Büyüleyici Buluşma

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir