Gün geçtikçe, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin önemiyle ilgili daha fazla farkındalık kazanıyoruz. İklim değişikliği gerçeği, devletlerden bireylere kadar herkesi bu konu hakkında harekete geçmeye zorlarken sürdürülebilirlik odağında teknolojilerin sayısı da giderek artıyor. Dünyanın pek çok yerinde ilham alınabilecek ve yakın gelecekte daha sık karşılaşabileceğimiz çok sayıda sürdürülebilirlik teknolojisi bulunuyor.
Güneş Işığı Transferi
İsveç menşeili bir şirket olan Parans, enerji tasarrufuyla karbon salınımını azaltmak için güneş ışığı transferi teknolojisini geliştiriyor. Güneş ışığını harici bir kaynaktan kanalize eden ve ışık almayan odalara optik kablolar aracılığıyla güneş ışığının taşınmasını sağlayan bu sistem sayesinde gündüz saatlerinde enerji tüketimi sıfırlanmış oluyor. Geliştirici şirket, bir lamba gibi görünen ve çalışan bu sistemin, güneş ışığını bir binanın yüz metre içine kadar taşıyabileceğini belirtiyor.
Plastik Yollar
Doğadan toplanarak dönüştürülen plastiklerin yol yapımında kullanımı için iki farklı seçenek bulunuyor. İlk olarak yollar, tamamen plastikten oluşturulabiliyor ya da geri dönüştürülmüş malzemeler asfalta karıştırılıyor. Şu an için Hollanda’nın iki farklı kasabasında kısa mesafeli bisiklet yolları oluşturularak denenmekte olan bu teknolojinin başarı oranına göre ileride uzun mesafelerde ve otoyollar gibi daha hareketli alanlarda da kullanılması planlanıyor. Atık plastik malzemelerden yol yapımının yaygınlaşmasının karbon ayak izini %50 ile %72 arası önemli bir oranda azaltabileceği öngörülüyor.
Soğuk Kaldırımlar
Kaldırımlarda kullanılan geleneksel kaplamalar, özellikle ortalama sıcaklığın 4 dereceye kadar daha yüksek olduğu büyük şehirlerde, sıcaklık seviyelerinin daha da yükselmesine neden olabiliyor. Bu durum ise asfalt ve beton gibi malzemelerin, kendilerine ulaşan enerjiyi atmosfere yansıtmak yerine %60 ile %95 arası oranda emmesinden kaynaklanıyor. Soğuk kaldırımlar, güneş ısısını yansıtmak üzere tasarlanıyor. Geleneksel olanlara oranla, çok daha serin kalabilen bu kaldırımların hava sıcaklığını 0,6 dereceye kadar azaltma potansiyelinin olduğu düşünülüyor. Soğuk kaldırımların yaygınlaşması ve özellikle büyük şehirlerde kullanılmaya başlanması ile hava ve yüzey sıcaklığını düşürmek, hava kalitesini iyileştirmek gibi iklim değişikliğine karşı çok yönlü etkiler yapılabileceği tahmin ediliyor.
Hidrojen Yakıtlı Araçlar
Mevcut durumda sadece İngiliz merkezli RiverSimple tarafından üretilmiş bir prototipi bulunan Rasa isimli hidrojen yakıtlı aracın, sıfır emisyonlu elektrikli araçlara göre uygun fiyatlı ve daha erişilebilir bir alternatif olabileceği düşünülüyor. Birkaç dakikalık yakıt dolum süresine sahip olan Rasa, bu dolum sonrasında 500 km’ye yakın yol alabiliyor.
Sürdürülebilir Telefonlar
Akıllı telefonların, gezegendeki karbon salınımına en fazla neden olan ürünlerden biri olduğu biliniyor. Bu cihazlar, karbon salınımının yanı sıra; kurşun, cıva, arsenik gibi çok sayıda toksik madde de içeriyor. Bu nedenle akıllı telefonların daha sürdürülebilir hale getirilmesi, çok sayıda üreticinin gündeminde bulunmasının yanı sıra, sadece bu amaç için kurulmuş girişimler de bulunuyor. Örneğin Fairphone isimli bir girişim, daha yüksek sosyal sorumluluk duygusuna sahip telefonlar tasarlıyor. Şirket; toksik mineraller içermeyen, tedarik zinciri boyunca adil çalışma koşulları sağlayan ve daha uzun ömürlü olduğunu garanti eden akıllı telefonlar geliştirmek üzerine çalışıyor.
ABD merkezli bir diğer girişim Teracube ise yapıştırıcı kullanmadan üretilmiş, biyolojik olarak parçalanabilir kasalardan oluşan ve geri dönüştürülmüş kâğıttan üretilen ambalajlarla sunulan akıllı telefonlarının her bir birleşeni için 4 yıllık bir garanti süresi tanıyor.
Bu teknolojilerin hemen hepsi henüz gelişim aşamasında oldukları için henüz günlük hayatımızda karşımıza çıkmıyor. Ancak her biri, düşük karbon salınımlı bir gelecek için hem ilham hem de umut veriyor.
Bu yazı alıntıdır.